Messi mögött van hátország: 0-5

Sergi Roberto gólpasszok, Neymar-dupla | Nem volt ekkora különbség

Hiába az Atlético elleni döntetlen, a korábbi példát követve ezen a szombaton is gólfesztivált adott a Barcelona a Ligában, 5-0-ra gyõzve a Molinónban a Sporting ellen. Luis Enrique csapata nem érezte meg Lionel Messi hiányát, és kisebb szerkezeti átalakításokkal uralta a meccset. Ilyen nagy különbség ugyan nem volt a két csapat között, de a hajrában Lora kiállítása után összeesett a Sporting.

A Barça ezúttal is bizonyította, hogy messze több egy-két kulcsember egyéni képességeinél, és Lionel Messi is nyugodtan nézhette a találkozót. Pedig Luis Enrique alaposan belenyúlt a kezdõcsapatba, majd’ olyan szinten, mint az Alavés ellen. A védelemben Piqué mellett Umtiti sérülése ellenére sem Mascherano kezdett, hanem Mathieu, a balbekk Digne volt. A középpályáról Busquets alaposan visszahúzódott, így Arda Turan és André Gomes bár alapvetõen támadó középpályások voltak, sok tennivalójuk volt védekezésben is. Elõl Rafinha került be végül Neymar és Suárez mellé a támadósorba.

A meccsen akadtak kiváló egyéni teljesítmények, de alapvetõen ez a csapat diadala volt – egészen a hajráig, amikor összeesett a Sporting Lora kiállítása után. Ahogyan várni is lehetett, Neymar lényegesen jobban kivette a részét a támadásépítésbõl Messi hiányában, dicsérni lehet Ardát és André Gomest is, de a meccs embere alighanem Sergi Roberto volt, aki kiharcolta Lora kiállítását, közvetlen gólpasszt adott a második és a negyedik gólnál, és nagy szerepe volt a harmadik gólban is.

Bár az eredmény azt mutatja, hogy a Barcelona simán gyõzött, azért a Sporting sokáig meccsben volt, és még 2-0 után, a második félidõben sem adta föl. A vezetést egy hazai labdavesztést követõen Suárez szerezte meg, jó labdát kapott Ardától, eltolta a levegõben a játékszert a kapus mellett, és az üres kapuba lõtt. A második gólnál Neymar látta meg az üres területet Sergi Roberto elõtt, aki fölnézett, és pontosan adott középre az érkezõ Rafinha fejére.

A szünet után a Sporting szerzett néhány kifejezetten kellemetlen percet is a Barcelonának, de gólt nem tudott lõni, majd a már említett kiállítás pecsételte meg végleg Abelardo csapatának a sorsát. A 81. és a 88. perc között három gólt lõtt a Barcelona, és még azt sem lehet mondani, hogy minden helyzetbõl gól lett… Elõbb Sergi Roberto jobboldali beadását vágta kapura kiválóan Alcácer, Cuéllar óriásit védett a kapufára, de a kipattanóra jött Neymar, és nagyon elegánsan be is fejezte a támadást.

Pár perccel késõbb is Sergi Roberto adott középre, ezúttal Ardához, a török teljesen egyedül maradt, és fejelt a hálóba. Végül a csereként beállt Denis Suárez mutatott be egy príma lövõcselt és indította be ezzel együtt Neymart a védõk mögé, amit a brazil kihasznált. Máris két gól Neymartól Messi távollétében.

Jó meccset játszott a Barça, és különösen igaz ez úgy, hogy Luis Enrique újfent sokat trükközött a keretével, és akik szóhoz jutottak, nem is vallottak szégyent.

Sporting Gijón – FC Barcelona: 0-5 (0-2)
Gijón, Molinón
29.000 nézõ
Vezette:
Del Cerro Grande

Sporting: Cuéllar, Lora (c), Meré, Amorebieta, Lillo, Sergio, Cases, Moi Gómez (Dani Ndi, 67′), Víctor Rodríguez (Douglas, 76′), Burgui, Duje Cop (Carlos Castro, 67′).

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Mathieu, Digne, Busquets (c) (Denis Suárez 68′), Rafinha, Andre Gomes, Arda, Suárez (Alcácer 72′) és Neymar.

Gólok: Suárez, Rafinha, Neymar (81′, 88′), Arda Turan (85′).
Kiállítva: Lora (74′).