Mûvészi Messi, szenzációs Suárez: 4-1

Javuló játékelemek | Szervezett Espanyol | Teljesítették a feladatot

Az FC Barcelona együttese kiválóan zárta az évet a Liga szempontjából, és 4-1 arányban legyõzte a katalán derbin a helyi rivális Espanyol csapatát. Luis Suárez duplázott, Messi a zseniális megoldásai mellett pedig beállította a végeredményt, közte pedig Jordi Alba valamint David López találtak még be a kapuba. Az Espanyol nagyfokú szervezettséget és tudatosságot mutatott, míg a Barcelona játékában láthatóak a fejlõdés jelei.

Luis Enrique az elõzetes várakozásoknak megfelelõen az alapcsapatát küldte fel a pályára a katalán derbi rangadó jellegébõl fakadóan. Egyetlen meglepetésnek mondható döntést hozott talán a tréner, nevezetesen Rakitic helyén Denis Suárez kapott lehetõséget, ám ettõl eltekintve egyetlen név láttán sem kaphatta fel a fejét a közvélemény.

A találkozó gyengébb iramban kezdõdött, az Espanyol szervezett játékra rendezkedett be, behúzódva a saját térfelére, míg a Barcelona továbbra is rendkívül nagy mértékben támaszkodik Messi, Suárez és Neymar improvizatív képességeire, és amint hozzájuk eljut a labda, rögtön támadásba is lendül. A vezetõ gól megszerzése elõtt csak egy gyors ellentámadásra futotta a Barcelona erejébõl, mely végén Neymar lapos beadását Messi lõtte kapu mellé. 1-0, a 18. percben aztán Piatti adott el egy labdát a hazaiak térfelén, Iniesta hosszú indítását Suárez szenzációsan vette le, egybõl maga elé téve a játékszert, majd elhelyezte azt a hosszú alsóba Diego López kapus mellett.

A parádés gól ellenére a fentebb leírt jelenség játszódott le az elsõ játékrészben, ahol sok helyzetet nem jegyezhetett fel a nagyérdemû, igaz Iniesta vezérletével a hazai csapat a vezetés megszerzése után már jobban tudta kontrollálni a mérkõzést. A második félidõben sem változtak alapvetõen a dolgok, ám egyrészt a Barcelona feljavult, türelmesebben és tudatosabban építve fel a támadásait, másrészt az Espanyol amellett, hogy továbbra is szervezetten futballozott, több-kevesebb sikerrel néhol nyomást próbált gyakorolni a Barcelonára annak saját térfelén is.

A vendégek szívós védekezését mi más törte volna meg, mint Messi zsenialitása, mely két percen belül két gólt eredményezett. 2-0, Messi cselezte át magát 3-4 védõn a kaputól 20 méterre, majd lövésre vállalkozott, az idõközben a megsérült Diego López helyére beálló Roberto kapus csak kiütni tudta a játékszert, amit az uruguayi Suárez vágott a hálóba. Egy perccel késõbb ismét Messi cselezgetett, némi szerencsével nála maradt a labda, ami oda pattant Jordi Albához, a szélsõ pedig kilõtte a kapu hosszú oldalát. 3-0, rövid idõn belül eldöntötte a mérkõzést a Barcelona.

Az Espanyol azonban – a magáról kiállított tavalyi bizonyítványával ellentétben – a háromgólos hátrány ellenére sem esett össze, ugyanolyan fegyelmezetten és szervezetten futballozott, mint azelõtt, higgadtságát és mentális erejét pedig siker koronázta. 3-1, mintaszerû kontratámadás végén David López helyezett ter Stegen kapujának jobb oldalába, a német kapus tehetetlen volt. Ezek után felbátorodott az Espanyol, de komoly lehetõségre nem futotta erejébõl, ellenben Messi még egyszer villant, és Suárez pazar passzából úgy lõtt a hálóba, hogy kötényt adott Roberto kapusnak. 4-1, összességében megérdemelt hazai gyõzelem szebbnél szebb gólokkal.

Kiemelendõ, hogy a Barcelona fejlõdést mutat a letámadások terén, Suárez hosszabb idõ után ismét éles volt, Iniesta pedig a sérülése után szenzációsan irányítja a csapatot, ám azok a problémák, amely a sokszor talán túl közvetlen játékstílusból fakadnak, továbbra is fennállnak. Az Espanyol kellemes meglepetés volt az elmúlt évben látott énjéhez képest, és megmutatta, hogy idén nem csak több fantázia, de nagyobb sportszerûség is lakozik benne.

A Barcelona ezzel a gyõzelemmel három pontra csökkentette a hátrányát a klubvilágbajnoki szereplése miatt ezt a fordulót késõbb bepótoló Real Madriddal szemben. A következõ bajnokira már januárban kerül sor, idén már csak a Hercules elleni kupavisszavágót kell abszolválnia az együttesnek.

FC Barcelona – RCD Espanyol: 4-1 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou
79.370 nézõ
Vezette:
Mateu Lahoz

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Mascherano, Alba, Busquets (Umtiti, 77’), Denis Suárez (Rafinha,66 ’), Iniesta, Messi, Suárez, Neymar.

Espanyol: Diego López (Roberto,53 ’), Javi López, David López, D. Reyes, Aarón Martín, Piatti (Reyes, 79’), Javi Fuego, Diop, Jurado, Caicedo (Melend, 71’), G. Moreno.

Gólok: 1-0, Suárez (18’); 2-0, Suárez (67’); 3-0, Jordi Alba (68’); 3-1, David López (79’), 4-1, Messi (89’).