Pep: „Senkit sem hívtam a nyáron”

Megpróbálnak nyerni, de még idõre van szüksége | Messi a legjobb

Az FC Barcelona korábbi játékosa és sikeredzõje, Josep Guardiola a Manchester City trénereként ismét visszatér Barcelonába, hogy nevelõ egyesülete ellen mérkõzzön meg. Guardiola a mérkõzést felvezetõ sajtótájékoztatóján nem tagadta, hogy különleges mérkõzésrõl van szó, a Barcelonát többször is a világ legjobb csapatának titulálta, ám azt sem rejtette véka alá, hogy a filozófiájához hû fog maradni, és így próbálja majd meg a City-vel mindhárom pontot elvinni Katalóniából.

„Szeretek jól védekezni és jól támadni. Ha megváltoztatom a filozófiámat, a játékosok onnantól fogva nem fognak hinni nekem. Bíznunk kell magunkban.”

A barcelonai múlt

„Nagyjából több mint egy éve voltam itt utoljára, még a Bayern edzõjeként. Ez a stadion az életem része, itt lettem futballista, és végül itt futottam be edzõként is. Mindig is különleges lesz a számomra.”

„Nagyon boldog voltam itt. Biztos vagyok benne, hogy a Barcelona elõtt továbbra is fényes jövõ áll, mert egy olyan generációja van, melyek hihetetlen tehetség birtokában képesek a legjobbakkal is versenyre kelni. Lezártam a barcelonai korszakomat, most egy másikat élek meg Manchesterben.”

Messi

„Elsõsorban a Barcelona ellen lépünk pályára, ezt fontos megjegyezni, de kétségtelen, hogy Leo a legjobb futballista a világon. Örülök, hogy felépült. Mindig is élmény õt játék közben nézni.”

Mennyiben más ez a csapat az õ Barçájához képest?

„Erre nem tudok választ adni, hiszen nem vagyok ott nap, mint nap Luis mellett. A keret magja ugyanaz maradt, ez igaz. Remélem, hogy szerda este egy jó eredményt fogunk elérni, minden más esetben akkor vagyok elégedett, hogy a Barçának, Luisnak vagy éppen Juan Carlosnak jól megy.”

A City céljai

„Pellegrini volt az elsõ tréner, aki képes volt arra, hogy a City-vel az elõdöntõig eljusson. Manuel nagyon sokat tett ezért a csapatért. Akkor leszel Európában jelentõs játékerõt képviselõ együttes, ha évrõl évre ott vagy a végelszámolásnál. Tudom, mit akarok csinálni szerda este, és remélem, hogy véghez tudjuk azt vinni a világ legjobb együttese ellen.”

„Számunkra ez egy kiváló teszt lesz. Pontokra van szükségünk, hiszen a csoport negyedik helyezettjével csak döntetlent játszottunk. Két hónapja dolgozunk együtt, ez nagyon kevés idõ. Még meg kell ismernem jobban a játékosaimat.”

„Nem hívtam senkit a nyáron, de egyébként jogomban áll, hogy ezt tegyem”

 „Senkit sem hívtam a nyáron. Vannak olyan háborúk, melyeket már a kezdetük elõtt elveszítesz. Jó lenne, ha a különbözõ verziókat egymással szembesítenénk. Thiagót azért hívtam, mert az ügynöke a testvérem, aki közölte velem, hogy Thiago a Bayernbe akar igazolni, mert a Barcelonában kevés játéklehetõséget kap. Három évvel ezelõtt beszéltem Neymarral, hogy válassza a Barçát. Amikor némi kétely merült fel, hova is szerzõdik majd, mert a Madrid is képbe jött, felvetettem neki a Bayernt is mint potenciális kérõt. Amikor azonban korábban a Barçáról beszéltem neki, biztosítottam arról, hogy egy percig se gondolkodjon, Katalóniában jó helye lesz. Én nem hívtam se Messit, se Busquetset, se Suárezt, se Iniestát. Tisztában voltam vele, hogy ter Stegen többet akar játszani, ezért megkerestük, de végül úgy döntött, hogy a Barcelonában folytatja. Ha felhívok egy labdarúgót, talán azért teszem, mert keveset játszik, és jogom van ahhoz, hogy a Barça játékosai iránt érdeklõdjek, hiszen a Barcelona is megkereshet adott esetben egy-egy játékost a Citybõl. Remélem, hogy Messi Barcelonában fejezi be a pályafutását, de ha egy napon menni akar majd… Remélem, nem így lesz, de ha igen, számos klub sorban áll majd érte, és csakis õ fog majd dönteni. Ezen a nyáron senkit sem hívtam a Barcelonából, sajnálom. És azok, akik ezt az információt közölték az újságjaikban, hívják csak fel nyugodtan Bartomeut, tudom, hogy jó a kapcsolatuk vele, és kérdezzék meg õt személyesen ezekrõl a dolgokról.”

Piqué visszavonulása a válogatottól

„Felnõtt, érett ember, nekem ésszerûnek tûnik a döntése. Azoknak, akik engem ennyire segítettek, mint õ, csak a legjobbakat kívánom. Minden tiszteletem az övé, és remélem, hogy boldog lesz.”