Hiányzik a szikra: 2-1

Vereség az odavágón Bilbaoban | Emberelõnybõl sem sikerült egyenlíteni

A Barcelona vereséggel nyitotta az új évet miután 2-1-re kikapott a Bilbao otthonában a Király Kupa nyolcaddöntõjének odavágóján egy végig izgalmas, lüktetõ mérkõzésen. Bár a szerencse sem állt a csapat mellett, játékban messze nem jött ki annyi a Barcelonából, mint talán elvárható lett volna, de tény, hogy játékvezetõi tévedések is akadtak bõven. A Bilbao az elsõ félidõben három percen belül szerzett két gólt – gyors ellentámadásokból -, és ugyan igyekezet volt a Barcelonában, a játék összképe továbbra sem pozitív. Messi egy szabadrúgásból szépített, egyenlíteni azonban úgy sem sikerült, hogy az utolsó bõ negyedórát emberelõnyben játszották le Iniestáék, az utolsó tíz percet pedig kettõs fórban. Visszavágó hat nap múlva a Camp Nouban.

Luis Enrique a kezdõcsapatával nem bízta a véletlenre a mérkõzést, hiszen ahhoz képest, hogy szokás a Kupában határozottabban rotálni, szinte minden kulcsemberét pályára küldte, az ‘MSN’-nel, Iniestával, Busquets-cel és Piquével együtt.

A Bilbao kezdett jobban, támadott le erõteljesebben, akarta talán jobban az elsõ gólt, de idõvel a Barcelona átvette az irányítást, és nem csak többet birtokolta a labdát, de a kapu elé is többször ért fel veszélyesebben. Akadt ígéretes beadása Neymarnak, nagy helyzete fejjel Piquének, ugyanakkor az igazi áttörés kétségtelenül hiányzott.

A Barcelona alapvetõen jól mozgott labda nélkül, amire nagyon nagy szükség is volt a Bilbao mélyen feltolt presszingje miatt, így sikerült ugyanis csak üres embereket találni a legtöbb esetben.

A 25. percben azonban egy támadási kísérlet során Iniesta veszített labdát még a saját térfelén, villámgyorsan jött a kontra, amit Aduriz fejezett be fejjel egészen közelrõl. Mintaszerû ellentámadás, 1-0!

Alig telt el két perc, jött egy újabb eladott labda – ezúttal Albától -, még közelebb a tizenhatoshoz, amit aztán Williams váltott gólra egy óriási bombával. Nem akármilyen gyors reakció és befejezés volt. A Barcelona egy alapvetõen stabil állásból pillanatok alatt összeesett, elbizonytalanodott.

A játékát kis idõ elteltével tudta csak ismét fölépíteni a katalán csapat, és a szünethez közelítve ismét veszélyesebben közelített a kapuhoz. Kaphatott volna egy egyértelmû büntetõt Neymar buktatásáért, ami elmaradt, az tény ugyanakkor, hogy igazán tiszta helyzete nem sok volt az elsõ 45 perc alatt.

Az elsõ félidõben mindenképpen hatékonyabb volt a Bilbao, ugyanakkor szerencséje sem volt a katalán csapatnak.

A szünet után bár igyekezett, nem a játékával, hanem egy szerencsés szabadrúgással sikerült a szépítés az 52. percben. Messi próbálkozásába beleért Iraizoz, de már a gólvonalon túlról kaparta ki a játékszert. Szépíteni sikerült, 2-1!

Ezzel együtt mezõnyjátékban továbbra sem villogott a Barcelona, még ha több lehetõsége is volt, mint az elsõ játékrészben. A Bilbao – ahogy telt az idõ – egyre kevesebb támadást vezetett, az utolsó negyedórára ráadásul emberhátrányba is került, miután Raúl García megkapta a második sárga lapját is Neymar megtaposásáért. Az utolsó 10 percre már csak 9 embere maradt a hazaiaknak, akik közül Iturraspe is távozott – õ is Neymar ellen követett el második sárgát érõ megmozdulást. A játékvezetõ ezeknél az eseteknél igazságos döntést hozott, a szabályok szerint járt el.

A kérdés csak az volt, hogy a Barcelona ki tudja-e használni a létszámfölényét az utolsó percekben. A nyomás nagy volt, a betömörülõ védõkkel szemben az ötlet azonban kevesebb. Helyzetek így is adódtak, az utolsó pillanatban még egy kapufa is akadt, de a Bilbao ügyes védekezéssel és némi szerencsével meg tudta tartani minimális elõnyét a visszavágóra.

Hogy mennyire lesz nehéz megfordítani a párharcot jövõ szerdán, nem lehet tudni, az viszont egyértelmû, hogy a Barcelona továbbra sincs igazán jó állapotban, ezt a meccset legalábbis – szerencse ide, szerencse oda – minimum egy döntetlenre ki kellett volna hoznia. Még úgy is, hogy a játékvezetõ két büntetõt és egy kiállítást elnézett a Bilbaonak még az elsõ félidõben.

Athletic Club – FC Barcelona: 2-1 (2-0)
Bilbao, San Mamés
45.772 nézõ
Vezette:
Fernández Borbalán

Athletic Club: Iraizoz; Bóveda, Etxeita, Laporte, Balenziaga; Iturraspe, San José, Raúl García; Williams (Elustondo 83′), Saborit (Muniain 68′) és Aduriz

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti (Alcácer 88′), Jordi Alba; Busquets, Rakitic (André Gomes, 71′), Iniesta; Messi, Suárez és Neymar.

Gólok: Aduriz (25′), Williams (28′), Messi (52′).
Kiállítva: Raúl García (76′), Iturraspe (81′).