Mestallai thriller: 2-3

Iniesta megsérült | Viták garmadája | Gyõztes büntetõ a ráadásban

Drámai körülmények között, egy utolsó másodpercekben kiharcolt büntetõvel tudott gyõzni a Barcelona 3-2-re a Valencia ellen a Liga 9. fordulójában egy vitatott döntésekben, helyzetekben, fordulatokban és gólokban is gazdag mérkõzésen. Rangadó volt a javából amibe majdnem minden belefért, ami egy meccsbe beleférhet, a meccs utolsó másodperceiben pedig egy Luis Suárez által kiharcolt, Leo Messi által értékesített büntetõvel gyõzni tudott a Barcelona. A meccs fõ negatív pontja Andrés Iniesta sérülése volt, akit könnyen lehet, hogy hónapokra elveszít a katalán csapat.

A hagyományokhoz méltó mérkõzést hozott a Barcelona és a Valencia csatája a Mestallában. Sok akció, helyzet és gól, rengeteg vita, reklamálás és szabálytalanság, hibák és kivételes megoldások egyaránt akadtak. Az elsõ félidõben bár aránylag hamar megszerezte a vezetést a Barcelona, a meccs nem nyugodott meg, amiben nagy szerepe volt annak, hogy Suárezék kihagytak jó néhány komoly lehetõséget.

Emlékezetes volt a meccs Undiano Mallenco kifejezetten gyenge játékvezetése miatt is: a bíró szinte minden fontos mozzanatnál hibázott az elsõ félidõben, de bõven akadtak megkérdõjelezhetõ döntései a folytatásra is. Messi gólját nem kellett volna megadnia, hiszen Suárez lesen állt az argentin lövésénél, nem büntette megfelelõképpen a Valencia játékosainak kemény, sokszor kifejezetten durva belépõit, de általánosságban egyáltalán nem volt következetes a szabálytalanságok megítélésénél.

A Valencia ugyanakkor bizonyította, hogy Prandelli edzõvel a kispadon nagyon is képes lehet komoly eredményekre. Játékban, és helyzetek számában sem kellett szégyenkeznie a hazaiaknak, de ettõl függetlenül a Barcelona azt nagyon sajnálhatta, hogy 0-1 után nem volt képes a második gól megszerzésére, amivel egészen más pályára helyezhette volna a meccs fonalát.

A szünet után ugyanis magára talált, még agresszívabbá vált a Valencia, és egy remek támadás végén a csereként beállt Munir révén ki is egyenlített. 1-1 az 50. percben. A gól olyannyira megfogta a katalán csapatot, és annyira passzivitásba sodorta a játékosokat, hogy hamarosan megszületett a második valenciai gól is Rodrigo révén.

A katalán csapat szerencséje volt, hogy aránylag hamar sikerült újra betalálni – még úgy is, hogy a játékában kevésbé volt benne a gól. Egy szögletet Rakitic fejelt veszélyesen kapura, a labda kijött Alvesrõl, a kipattanót pedig Suárez lõtte szerencsésen, egy védõ lábai között a kapu hosszú oldalába. Ez a gól, és az egyenlítés sikerült, azonban a vezetéshez nagyon nagyon sok hiányzott ezúttal. A Barcelona az egész második félidõben nem találta a játékát, sokszor alárendelt szerepet játszott és kevésbé volt veszélyes, mint a Valencia.

A játék összképe alapján feltétlenül igazságos eredmény lett volna a döntetlen, azonban a ráadás pillanataiban, 20 másodperccel a kijelölt plusz idõ lejárta elõtt Suárez gólhelyzetbe került, és Abdennour egyértelmûen buktatta. A tizenegyest Lionel Messi pontosan helyezte a jobb alsó sarokba, csak így nem tudott hárítani a büntetõk hárításáról messze földön híres Diego Alves.

Ezzel a tizenegyessel megnyerte a meccset a Barcelona, de ami a játékot illeti, olyan nagyon nem lehet büszke erre a találkozóra. Két hét múlva, Sevillában lényegesen több kell majd ahhoz, hogy sikerüljön gyõzni.

Valencia – FC Barcelona: 2-3 (0-1)
Valencia, Mestalla
55.000 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

FC Barcelona: ter Stegen; S. Roberto, Mascherano, Umtiti, Digne; Busquets, Iniesta (c) (Rakitic, 11′), André Gomes (Denis Suárez, 71); Messi, Suárez és Neymar.

Valencia: Diego Alves; Montoya (Munir, 46′), Garay, Mangala, Gayà (Abdenour, 37′); Enzo Pérez (c), Mario Suárez; Cancelo, Parejo, Nani; és Rodrigo (Santi Mina, 71′).

Gólok: Messi (22′, 94′ tizenegyesbõl), Munir (52′), Rodrigo (56′), Suárez (62′).