„Megmutatták, hol tartanak”…

A Barça – Atléti tanulságai | Az eredmény most még másodlagos

Luis Enrique azt mondta az Atlético elleni meccset felvezetõ sajtótájékoztatóján, hogy „most megmutathatjuk, hol tartunk”, és néhány következtetést már le is lehet vonni az idei Barçára vonatkozóan is. Meg is tesszük, szubjektíven.

 
Egyrészt a csapat ugyanúgy képes veszélyt kialakítani az ellenfél kapuja elõtt, mint az elmúlt években. Márpedig ha erre idén is képes volt Európa legjobban védekezõ csapata ellen, úgy várhatóan más ellenfelek ellen is lesz esélye a gólszerzésre a csapatnak. Lehetne mondani, hogy Neymarral, Messivel vagy Suárezzel a támadósorban ez kötelezõ házi feladat, de aki emlékszik még Frank Rijkaard utolsó két barcelonai szezonjára, az pontosan tudja, hogy hosszú távon még világklasszisokkal is nagyon nehéz ugyanolyan hatékonynak és veszélyesnek maradni. Eto’o, Ronaldinho és Deco ugyanúgy a csapatban voltak, csakhogy õk már inkább kevesebb munkát tettek az egészbe, nem gondolkodtak új megoldásokon, míg az ellenfelek motiváltabbak voltak a BL-gyõztes, regnáló bajnok Barcelona ellen, mint valaha, és felkészültek minden egyes kimenetelre. És ez egy jelentõs faktor.

Másrészt az hatalmas fegyvertény lehet, hogy Dani Alves pótlását ilyen szinten oldja meg Sergi Roberto. Lévén, hogy a spanyol középpályásként kezdte, olyan egyérintõs passzokra képes a szélrõl, amik rögtön áttörnek egy-egy védelmi vonalat, és ez nem hagy idõt az ellenfélnek, hogy lezárja a területet a három ász körül. Ráadásul Sergi Roberto valamikor és valahogyan nagy sprinter is lett, és szerda este nem elsõ alkalommal futotta meg aktuális ellenfelét, ismét megbontva ezzel védelmi vonalakat, és nem hagyva ezzel idõt az ellenfélnek, hogy rendezõdjön.

Harmadrészt Sergi Roberto oldalán ott található még Ivan Rakitic, akivel együtt nagyon masszív lesz ez a csapatrész. A horvát védekezése az elmúlt két évben is a legmagasabb szinten volt, támadásban viszont még az eddigi gólpasszai és megoldásai ellenére is több van benne. Messi hiányában mindenkinek többet kell majd vállalnia, így a horvátnak is több lehetõsége lesz elõre felé is kibontakozni.

Az eredmény azért másodlagos, mert a Barça jó állapotban van. Nem minden passz pontos még, nem minden elmozgás történik akkor, amikor kellene, de az alapjáték a helyén van, az Atlético védekezésre és arra kényszerült, hogy csússzon-másszon a veszélyes szituációknál, helyzete pedig alig akadt.
Ha Luis Enrique ilyen állapotban tartja a keretét, és a formaidõzítés is sikerül, akkor Mascherano nem fog elcsúszni, Piqué nem kap kötényt, a csapat pedig nem alszik el egy pontrúgáskor, ráadásul akkor talán Alba is a kapuba talál nyolc-kilenc méterrõl.

Ez így is van rendjén, szeptemberben nem kell csúcsformát mutatni, az pedig már csak természetes, hogy az elmúlt években két BL-döntõbe is bejutó Atlético az apróbb hibákat kihasználja.