Vizsgálják Piqué nyilatkozatát

A játékvezetõ bizottság hétfõn dönt | Aduriz ütése nem is téma…

A játékvezetõk szakmai bizottsága jövõ hétfõi ülésén vizsgálni fogja Gerard Piqué nyilatkozatát, amit a játékos a San Mamésben tett közvetlenül az Athletic – Barcelona Király Kupa meccs után. A kérdés, hogy ez elég súlyos-e ahhoz, hogy büntetést is kiszabjanak rá.

A katalán védõ a tõle megszokott nyitottsággal taglalta a mérkõzésen történteket, de futólag, ellentétes példaként felhozta a szerdai, Real Madrid – Sevilla mérkõzést is. Egyértelmûen azt üzente, hogy a játékvezetés nem érte el a kívánt színvonalat, olyannyira, hogy a játékvezetõk okozta szituációt a kaszinózáshoz hasonlította, ahol teljességgel kiszámíthatatlan, hogy kire mosolyog a szerencse.

Piquét várhatóan mérkõzésrõl nem fogják eltiltani, de pénzbüntetést kaphat, ahogyan arra már volt példa a korábbiakban más játékosokkal vagy edzõkkel hasonló esetben. Piquének ráadásul nem ez az elsõ ilyen esete a játékvezetõi bizottsággal, 2012-ben azt találta mondani, hogy Velasco Carballo elõre kitalálta, hogy ki fogja állítani. Azt az ügyet azonban végül ejtették.

Eddig a hír, innentõl a vélemény

Piqué természetesen fogalmazhatna óvatosabban is a nyilvánosság elõtt, még ha ez nem is mindig könnyû.

Ugyanakkor azon hasznosabb lenne elgondolkodnia a játékvezetõi bizottságnak, hogy miért ilyen büszkeségi ügyeket kreálnak, és miért nem foglalkoznak ehelyett inkább utólagosan az olyan jelenetek vizsgálatával és szankcionálásával, mint Aritz Aduriz szándékos ütése Samuel Umtitivel szemben, amit kétségtelenül nehezen vehetett volna észre Fernández Borbálán játékvezetõ. Ez ugyanis valóban használna a sportágnak és a játék tisztaságának.