Az MSN mögé kevés a jelentkezõ

Vietto a kiszemelt, de õ is gondolkozik | Rutinos támadók is a piacon

Már hónapok óta közismert tény, hogy az FC Barcelona – tanulva a legutóbbi idénybõl – Munir El Haddadi mellett még egy támadót szeretne a keretében tudni az MSN mögött, biztosítva ezzel a keret mélységét. Az elsõ számú kiszemelt Kevin Gameiro kizárása után Luciano Vietto, ám a 22 esztendõs játékos alaposan átgondolja a döntését. Mindeközben Robin van Perise és Mario Gomez is a piacon vannak.

Luis Enrique az idei elsõ sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy olyan támadót keresnek, akinek a képességei adottak, másrészt hisz magában, hisz abban, hogy bekerülhet a kezdõcsapatba a rendkívül erõs konkurencia ellenére is.

Robert Fernández sportigazgató Samuel Umtiti bemutatásakor ismerte el újságírói kérdésre válaszolva, hogy a kinézett támadók kétszer is átgondolják, mielõtt aláírnának a Barcelonához, mivel úgy gondolják, hogy az MSN mögött nincs sok esélyük lehetõséghez jutni.

A spanyol lapok szerint a Barcelona 20-30 millió eurót tervez maximálisan költeni még az idény nyáron a támadó pozícióra, és ez az összeg még André Gomes leigazolásával sem változott meg. Ennek az oka abban keresendõ, hogy a jövõ évi büdzsébõl el tud venni a klub, valamint várhatóan még távoznak is játékosok, akiknek az értékesítésébõl még várható bevétel az egyesület kasszájába.

Vietto – a Sevilla és a Barça között

Egybehangzó spanyol lapértesülések alapján a Barcelona és az Atlético Madrid már mindenben megegyeztek egymással, így már csak a játékossal kellene megegyeznie a katalán egyesületnek. A 22 esztendõs támadó azonban hezitál.

Egyrészt bizonytalan, mert a Sevilla kitûnõ ugródeszka lehetne a számára a nagyok felé, olyan játékstílussal, ami az õ stílusához is passzol – gyors, kombinatív játék helyenként erõteljes letámadással. Jorge Sampaoli, az andalúzok új trénere már beszélt is vele, és vélhetõen biztosította arról, hogy Sevillában sok játékpercet kapna.

Másrészt bizonytalan, mert a Barcelona az egyik legnagyobb klub, mely hívhatja, ugyanakkor kérdéses, hogy az MSN mögött mennyi játéklehetõséget kapna. A három dél-amerikai csillag a 2014-es összeállásuk óta gyakorlatilag végig világklasszis szinten futballozik, s ha ez így marad, akkor a kulcsmeccseken Vietto maximum csereként léphetne pályára.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy Vietto 22 esztendõs, tehát tapasztalatlan, és egy olyan idény után érkezne Katalóniába, amikor alig játszott, 12 bajnoki meccsen pedig 1 gólt szerzett, Simeone nem is bízott benne a kulcsfontosságú találkozókon. Ez a gyengébb idény párosulva azzal, hogy még fiatal, és fejben nem biztos, hogy kezelni tudja a berobbanása utáni visszaesést, erõteljes kérdõjeleket vet fel azzal kapcsolatosan, hogy õ lenne a megfelelõ személy arra, amikor az MSN egyik tajgát hosszabb idõ után pihentetni kellene.

Van Persie és Mario Gomez – rutinos alternatívák

Mindeközben felbukkant a piacon két rendkívül tapasztalt és gólérzékeny játékos, nevezetesen Robin Van Persie és Mario Gomez. A holland csatár a Fenerbahce játékosa, és igyekszik onnan a törökországi politikai helyzet miatt eligazolni, míg Gomez a Besiktas labdarúgója, és szintén hasonló okokból távozna.

Mindkettõ játékos legfeljebb 10 millió euróba kerülne, azaz jóval olcsóbb opció egy olyan klub számára, mely jelentõs mezszponzori többletbevételtõl esik el, és mely most költötte el az idei nyárra tervezett átigazolási költségvetésének az egészét André Gomes játékjogának a megszerzésére. Amint azt fentebb is írtuk, lehet játszani a számokkal, át lehet tolni a következõ évre is ezeket a kiadásokat, de a vezetést köti az adósságrátát szabályozó alapszabálya, így e mozgástér korántsem korlátlan.

Van Persie és Gomez is rendkívül tapasztalt labdarúgók, vagyis nem jönnek zavarba, ha hat meccsen nem jutnak lehetõséghez, és a hetediken kell beállniuk. Mindketten klasszikus középsõ támadók, Luis Enrique pedig már számtalanszor hangoztatta, hogy a klasszikus kilencesekre szüksége van a Barcelonának, mert sokoldalúbbá teszik a csapatot.

Van Persie kombinatív képességeit illetõen nem lehet kétség, az Arsenal hiába nem ér el komoly eredményt, azt nem lehet állítani Arséne Wenger csapatáról, hogy nem kreatív és kombinatív focit játszik. A holland esetében inkább a magas fizetése lehetne akadály, Törökországban a hírek szerint 5 millió eurót keres, és kérdéses, ebbõl mennyit lenne hajlandó engedni.

Gomezt illetõen vannak sokakban kételyek, ám a spanyol gyökerekkel is rendelkezõ támadó leigazolásában is van bõven fantázia. Gomez ugyanis az idei Európa-bajnokságon is megmutatta, hogy nem jön zavarba attól, ha technikás játékosok veszik körbe. Õ maga nem vállal többet a kelleténél, nem akarja kicselezni mind a négy védõt, ám azokat a mozgásokat, amit elvárt tõle Joachim Löw szövetségi kapitány, megcsinálta, ezen felül pedig azt tette, ami a vérében van: kitûnõen érkezett a kapu elé.

A katalán egyesület elsõ számú jelöltje most Vietto, az õ válaszára vár a klub, ám a két tapasztalt labdarúgó neve is egészen biztosan felvetõdött már a klubon belül, mint ígéretes alternatíva.