Iniesta: a Juve szívesen látná a soraiban?

2018-ban jár le a szerzõdése, még nem hosszabbított | Szimbolikus ügy

Az FC Barcelona korszakos alakjai közé sorolható Andrés Iniesta még nem hosszabbította meg a 2018-ban lejáró szerzõdését, holott nyílt titok, hogy Barcelonában szeretné befejezni a pályafutását. A ‘Corriere della Sera’ olasz napilap szerint a Juventus tárt karokkal várná. Mit is jelent ez a valójában?
 

Iniesta jelenlegi szerzõdése 2018-ban jár le, a felek a spanyol lapok értesülései szerint már hónapokkal ezelõtt megkezdték a tárgyalásokat, ám egyezség egyelõre még nem született. Természetesen benne van az is, hogy Iniesta az utolsó szerzõdéshosszabbítására készül, és szeretne még valamelyest utoljára javítani a kontraktusának a feltételein, ám ennek ellenére is gyanítható, hogy a lojalitásából fakadóan nem õ a legkeményebb tárgyalófél, akivel a klubnak szembe kellett néznie az évek során.
 
Akkor miért nem hosszabbított még a klub legendájának számító, Puyol visszavonulását és Xavi távozását követõen a csapatkapitányi karszalagot és a vezér szerepét egyszerre átvevõ Iniesta? A koncepció. Nem akarjuk a távozó Luis Enriquét ismét a kereszttûzbe venni, annak a látszatát meg pláne szeretnénk elkerülni, hogy a hétvégi eredmények tükrében rögtön megrohamozzuk a spanyol trénert, bár utóbbi nehezen elképzelhetõ, hiszen akkor is kritizáltuk, amikor éppen Király Kupát nyert a csapat.
 
Ki más jelentkezne be Iniestáért, mint a Juventus
 
Massimiliano Allegri korunk egyik legjobb vezetõedzõje. Nem azért, mert a Juventus tükörsimán, percre pontosan megtervezett, az ellenfélhez és a saját erõsségeihez egyaránt alkalmazkodó taktikával bejutott a Bajnokok Ligája döntõjébe. Azért a korunk egyik legjobb trénere az olasz, mert össze kell hasonlítani a jelenlegi csapatát Pirlóval és nélküle. 
 
Amikor Andrea Pirlo és Paul Pogba is a keretében volt, akkor – ahogyan azt a Barcelona ellen BL-döntõn is láthattuk 2015 júniusában – , Pirlo és Pogba mellett ott volt Vidal és Marchisio. Nem véletlenül, hiszen habár mind az olasz, mind a francia fegyelmezett labdarúgók, akikre lehet számítani védekezésben, egyáltalán nem ez az erõsségük. Magyarán szólva, ha védekezõ stílusban akarsz játszani átengedve a kezdeményezést az ellenfélnek, Pirlo és Pogba védekezésbeli hiányosságait kompenzálni kell.
 
Ezzel szemben vessünk egy pillantást a mostani Juventusra. Nincs Pirlo, nincs Pogba, de senki sem vette át az olasz karmester valamint a francia klasszis szerepét egy az egyben. Miért? Mert senki nem képes rá azon a szinten, a jelenlegi Juventusban, ugyanabban a szisztémában. Ellenben háromvédõs rendszerre váltott Allegri, a két szélsõ védõjének támadó és védekezõ feladatokat rendre ad, középen pedig Khedira és Pjanic felelõsek azért, hogy a labda a megfelelõ idõben a megfelelõ helyen érkezzen Dybala és Alves lábára. Se Pjanic, se Khedira nem Pirlo szerepét vették át. Nem is lennének rá képesek, a korábban a Barçába még Guardiola által is csábított Pirlo világklasszis volt a karmesteri pozícióban. 
 
Ellenben – hiába két klasszis, Pirlo és Pogba távozása – a Juventus még jobb csapat lett, mint amilyen volt két esztendõvel ezelõtt. Az ok pedig a fentiekben rejlik. Dani Alves megmutatta még Barcelonában is, hogy a rosszabb meccsei ellenére képes õ feljavulni, ha akar illetve ha a csapat úgy van kialakítva, hogy az erényeit domborítsa ki, ne pedig a hiányosságait. 
 
Ugyanez a helyzet Iniestával. Amint azt már számtalanszor megírtuk, Enrique kiválóan ráérzett arra, hogy 2014 nyarán közvetlenebb játékstílusra van szüksége a Barcelonának, a csapat pedig élvezte azt, amit csinál. Minden rendszernek vannak azonban hiányosságai, az pedig egyértelmû volt, hogy hiába az elsõ történelmi év, Iniesta csak alkalmazkodik az új rendszerhez, de ficánkolni már távolról sem tud majd benne. Az ellenfelek pedig elõbb-utóbb feltérképezik azokat a pontokat, ahol ezek az anomáliák léteznek, vagyis Enriquének és Unzuénak lépniük kellett volna ennek az ellensúlyozására. Ha úgy vesszük, léptek is, de az a döntés nagyon nem vált be, éppen a Juventus árazta be Torinóban. 
 
Ez az anyag nem azért született, mert Iniesta távozására nagy esély mutatkozik. Ha a klubvezetés csak minimális ambíciót és minimálisan elvárható sportszakmai irányvonalat prezentál Iniestának és az ügynökének, a klublegenda maradni fog.
 
Szimbolikus azonban, hogy pont a Juventus jelentkezik be érte. Allegri tudná használni még a mai, „idõsebb” Iniestát is.