Neymar: „Ez eddig a legjobb idényem a Barçában”

A brazil a legjobb akar lenni | France Football exkluzív interjú – 1. rész

A PSG elleni történelmi továbbjutás, Lionel Messi árnyéka és saját, a csapaton belül betöltött szerepe – ezekkel a témákkal indította a France Football magazin a csapat brazil sztárjával, Neymarral készített interjúját, aminek a fordítását két részben közöljük, kiegészítve egy kis infografikával a támadó barcelonai négy évérõl. A beszélgetés elsõ része következik.

Neymar da Silva Santos Júnior 4 évvel ezelõtt, 2013 nyarán érkezett Barcelonába, úgy, mint a világ egyik legnagyobb tehetsége, akit azért hoztak a csapatba, hogy Messivel párban új lendületet adjanak a csapatnak, újabb bajnokságokat és Bajnokok Ligája címeket nyerjenek a klubnak. Az akkor 21 éves brazil átigazolását nem csak óriási médiafigyelem övezte, hanem vitatott pénzmozgások is, aminek köszönhetõen a katalán klub korábbi elnöke, Sandro Rosell le is mondott tisztségérõl, de Neymarnak és édesapjának is bíróság elé kellett állnia, és az ügynek még egyáltalán nincs vége.

A négy barcelonai éve alatt Neymar mindenesetre nem hagyott kétséget afelõl, hogy megérte õt gránátvörös-kékbe öltöztetni, többek között két bajnoki cím, két kupagyõzelem, egy BL-serleg és rengeteg emlékezetes megmozdulás már ott van a neve mellett, ráadásul még mindig csak 25 éves.

A France Football az elmúlt héten, a Villarreal elleni mérkõzés után készített egy exkluzív interjút a brazil támadóval, amit a lap májusi 16-i számában közöltek. S, hogy mik voltak a témák? A francia lap természetesen alaposan körüljárta a PSG elleni fordítást, de Neymar kapott több provokatív kérdést Messivel kapcsolatban, illetve a vele történõ összehasonlításokról is. Emellett szóba került az Aranylabda, a válogatott, illetve a válogatottnál és a Barçánál is érzékelhetõ óriási elvárások, amiknek meg kell felelnie.

Az alábbiakban az interjú fordításának elsõ részét közöljük.

Franciaországban, a PSG számára volt a „remontada”, azaz a „fordítás” elõtti és utáni élet. Ez a mérkõzés a Bajnokok Ligájában (6-1) személyesen neked is lehetõvé tette, hogy vezérré lépjél elõ, de gondoltad volna magadról eddig, hogy az vagy?  

Megvan a saját karakterem. Gyõztes típus vagyok. Nem szeretek veszíteni, legyen szó bármilyen meccsrõl. A PSG-vel szembeni visszavágó egy különleges találkozó volt. Gyakorlatilag kiestünk, aztán sikerült csodát tennünk azzal, hogy 3 gólt szereztünk az utolsó 7 percben, amivel továbbjutottunk. Ez volt az egyik legcsodálatosabb pillanata a karrieremnek, és örökké emlékezni fogok rá.

Hogyan lehet hinni a továbbjutásban azok után, hogy egy szörnyû, 4-0-s vereséget szenvedtetek az elsõ meccsen?

Ahogy lefúják a mérkõzést Párizsban, tudtuk, hogy képesek leszünk fordítani, képesek leszünk legalább négy gólt szerezni és történelmet írni. Amikor gólt szereztek (Cavani góljával lett 3-1 a második félidõben – a szerk.), még nehezebbé tették ezt a feladatot, de nem akartuk beismerni a vereséget. Egyszerûen nem szabad feladnod meccs közben. Kisfiú korom óta tudom, hogy a meccsnek a hármas sípszóval lesz vége. Végül pedig sikerült fordítanunk.

Meghatározó játékosa voltál ennek a visszavágónak: egy gól szabadrúgásból, egy tizenegyes és a mindent eldöntõ gólpassz. Ez annak is a jele, hogy ez az eddigi legjobb szezonod a Barçával?

Ez eddig egy nagyszerû szezon számomra. Azt gondolom, talán ebben a szezonban játszom a legjobban, mióta a klubhoz érkeztem. Gólokat szerzek, és kulcspasszokat adok. Nagyon örülök annak, amit az idényben eddig elértem, de ahhoz, hogy igazán sikeres is legyen az év, meg kell nyernünk a Ligát és a Király kupát is.

Úgy érzed, ebben a szezonban egy új szintet értél el?

Nem tudom… Nehéz ezt úgy megítélnem, hogy a pályán vagyok.

Hamarosan a negyedik szezonodat fogod zárni a Barçával. Hogyan változott a szereped a csapaton belül az évek során?

Mindig is ugyanabban a szerepben voltam, az elsõ napomtól kezdve a mai napig. Nem változott ez egyáltalán. Tény, hogy csak 21 éves voltam, amikor Barcelonába érkeztem, de nem voltam már gyerek. A felelõsség ugyanaz volt akkor és most is, én pedig mindig vállaltam a felelõsség rám esõ részét. De mindenki tudja közülünk, mi a szerepe. Az edzõnk elmondja, mit kell tennünk, mi pedig ennek megfelelõen dolgozunk együtt a pályán.

Az öltözõben többet szoktál beszélni?

Nem, én mindig elmondom, amit el kell mondanom, amikor szükség van rá. Ha pedig nincs mit mondanom, csendben maradok.

Az olyan emblematikus figurák visszavonulásával, mint Xavi, illetve azzal, hogy Iniesta is a karrierje vége felé jár, törekszel arra, hogy te válj igazi vezetõvé a csapaton belül?

Rengeteg tapasztalt játékos van még a csapatunkban. Azt pedig nem tudom, hogy mi fog történni a következõ években…

«A PSG elleni fordításra örökké emlékezni fogok.» Az elõbb ezt mondtad. Hogy érzed, egyre fontosabb vagy a csapat számára?

Nem, nem, nem… Mindig fontosnak éreztem magam, és mindig jól éreztem magam a csapatban. Remélem, még tovább fogok fejlõdni.

A Barcelonánál évek óta ugyanaz a szerepek leosztása: Lionel Messi a csapat sztárja, téged pedig jó eséllyel az utódjaként látnak. Hogyan kezeled ezt a helyzetet? Hogyan tudod elkerülni, hogy türelmetlen vagy frusztrált legyél emiatt?

Én csak a világ legjobb játékosaival akarok együtt játszani. És a legjobb jelenleg mind közül Leo. Jól érzem magam ebben az évben.

Tehát nincs közöttetek verseny…

Az emberek sok mindenrõl beszélnek, de engem ez nem érdekel. Engem csak az érdekel, mit mond a családom és mit mond édesapám. A többiek… Én játszom a Barçában, az emberek körülöttem pedig azt mondanak, amit akarnak.

Mindazonáltal, 25 éves vagy már. Nem akarsz te lenni a „No. 1”, az elsõ a csapatban?

De, természetesen! Nyilván arról álmodok, hogy én leszek a legjobb, de az emberek errõl is úgy beszélnek, mintha itt Barcelonában ez nem lenne lehetséges. Úgy gondolom, az lehet, de nyugodtan, csendben. Nem sietek sehova. Nem csak ezért játszom.

A „No. 1”-nak lenni konkrétan azt jelenti, hogy túljutni Lionel Messin…

(Zavartan nevet) Megismétlem: én csak boldog akarok lenni.

Folytatjuk…  

***

S ha már érzésre a legjobb szezonját emlegeti Neymar, a lenti infografikán összefoglaltuk, milyen statisztikái voltak az elmúlt években a La Ligában és a Bajnokok Ligájában. Gólpasszokban valóban a legjobb, a whoscored.com értékelése alapján is – egyedül talán a gólok hiányoznak idén…  A számok az utolsó, Eibar elleni bajnoki mérkõzés elõtti állapotot tükrözik.