Feltámadás vagy lemaradás?

Barça – Madrid | Ha gyõznek: 3 pont, ha kikapnak: 9… | Iniesta visszatér

Tavasszal sem találta jó formában a Barcelonát az aktuális Clásico, most is nehéz heteket él meg a csapat, de mivel a versenynaptáron nem lehet változtatni, a játékosokon a sor, hogy kezeljék a problémákat, és egy gyõzelemmel hagyják is a hátuk mögött ezt az idõszakot. Nem kérdés, hogy a tét ahhoz képest óriási, hogy még csak a 14. fordulónál járunk a Ligában. Ha a Madrid nyerne a Camp Nouban, jelentõs, 9 pontos elõnnyel térhetne haza, óriási lépést tenne a bajnoki cím felé, bár Luis Enrique szerint ez sem lenne egyelõre döntõ lépés. A Barcelonának nyernie kell, ehhez azonban túl kell lépnie az aktuális, játékát érintõ válságán, ellenkezõ esetben aligha tudja legyõzni a 32 hivatalos mérkõzés óta veretlen Madridot.

A kulcs természetesen ott rejlik az emóciókban is, hogy ez egy Clásico, a közvetlen rivális, hazai meccs, százezer ember elõtt a Camp Nouban, 6 pontos hátrányban, amibõl jó lenne lefaragni. Azonban csak az emóciókkal valószínûleg nem lehet megnyerni ezt a Klasszikust, mert ez a Real Madrid nem rossz csapat. Kell hozzá játék, a korábbi idõszakokra jobban emlékeztetõ játék… A meccset uralni kell, diktálni a tempót, nem kiengedni a kézbõl kezdeményezést, ahogyan az sajnos sokszor elõfordult a Barcelonával az elmúlt hetekben. A héten megjelent elemzésünkben említett koncepcionális és helyezkedési hibák szintúgy kezelésre szorulnak.

Abban lehet bízni, hogy a megoldást Luis Enrique és csapata is látja, és dolgozni is tudtak rajta, hogy ez a rangadó már másként alakuljon, mint a Barcelona elmúlt mérkõzései.

A tréner mindenesetre pénteken megtartotta a találkozót megelõzõ utolsó edzését is, ami fél órás késéssel kezdõdött – a kiszivárgott hírek alapján egy taktikai értekezlet okán. Jó hír, hogy Jeremy Mathieu-n kívül mindenki bevethetõ a katalán csapatból – legalábbis papíron -, tehát meggyógyult korábbi problémái után és napokon keresztül rendben edzett Iniesta, Alba, Messi és Piqué is. Umtiti szintén hadra fogható. Ez alapján a kezdõcsapat nagy valószínûséggel megtippelhetõ.

A védelemben Alba kezdene, mellette Piqué, Mascherano és Sergi Roberto, a középpályán pedig Busquets és Rakitic társa lenne a visszatérõ Andrés Iniesta. Más kérdés, hogy a csapatkapitány minden bizonnyal nincs kész egyelõre 90 perc játékra. Vele kapcsolatban ha kezd is, illik megjegyezni, hogy a szünet után valamikor jó eséllyel lecserélné Luis Enrique – aki kiemelte a visszatérésének fontosságát. Ha nem kezd, õ az elsõ számú csere. A támadósorban nincs kérdõjel, de fontos lenne, hogy hatékony napot fogjon ki az ‘MSN’.

A Real Madridból hiányzik majd sérülés miatt Gareth Bale, Álvaro Morata és Toni Kroos is, felépült viszont a szûrõ, Casemiro. Zinedine Zidane edzõ feltehetõen 4-4-2-es hadrendben áll fel, ahol a védelemben Carvajal, Varane, Ramos és Marcelo, a középpályán Lucas Vázquez, Kovacic, Modric és Isco, a támadósorban pedig Benzema és Cristiano Ronaldo lesznek ott. A Madrid továbbra sem ragaszkodik ahhoz, hogy teljes mértékben uraljon egy mérkõzést, szeret és jól tud kontrázni, jól használja ki az állított játékhelyzeteket is. És a formája feltétlenül jobb most, mint a Barcelonáé.

FC Barcelona – Real Madrid:
Barcelona, Camp Nou
16.15
Vezeti:
Clos Gómez
TV: Sport 1 | Paulaner Sörház

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Jordi Alba, Busquets, Rakitic, Iniesta, Messi, Suárez és Neymar

Real Madrid: Keylor Navas, Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Marcelo, Lucas Vázquez, Kovacic, Modric, Isco, Benzema és Cristiano Ronaldo.