„Az elsõ hónapok voltak a legnehezebbek a Barçában”

Iniesta a kezdetekrõl, Ronaldinhóról, a stílus változásáról

Andrés Iniesta a héten az ‘Universo Valdano’ címû mûsor vendége volt a ‘Bein Sports’ televízióban, ahol elsõsorban a saját és a Barcelona múltjáról beszélt, külön részletezve az elsõ pillanatait a klubnál. 

Nem akart elszakadni Fuentealbillából

„Az esetemben az elsõ válaszom az volt, hogy nem akartam jönni, mert elõbbre helyeztem a családi kötelékeimet, és nem akartam nélkülük egy ilyen távoli helyre költözni. Az édesapám segített abban, hogy egy kihívásként tekintsek erre. Én pedig azt mondtam neki, hogy jó, megteszem ezt a lépést és egy évet kibírok valahogy. Az ezt követõ néhány hónap volt életem legrosszabb idõszaka, de mindenkinek a segítségével jobb lett. Kiszakítanak a gyökereid helyszínérõl 12 évesen, ez nagyon nehéz. Azon a napon négyen jöttünk, a szüleim, a nagypapám és én, az út remekül sikerült. Azon az éjszakán viszont a La Masiában maradtam, õk pedig egy szállodába mentek, ez volt életem egyik legrosszabb éjszakája. Az édesapám bármilyen bátor is, ha nincs ott az anyukám, visszajött volna értem és hazavitt volna. Az volt a kihívás elõttem, hogy ne csalódjak és ne csalódjon bennem a családom. És azzal, hogy meghoztam ezt a döntést, ott állt elõttem a kihívás, hogy a végletekig ki is tartsak. Mindig az volt az álmom kisgyerekként, hogy egyszer futballista legyek, nem voltak más céljaim.”

Guardiola, mint edzõ

„Egy nagyon jelentõs tulajdonsága van, hogy meggyõz, mert azok a dolgok, amiket mond, tényleg sokszor megtörténnek. Elérte, hogy higgyünk abban, amit csinálunk, és ahogyan csináljuk. Ezt nagyon nehéz dolog éveken keresztül megcsinálni.”

Nem volt kezdõ a párizsi BL-döntõben

„Nagyon nehéz pillanat volt személyesen. Nem arról szólt az a meccs, hogy kiszedtem azt a tüskét, ami kaptam, de túlléptem rajta. Vannak dolgok, amik az embernek fájnak, és ez ott is maradt. Akik közvetlenül mellettem voltak, tudták, hogy mennyire meglepett, hogy nem voltam kezdõ. Ezek olyan pillanatok, amiket meg kell élnie az embernek, és túl kell tudni lendülni rajtuk.”

Ronaldinho hatása

„Kivételes játékos volt. Megváltoztatta a klub útját, át tudta adni a boldogságát az egész csapatnak, és minden culénak. Ezen felül pedig voltak olyan változások akkor a klubnál, amik új dimenziókba vezették a csapatot, mint például Samuel Eto’o érkezése is.”

A mai már egy direkten játszó Barça

„Szerintem nem igazságos dolog összehasonlítani a csapatokat. Lehetne összehasonlítást tenni trófeák számában is, és Luis Enrique az elsõ évében triplázott. A másodikban nyertünk két szuperkupát, Ligát, Kupát. Nem mondanám, hogy a stílus nagyon sokat változott volna a korábbiakhoz képest. Minden korszaknak megvan a maga jellegzetessége, ez is egy evolúció. Se nem jobb, se nem rosszabb. A játék talán változott, talán nem, de én ugyanolyan jól érzem magam, és ugyanúgy élvezem a játékot, mint korábban.”