Utat és stadiont neveznének el Cruyff-ról

Megemlékeztek a hollandról | Szobrot is kapna a Camp Nou mellett

Egy évvel ezelõtt halt meg a Barcelona történetének talán legfontosabb alakja, Johan Cruyff, akirõl a klub is megemlékezett az évforduló alkalmából, és Josep María Bartomeu elnök azt is bejelentette, hogy milyen módon kívánnak méltó emléket állítani az egykori játékosnak és edzõnek.

Bár szurkolói körökben voltak olyan kezdeményezések is, hogy a Camp Nout kellene átkeresztelni Cruyff nevére, kétségtelenül furcsa lenne, ha az 50-es években átadott, és azóta is „Új pályaként” nevezett stadionnak több mint 60 évvel késõbb adna új nevet a klub.

A klubvezetés javaslata ezzel szemben az, hogy a legendás holland nevét viselje a jövõben a Ciutat Esportivában épülõ új, kisebb méretû stadion, ami a Miniestadi várható lebontása után a klub második legnagyobb stadionja lenne, ahol többek között a B csapat is játszaná a meccseit.

Másrészrõl a Camp Nou környezetének megújítása keretében egy szobrot is állítanának Cruyffnak a stadion elõterében, hasonlóan Kubala László jelenleg is álló szobrához. Harmadrészt pedig kezdeményezik az önkormányzatnál, hogy a Camp Nou és a Miniestadi között futó utat, a calle Arístides Maillol-t kereszteljék át Johan Cruyff-ra.

Ez utóbbi intézkedésnek azért is lenne komoly jelentõsége, mert az FC Barcelona hivatalos címét is ez az út adja.

A bejelentésen a klub részérõl Bartomeu elnök mellett jelen volt a klub elnökségének nagy része, Cruyff korábbi játékosai közül többen, mint José María Bakero és Guillermo Amor, illetve Cruyff fia, Jordi Cruyff is.