A fejekben maradt Párizs: 2-1

A Leganés ellen sem ment | 3 pont, rengeteg kérdõjellel

A Barcelona begyûjtötte a kötelezõ gyõzelmet a Leganés ellen a Liga 23. fordulójában, de Luis Enrique és csapata ezen túlmenõen finoman szólva sem lehet elégedett a teljesítményével. Hajszálon múlott ugyanis, hogy újfent pontokat veszítsen a Barcelona a bajnokságban, és ezzel a PSG elleni Bajnokok Ligája kudarc után újabb fiaskót könyveljen el.

Luis Enrique – ahogyan arra számítani lehetett – jelentõsen felforgatta együttesét a párizsi kudarcot követõen. A védelmet három francia, Umtiti, Mathieu és Digne, valamint Sergi Roberto alkotta, a középpályán pedig Rakitic, André Gomes és Rafinha kezdett.

A Barcelona jól startolt, már a 4. percben megszerezte a vezetést Messi révén. Neymar ugratta ki remek ütemben a bal szélen elfutó Suárezt, aki szépen látta meg a kapu elõtt érkezõ argentint, Messi pedig könnyedén lõtt Herrerín kapujába. 1-0.

Az elsõ félidõ további része nyugodt mederben folyt, a Barcelona elõtt ugyan akadtak kisebb lehetõségek, de komolyan nem veszélyeztették a Leganés kapuját. A vendégcsapat nem vonult teljesen vissza, ha tehették, bátran elõre merészkedtek, a katalán védelmet és középpályát pedig még ez a szerényebb képességû Leganés is bõven zavarba tudta hozni. 45 perc után maradt az 1-0, arra pedig választ kaphatott a publikum, hogy mennyire is maradt a fejekben a párizsi este.

A játék képe különösebben a második félidõ elején sem változott meg. A Leganés, amennyire ereje engedte, támadott, illetve a Barcelona elõtt is adódtak lehetõségek, de a magabiztosság és a hatékonyság ezúttal is hiányzott a gépezetbõl.

A játékrész derekán már lehetett látni, hogy vékony jégen táncol a Barcelona, a Leganés pedig végül ki is tudott egyenlíteni, miután Sergi Roberto teljesen értelmetlen labdavesztését követõen a csereként beálló Unai López mattolta Ter Stegent. 1-1, egalizált a Leganés, hidegzuhany a Barçának.

A katalán együttesnek sok ordító helyzete az egyenlítõ gólt követõen sem volt. A hitehagyottnak tûnõ Barcelonát végül aztán Neymar, illetve Messi mentette meg. A brazil szépen verte meg a tizenhatoson belül a Leganés jobb bekkjét, Titót, aki csak szabálytalanul tudta megállítani az akciót. A játékvezetõ tizenegyest ítélt, melyet Messi higgadtan értékesített, ezzel behúzva a Barcelonának a három pontot.

Sok erõt nem meríthet ebbõl a mérkõzésbõl a Barcelona, egyértelmûen látszik, hogy nagyon megfogta az együttest a hétközi Bajnokok Ligája kudarc. A kérdés továbbra is az, hogy sikerül-e rendet tenni a fejekben a tavaszra, talpra állni, és szervezett csapat benyomását kelteni, vagy teljesen elveszíti az irányítást Luis Enrique és a csapata…

FC Barcelona – Leganés 2-1 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
63.378 nézõ
Vezette:
Iglesias Villanueva

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Umtiti, Mathieu, Digne (Jordi Alba 81’); André Gomes (Iniesta 80’), Rakitic, Rafinha (Denis Suárez 81’); Messi, Suárez, Neymar

Leganés: Herrerín; Tito, Matonvani, Siovas, Diego Rico; Erik Morán (Unai López 65’), Alberto, Gabriel; El Zhar, Guerrero, Szymanowski (Machís 70’)

Gólok: Messi (4’, 89’ – tizenegyesbõl), illetve Unai López (71’)