Maguknak tették nehézzé: 4-2

Ígéretes játék, rémes helyzetkihasználás | Egy félidõ emberelõnyben

Rossz helyzetkihasználása miatt alaposan megszenvedett a Barcelona a Valenciával a Liga 28. fordulójában a Camp Nouban, még ha végeredményben gyõzött is 4-2-re. A katalán csapat a félidei 2-2-õt követõen, a második félidõt emberelõnyben játszotta, és a helyzetek száma alapján jóval nagyobb különbséggel kellett volna gyõznie, ehelyett az utolsó percekig nem tudta biztossá tenni a három pontot. Suárez és Messi mellett André Gomes is betalált, aki élete elsõ gránátvörös-kék gólját szerezte.

Ugyanannak a játékrendszernek és ugyanazoknak a játékosoknak szavazott bizalmat Luis Enrique a Valencia ellen, mint akiknek a PSG elleni visszavágón is. Ennek megfelelõen támadó potenciál volt bõven a Barçában, de a Valencia is találhatott szabad területeket, ha éppen támadásba lendült.

A Barcelona dominált, játszott lendületesen, de a Valencia idõrõl idõre fel tudott érni Ter Stegen kapujáig, és akadt is olyan lehetõsége, amibõl gól eshetett volna.

Hazai oldalon Messi és Suárez voltak elsõsorban elemükben, és a játékból fakadó veszélyes helyzetek alapján a Barcelona joggal szerezhette volna meg a vezetést, de az elsõ félóra végén mégis a Valencia került elõnybe egy szöglet után, Mangala fejesével.

Nagyon fontos volt, hogy gyorsan sikerüljön egyenlíteni, és ez már 6 percen belül össze is jött. Egy gyorsan és pontosan elvégzett bedobással Neymar hozta helyzetbe Suárezt, aki tiszta ziccerben ezúttal már nem hibázott, és nagyon pontosan helyezett a hosszú alsó sarokba. Az uruguayinak már járt ez a gól az erõfeszítéseiért. A félidõ 44. percében aztán a már sárga lapos Mangala rántotta vissza a nála gyorsabb Suárezt, ezért megkapta a második sárga lapját és a pirosat, ráadásul büntetõhöz jutott a Barcelona. A tizenegyest Messi középre helyezve értékesítette.

Úgy tûnt, nyugodtan mehet szünetre a Barça, ám a Valencia kihasználta, hogy elaludt a hazaiak védekezése. Piqué és Rakitic lekéstek a baloldalon kilépõ Gayáról, akinek a beadásából Munir egyenlített, de még inkább helyénvaló a kérdés, hogy merre járt Mascherano, akinek ezt a zónát fognia kellett volna.

Ezzel együtt nem állt rosszul a Barcelona, hiszen a második 45 percnek már emberelõnyben futhatott neki 2-2-rõl. Erõsen is kezdett a folytatásban a hazai csapat, már az is csodával határos volt, hogy Neymar nem lõtt gólt 6-7 perc alatt egyik helyzetébõl sem, de jött aztán Lionel Messi, aki kivételesen a jobb lábára cselezett a tizenhatoson belül, és megszerezte ismét a vezetést a csapatnak.

Végre vezetett tehát a Barça, és nagyon-nagyon sok lehetõsége lett volna a következõ idõszakban arra, hogy bebiztosítsa a gyõzelmét, de a koncentráció mindenkinél hiányzott. Neymar különösen pontatlan vagy éppen szerencsétlen volt, de hozott rossz döntést Messi, Rakitic és Suárez is. Nem egy, hanem három gólt is simán lõhetett volna a Barcelona 20-25 perc alatt, ehelyett maradt a 3-2, és a Valenciának megmaradt az esélye, hogy pontot szerezzen tíz emberrel is.

Egészen a 88. percig kellett várni, hogy megtörjön ez a jég, és annak az André Gomesnek sikerült értékesítenie Neymar beadását, aki egyébként még rászorul arra, hogy igazolja, érdemes volt megvásárolni – éppen a Valenciából.

A vége így 4-2 lett, amivel a Barcelona tartja a lépést a Real Madriddal. Folytatás két hét múlva a Granada ellen.

FC Barcelona – Valencia CF: 4-2 (2-2)
Barcelona, Camp Nou
78.675 nézõ
Vezette:
Hernández Hernández

FC Barcelona: Ter Stegen – Mascherano, Piqué, Umtiti – Busquets, Rakitic (Sergi Roberto 65′), Iniesta, Rafinha (André Gomes 74′) – Messi Suárez és Neymar

Valencia: Alves; Montoya, Garay, Mangala, Gayá; Parejo, Enzo Pérez, Soler; Cancelo, Munir és Orellana

Gólok: Mangala (30′), Suárez (36′) Messi (45′ tizenegyesbõl, 53′), Munir (46′), André Gomes (89′)
Kiállítva: Mangala (44′).