Luis Enrique nem biztos a folytatásban

Az idény végéig szól a szerzõdése | Áprilisig kell közölnie a döntését

A jelenlegi állapotok alapján nyitott kérdés, hogy Luis Enrique Martíneznek fogják-e hívni az FC Barcelona vezetõedzõjét a következõ idényben is. A trénerrel a klub már az elmúlt szezon végén hosszabbított volna, ám Lucho idõt kért, hogy átgondolhassa a helyzetét, így  – a madridi Marca értesülései szerint – csak áprilisig kell végleges választ adnia.

Enrique szerzõdése 2017 nyarán, vagyis az idei szezon végén jár majd le, az egyesület pedig ennek szellemében már az elmúlt idény végén jelezte a trénernek, hogy továbbra is számít a szolgálataira. A spanyol szakvezetõ azonban idõt kért, mert kételyei vannak a folytatással kapcsolatosan.

Ezek a kételyek nem anyagi és sportszakmai jellegûek, hanem – Pep Guardiolához hasonlóan – Enrique is rendkívül kimerítõnek találja egy olyan nagy klub, mint a Barça éveken keresztüli irányítását. A katalán klubnál ugyanis nem csak nyerni kell, jól futballozva kell begyûjteni a három pontot. Ha pedig sikerszériában van a csapat, a szurkolók nem csak dicsérnek, de elvárják, hogy az minél tovább tartson. Az, hogy ezekre képes legyen a Barcelona, Lucho és a stábjának aprólékos munkája szükséges, mely képes felemészteni az emberi tartalékokat.

Noha a döntés legfõbb mozgatórúgója az lesz, hogy érez-e magában Enrique erõt a folytatásra, természetesen vannak további tényezõk is, melyek a végsõ döntést az egyik illetve a másik irányba befolyásolhatják.

Az egyik ilyen az lesz, hogyan alakul majd a szezon. A trénernek április környékén kell majd választ adnia, és amennyiben a csapat mindhárom fronton állni fog majd, úgy a sikerek okozta pozitív élmények a folytatás felé sarkallhatják a szakvezetõt. További mérlegelendõ tényezõ lehet Enrique csapattal való kapcsolata, mely az elsõ idényében tapasztalható mélypontja óta folyamatosan javul. A játékosok bíznak benne, Messivel is megérti magát a tréner, de mostanában Neymarral, akivel szintén volt nézeteltérése az elsõ szezonjában, sem volt problémája.

Az érvrendszer másik oldalán a hozzá hû szakmai stábjának a jövõje áll, melynek tagjai a madridi ’Marca’ szerint szintén távoznának, amennyiben a tréner végül úgy dönt, hogy feláll a kispadról. Lucho tehát nem csak a saját sorsáról határoz majd, hanem a sikerekben szintén oroszlánrészt vállaló szakemberei jövõjét is befolyásolja majd a döntése, ez pedig még nagyobb nyomást helyez a trénerre.

Ami egészen biztosan nem játszik majd szerepet, az az anyagi szempont. Enrique már játékosként is kiválóan érezte magát a klubnál, ez edzõként sincsen másképpen, és jóllehet a sikerekkel arányosan emelkedõ fizetését a megbecsülés jelének értékelné, ezzel várhatóan nem is lenne probléma a klub részérõl.