Cruyff már egy éve nincs köztünk

A klub korábbi játékosa, edzője, legendája | A fejlődésorientált sikeredző

Az FC Barcelona korábbi világklasszis játékosa, az egyesületet más dimenzióba emelõ trénere, legendás személyisége, Johan Cruyff napra pontosan egy esztendõvel ezelõtt hunyt el. Az élők sorából 68 évesen távozó holland emlékének a Barcelona nem tud kellõképpen méltó emléket állítani, olyannyira nagy befolyással volt a klub életére Cruyff elõbb a játéktudásával, majd az intelligenciájával.

Cruyff neve egybeforrt a Barça játékstílusával, õ a megalapítója, õ a kiindulópontja az egyesület identitásának. Szerepét nem lehet túlbecsülni, hiszen nem csak a pályán és edzõi munkásságával ért el sikereket, de olyan hagyatékot hagyott maga után, melybõl építkezve Pep Guardiola elõvarázsolta a katalán szurkolóknak a Dream Team 2.0-át. Guardiola ezért is mondta azt az egyik nyilatkozatában, hogy a Barcelonánál mindegyik edzõ Cruyff ötletére épít, csak néhány apróságot hozzáad a saját repertoárjából.

Az Eurobarça tavaly a halála után igyekezett a lehető legnagyobb terjedelemben megemlékezni Cruyff személyéjérõl, ezeket az anyagokat a cikk alján elérheti mindenki. Most csak további két idézetet szeretnénk megjeleníteni, melyek ismételten példázzák Cruyff átlag feletti intelligenciáját és bátorságát.

„Az összes ifi csapat ugyanúgy játszott, mint az elsõ csapat. Mindig a tanulásra helyeztem a hangsúlyt. Néha az volt az érzésem, hogy az utánpótlásedzõket csakis a gyõzelem érdekli. Mintha õk csakis a saját hírnevük miatt aggódnak. Én azonban a klub érdekeit helyeztem elõtérbe. Amikor egy tehetséges játékos nem tud védekezni, beállítom a védelembe, hogy meg tudja azt tanulni. Természetesen ez pontokba kerülhet, de engem meg ez nem érdekelt, mert az én célom az volt, hogy a játékos fejlõdjön.”

„Guardiola még egy kisfiú volt, és az emberek azt mondták nekem: ’Oh, õ az egyik legjobb.’ Szóval a következõ évben elmentem megnézni a tartalékokat, de nem játszott. Utána elmentem megnézni õt az ifi csapatában, de ott sem küldték pályára. Végül megtaláltam a harmadik számú ifi csapatban. Ekkor fordultam az utánpótlásedzõk felé: ’Azt mondtátok, hogy õ a legjobb. ’ Erre azt válaszolták, hogy ’igen, de fizikálisan…’. Az én válaszom pedig a következõ volt: ’Tegyétek be a csapatba, ami a fizikumot illeti, nõni fog még, ne aggódjatok, minden gyerek felnõ’. Természetesen a reakciójuk az volt, hogy akkor veszíteni fog a csapat. Engem ez viszont a legkevésbé sem érdekelt. Ha veszítünk, veszítünk. A mi feladatunk az, hogy játékosokat képezzünk. Utána eléggé jól ment neki a játék.”

Cruyff: „A futball észjáték”

Johan Cruyff: A titkok

Cruyff: Barcelona örökös ikonja

Cruyff: „Ez a Barça nagyon, nagyon jól fest”

Pep: „Cruyff forradalmár és tanítómester volt”

Cruyff és az ösztönös döntéshozatal