Alakuló Barça: kettõbõl kettõ

Rakitic gólja 3 pontot ért | Hibák azért akadnak még bõven

A Barcelona egy nagyon küzdelmes mérkõzést nyert meg a San Mamésben az Athletic Bilbao ellen vasárnap este, köszönhetõen Iván Rakitic 21. percben szerzett góljának. A gólon felül a meccs megnyeréséhez vezetõ úton fontos volt, hogy hiába volt szellõs a védekezés az elsõ félidõben, gólt nem kapott ter Stegen, a folytatásban pedig stabilabbá vált a védekezés is.

Pontosan olyan lüktetõ mérkõzést hozott a baszk és a katalán csapat találkozása, amit megszokhatott a közönség és a két tizenegy is. A Bilbao hazai pályán nyilvánvalóan gyõzelemre törekedett, a Barcelona sem védekezõ szándékkal állt föl, így helyzetekbõl nem volt hiány. Sokáig nem volt egyértelmû ura sem a mérkõzésnek, mert ugyan voltak percek, amikor a Barcelona meg tudta tartani a labdát, máskor erre hosszú percekig nem volt képes.

A lehetõségek kulcsát mindkét együttes számára a kontrák jelentették, labdavesztések után komoly gondba került többször is a Barcelona, de fordított helyzetben labdaszerzésbõl tudták indítani a kontratámadást Suárezék.

A játék képe alapján bármelyik csapat vezetést szerezhetett volna, végül ez a Barcelonának sikerült a 21. percben. Arda Turan elõtt maradt szabad terület a baloldalon, miután labdát kapott, volt ideje felnézni, majd kiválóan ívelt a középen berobbanó Rakitic fejére, a horvát pedig miután megelõzte a védõjét, szinte zavartalanul bólinthatott a jobb sarokba. Remek megoldások, vezetés.

A vezetéstõl függetlenül is érezhetõ volt, hogy a Barcelona védekezése nem állt össze még teljesen, és most, egy keményebb ellenfél ismét megtalálta a hibapontokat. Rakitic gólját megelõzõen és ezt követõen is több nagy helyzete volt az Athleticnek, más kérdés, hogy nem sikerült ezeket kihasználni.

A félidõ végül 0-1-gyel zárult, bár mindkét csapat elõtt adott volt az esély több ízben is, hogy gólt szerezzen.

A szünet után viszont határozottan stabilabbá vált a Barcelona védekezése, de Messi és Suárez ettõl még elõ-elõ teremtett gólhelyzeteket, amik kihasználatlanul maradtak. A mérkõzés képe nem volt olyan szórakoztató, mint az elsõ 45 percben, de az is igaz, hogy a Barcelonának inkább ez volt az érdeke. A játék lassabbá vált, kevésbé csapongott, a szünetben Luis Enrique és edzõi csapata arra helyezték a hangsúlyt, hogy jóval kevesebb veszélyes helyzet alakuljon ki ter Stegen kapuja elõtt. Ezt sikerült elérni már a szünet után is, de a cserék is azt szolgálták, hogy a középpálya és a védelem stabilabbá váljanak. A 71. percben beállt André Gomes és Mascherano is, és bár nem feltételünk rajtuk múlt, a Barcelona megõrizte a vezetését.

A Barça gyõzni tudott a Liga egyik legnehezebb pályáján, amiben az elsõ félidõben jobban, a másodikban kevésbé volt szerepe a szerencsének, de a végeredmény ugyanaz. Két meccsbõl sikerült kettõt hozni.

A meccs külön krónikájához tartozik, hogy a kapuban most már fix kezdõnek számító ter Stegen roppant magabiztosan lépett be a játékba és a nagyon sokszor meg is játszották a védõk. A német mindenképpen komfortosan érezte magát a gyepen, alighanem többet volt játékban, mint a Bayernben Manuel Neuer bármikor. Folytatás a válogatott szünet után már a sérültekkel és Neymarral kiegészülve.

Athletic Bilbao – FC Barcelona: 0-1 (0-1)
Bilbao, Nuevo San Mamés
50.000 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

Athletic Bilbao: Iraizoz; De Marcos, Bóveda, Laporte, Balenziaga; Iturraspe (García, 62′), Beñat, Eraso (Vesga, 62′); Williams, Susaeta (Muniain, 75′) és Aduriz.

FC Barcelona: Ter Stegen; Alba, Piqué, Umtiti (Mascherano 71′), Roberto; Busquets, Denis (Gomes, 71′), Rakitic; Turan (Rafinha, 83′), Messi és Suárez.

Gól: Rakitic (21′).