2017.10.18 | Lukács napja van
Főoldal > Labdarúgás
LUCHO ÉS A CSAPAT VISSZATÉRŐI HIBÁI | KRITIKA A SOROZATTERHELÉS ELŐTT
Biztosan jó ez az irány?
Baranyai Tamás | 2017. 01. 08., 21:43
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     
Ugyan annyira kilátástalan közel sem volt a helyzet, mint két esztendeje vagy pár héttel ezelőtt az Anoetában, az elégedettségtől igencsak távol lehetnek a katalán szimpatizánsok az együttes játéka láttán. A szezon végi trófeákról továbbra sem szabad lemondani, pláne, ha emlékszünk még a két évvel ezelőtti feltámadásra, de azt látni kell, hogy jelen pillanatban nem a Barça a legesélyesebb a komolyabb trófeák elnyerésére. 
 
 
Ambivalens érzések fogalmazódhatnak meg az emberben, amennyiben visszagondol, esetleg visszanézi a csütörtök esti, Athletic Bilbao - Barça kupapárharc első felvonását. Sajnos ki lehet jelenteni, hogy ugyanúgy két arca volt a csapatnak Baszkföldön is, mint ahogy az egész eddigi idényben, ez pedig közeledve a szezon sorsdöntő szakaszáig egyre inkább aggasztó. Természetesen nem lehet kijelenteni, hogy ez a Barcelona így semmit sem fog nyerni. Hogy miért nem? 
 
Elsősorban azért, mert Luis Enrique és együttese két esztendeje hasonló pályát futott be. Másodsorban az is biztos, hogy a tréner megpróbálja a csapat formáját a tavaszra időzíteni. Harmadsorban ez az új év első mérkőzése volt, mely rendre nehézkes a Barcelona számára, legyen a találkozója akár a Camp Nouban, akár idegenben. 
 
Vannak azonban olyan jelenségek, melyek az idény elejétől fogva kísérik a csapatot. Márpedig a nagy edzők és nagy játékosok sajátja, ha tanulnak a hibákból. Ez egyelőre szemmel láthatóan nem sikerül néhány területen. 
 
1. Bármikor képes gólt kapni a csapat
 
Ebben az a szomorú, hogy az első félidőt magas színvonalon kezdte az együttes. Ugyan nem alakított ki nagy helyzeteket, de a Bilbao nem tudott átrohanni rajta, a letámadásai nem minden esetben értek célt, méghozzá azért nem, mert a katalán csapat remekül tartotta a labdát, intenzíven járatta azt, és sok volt az elmozgás. Még az a Neymar, akit az utóbbi hónapokban joggal illettek kritikával, is jól teljesített, labdákat tartott meg, megnyerte a párharcait és kereste az összjátékot. 
 
Jött azonban két eladott labda, a csapat épp a védekezésből támadásba való átmenet közben volt, ezt pedig okosan és könyörtelenül kihasználta az Athletic. Lehetne ezt a szerencsére fogni, de ez túl egyszerű megoldás lenne, és csak a felelősséget távolítaná el magáról a csapat. 
 
2. Luis Enrique repertoárja
 
A spanyol tréner része a sikerekben vitathatatlan. Még akkor is hitt magában, amikor 2015 január első felében a legtöbben már Barcelonán kívülre küldték volna. Hitet és irányt adott egy olyan csapatnak, mely Pep Guardiola távozása után kereste önmagát. 
 
Enrique azonban nem úgy tűnik, mint aki a határait feszegetné, legalábbis a döntései erre engednek következtetni. Rakitic lecserélése - függetlenül attól, hogy milyen játékot nyújt a horvát - számít az egyetlen komolyabb fegyverének. Persze lehet azt mondani, hogy Messi, Suárez és Neymar akkora minőséget képviselnek, hogy nem lehet őket lecserélni, de ez önámítás. 
 
Vannak olyan napok ugyanis, amikor hiába a képességbeli különbség, a világklasszis Suárez helyett jobban jöhet egy-egy szerényebb képességű, de az edzéseken azt kiérdemlő cserejátékos bevetése. Nem véletlen, hogy a korszakos csapatoknak mindig voltak "kezdőemberei" a padon. Rijkaard edzősége alatt Larsson, Guardiola idején Keita vagy az elején Pedro. 
 
Nem fogom azt leírni, hogy kit kellett volna beküldenie, mert számtalan szempont játszik ilyenkor szerepet, és egyetlen egy tréninget sem láttam testközelből. Ugyanakkor azt hibának tartom, hogy ha egy csapat nem találja a ritmust, és a 74. percben előbb emberelőnybe, majd a 80. percben kettős emberelőnybe kerül, akkor csak a 88. percben reagál erre a vezetőedző. Suáreznek nem ment a játék, Iniesta sem a legjobbját hozta, és ezek a játékosok valóban képesek villanni bármikor, de Enrique kettő és fél év alatt nagyon kevésszer próbálkozott meg az ő lecserélésükkel. Erről már írtunk korábban, és nem úgy tűnik, mintha bármiféle változás állt volna be. 
 
3. Felállt védelem ellen nem megy
 
Enrique tökéletesen látta 2014 nyarán, hogy színesíteni kell a taktikai palettát, és nagyobb hangsúlyt helyezett a kontrajátékra. Most azonban már ott tart a csapat, hogy felállt védelem ellen szenved. Pep Guardiolával a kispadon 11 emberrel felálló csapatokat szegezett félidőkön keresztül a térfelére az együttes, ezúttal csak kettős emberelőnyben jött össze ez a bravúr, de abban sem volt sok köszönet. Céltalan, lassú horizontális passzok, amikor pedig ezt Messi és Neymar megunták, 2-3 bilbaoi védővel találták szembe magukat. A védelem széthúzása, a csapatrészek közötti elmozgás vagy beadások. Egyiket sem láthattuk. 
 
Nem az a probléma, hogy nem sikerült feltörni a kilenc emberrel küzdő bilbaoi csapatot. Ez előfordulhat. Sokkal inkább aggasztó a jövőre nézve, hogy mindenféle elképzelés nélkül próbálkozott a Barcelona. 
 
Luis Enrique a szezon végéig mindenképpen megérdemli a bizalmat, mert az elmúlt két és fél évben szenzációsan futballozott a csapat, és mindössze két trófeát bukott el. Ez egészen egyedülálló teljesítmény. A jelen azonban nem sok jót vetít előre, és ki kell mondani, hogy jelen pillanatban az ősi rivális Real Madrid sokkal jobban és tudatosabban futballozik, mint a Barcelona.

 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 18. Szerda (20:45)
Bajnokok Ligája csoportkör
TV: Paulaner Sörház | Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu