Végre egy gála: 5-0!

Könnyed játék, békés focidélután | Suárez-dupla | Még Vidal is betalált

Különösebb megerõltetés nélkül 5-0-ra gyõzött a Barcelona a Las Palmas ellen a Liga 18. fordulójában, így a Villarreal elleni botlás után sikerült a javítás. Az idei három meccshez képest egészen más szintû nehézségek álltak a Barça elõtt, a Las Palmas ugyanis kevés ellenállást tanúsított, ennek megfelelõen futószalagon jöttek a helyzetek, majd a gólok is. Duplázott Luis Suárez, betalált Messi, Arda és még Aleix Vidal is. Hiányzott már egy ilyen meccs.

Alaposan belehúzott a rotációba Luis Enrique edzõ erre a meccsre, hiszen lehetõséget kapott Aleix Vidal, Arda Turan vagy André Gomes, pihenhetett Neymar, Iniesta és Piqué. A középpályán Rafinha és Gomes feleltek az elõre játékért, Umtiti és Mascherano együtt voltak középsõ védõk. És ami azt illeti, Lucho jókor érezte, hogy lehet rotálni.

A Las Palmas az eddigi formáját igazolva félénken lépett pályára a Camp Nouban, veszélyt alig-alig tudott teremteni, de még a védekezése sem volt stabil. Az egész elsõ félidõ arról szólt, hogy a Barcelona támadott, bõven talált területeket is, így különösebb nehézség nélkül jöttek a lehetõségek.

A vezetõ gólt hamar sikerült megszerezni; Aleix Vidal indította be a jobb oldalon az alapvonal felé André Gomest, õ pontosan adott középre, Suárez pedig nem kegyelmezett, a rövid sarokba lõtt. 1-0!

Innentõl jöhetett volna a gólgála, helyette jött a kihasználatlan helyzetek garmadája. Suárez, Messi, Rafinha, Gomes egyaránt gólt, gólokat szerezhettek volna, de mindannyian pontatlanok voltak. Messi szabadrúgásból és akcióból is több ízben betalálhatott volna, hasonlóképpen André Gomes, aki szintén többször eljutott tiszta gólhelyzetig.

A Barcelona játéka ezúttal folyamatos volt, nem volt probléma az elképzeléssel, a mozgással, de természetesen az is kellett, hogy bõven voltak szabad területek, és az esetek többségében adta magát a következõ passz.

A második félidõre sem változott meg a helyzet a játékban, a Barcelona teljesen uralta a mérkõzést, csak rajta múlt, hogy hány góllal fejezi be a találkozót. Ráadásul ami nem sikerült az elsõ 45 percben, összejött a folytatásban.

Az 52. percben Messi megszerezte a második gólt – Rafinha beadását ugyanis Varas kapus pont az orra elé tolta ki. Nem sokkal késõbb újfent Rafinha indította el a támadást, középre játszott, Arda továbbított, Suárez pedig miután kinézte a hosszú alsó sarkot, nagyon pontosan ki is lõtte azt. Duplázott az uruguayi, 3-0!

Alig telt egy-két perc, Suárez triplázhatott is volna, de egy az egyben hibázott, így maradt a kipattanó labda, amit már Arda Turan helyezett el a hálóba.

Innentõl kezdve bátran cserélt is már Luis Enrique, jött Rakitic és Alcácer, majd késõbb Mathieu is, és csak a játékosok koncentrációján múlt, hogy születik-e még gól.

A 80. percben jött még egy gyors és stílusos támadás, melynek végén Alcácer futott el a jobboldalon, felnézett és nagyon pontosan tálalt a lendületbõl érkezõ Vidal elé, a „számûzött” jobbhátvéd pedig nagyon pontosan, elegánsan kilõtte a hosszú alsó sarkot. Ez volt Vidal elsõ gólja gránátvörös-kék mezben.

A vége így 5-0, könnyû gyõzelem, amire már egy ideje nem volt példa. Ebbõl a találkozóból ugyan következtetéseket nem lehet levonni, de ha mást nem, önbizalmat adhat ez a találkozó a jövõ csütörtöki, Real Sociedad elleni kupameccs elõtt, ahol szükség is lesz erre.

FC Barcelona – Las Palmas: 5-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
81.480 nézõ
Vezette:
Undiano Mallenco

FC Barcelona: Ter Stegen, Aleix Vidal, Mascherano, Umtiti, Jordi Alba – Busquets (Mathieu 73′), Rafinha, André Gomes (Rakitic 62′) – Messi, Suárez (Alcácer 68′) és Arda.

Las Palmas: Javi Varas; Michel, David García, Lemos, Hélder; Roque Mesa, Vicente, Viera, Tana; El Zhar és Boateng.

Gólok: Suárez (15′ 57′), Messi (52′), Arda (58′), Vidal (80′).