A gyenge játék Clásicója: 1-1

A Barça nem tudta lezárni 1-0 után | Két fejesgól, sok hiba

Feltehetõleg az évtized leggyengébb színvonalú Clásicóját hozta a szombat délutáni Barcelona – Real Madrid meccs, ahol bár vezetést szerzett a katalán csapat Luis Suárez révén, az utolsó percekben Sergio Ramos kiegyenlített. A végig alapvetõen gyenge, nagyon sok hibával tarkított mérkõzésen az elsõ játékrészben a Real Madrid állt közelebb a vezetés megszerzéséhez, a második 45 percben azonban a Barça nem csak jobb volt, hanem el is dönthette volna a találkozót. Az pedig 3 pont elvesztésébe került, hogy ezt nem sikerült megtenni, így ugyanis megmarad a 6 pontos különbség a két csapat között a Ligában.

Luis Enrique edzõ végül nem jelölte a kezdõcsapatba a sérülésébõl felépülõ Andrés Iniestát, helyette André Gomes kapott lehetõséget – de más meglepetést nem húzott a tréner. Ami a játékot illeti, valamivel összeszedettebb volt a Barcelona, mint az elmúlt idõszakban általában, ugyanakkor hibák továbbra is akadtak még bõven.

Az óvatos játékot, kevés helyzetet és nem túl nagy tempót hozó összecsapáson a Barcelona többet birtokolta a labdát, többet is kezdeményezett, ám a nagyobb helyzeteket a Real Madrid alakította ki. A fõvárosiak elsõsorban a stabil védekezésükre, majd labdaszerzés után gyors, hatékony támadásvezetésre építettek, ezt jól is csinálták, és Ronaldo, valamint Benzema révén voltak is veszélyes támadásaik.

A Barcelona bár több támadást indíthatott el, a támadásépítéssel számos probléma volt: sok pontatlanság és labdavesztés, indokolatlanul sok hosszú elõreívelés, egészen kevés földön fölépített támadás. A labdakihozatali elképzelések az õsszel látottakhoz hasonló módon nagyon szegényesek voltak, a középpálya nem segített a támadásépítésben, de sokszor meg sem próbálta valóban felépíteni a támadásait a katalán csapat.

Nem segített a nagyon sok játékmegszakítás sem persze, de érezhetõen továbbra sem volt meg a szükséges folyamatosság a Barcelona játékában, amiben jelentõs szerepe volt a kevés besegítésnek, az elégtelen labda nélküli mozgásnak.

Az elsõ félidõ alapján a Real Madrid joggal érezhette volna úgy, hogy többet is ki tud hozni ebbõl a meccsbõl, mint egy 0-0, hiszen kicsivel több kockázattal alighanem nyerési esélyhez juthatott volna.

Ehhez képest a második félidõ ellentétes képet hozott, a Barcelona dominált, dolgozott ki több helyzetet, irányította a játékot. A Real Madrid céljai ezzel egy idõben megfejthetetlenek voltak még 1-0-ás hazai vezetés után is.

Mert az 53. percben egy Neymar által középre lõtt szabadrúgást Luis Suárez egészen közelrõl a hálóba fejelt. Suárez nagyon jól helyezkedett és fejelt, de a visszajátszások alapján lesrõl mozgott vissza. A vezetõ gól a Barcelonának tett jót, különösen úgy, hogy nem sokkal késõbb beállt a pályára Andrés Iniesta Rakitic helyére. Ezzel a cserével több folyamatosság költözött a csapat játékába, szebben épültek fel az akciók, bár még így is rengeteg volt a hiba, sok körülményes, pontatlan megoldás megmaradt.

Színvonalában messze elmaradt ez a meccs más Clásicókhoz képest, de a Barcelona az utolsó fél órában legalább kialakított nagy helyzeteket. A 68. percben Neymar ziccere volt talán a legnagyobb, azonban miután kialakította a maga számára a lehetõséget, fölé lõtt. Késõbb jött Iniesta és Messi is, mindketten kihagytak egy-egy nagy lehetõséget, és az érzõdött, hogy csak a Barcelona képes játékból gólt szerezni.

Az utolsó percekben jött fel ismét a Madrid, és alakított ki helyzeteket felívelt labdákból, pontrúgásokból, majd a 90. percben egy elõreívelt szabadrúgást Sergio Ramos fejelt a hálóba. Ter Stegen bár beleért a labdába, a hiba inkább a védõket terheli.

Ezzel a vége 1-1 lett, ami a meccs alakulását figyelembe véve csalódás, mert a Barcelona közel állt a gyõzelemhez, de a játék összképe és az egész Clásico alacsony színvonala miatt talán igazságos.

Hogy mi lehet a jó hír?

Bár a Barcelona 6 pontos hátrányban maradt a Madriddal szemben, még most, az Enrique-éra legrosszabb formája közepette is közelebb állt a gyõzelemhez, mint a Real, melynek különösen a hátrányban mutatott céltalan, tétlen, játékot nélkülözõ tevékenysége elgondolkodtató. Mert ha ez a jó formában lévõ, hosszú ideje veretlen Real Madrid, akkor ez ellen a Madrid ellen minimális javulással is lehet keresni valója Iniestáéknak. Más kérdés, hogy ez a javulás elengedhetetlen…

FC Barcelona – Real Madrid: 1-1 (0-0)
Barcelona, Camp Nou
98.485 nézõ
Vezette:
Clos Gómez

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Jordi Alba; Busquets, Rakitic (Iniesta 60′), André Gomes (Arda Turan 78′); Messi, Suárez és Neymar (Denis Suárez 87′)

Real Madrid: Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Kovacic (Mariano 86′), Modric, Isco (Casemiro 66′); Lucas Vázquez, Ronaldo és Benzema (Asensio 77′).

Gólok: Suárez (53′), Ramos (90′).