Szüksége van a Barçának Verrattira?

Jobbhátvéd és Verratti | Xavi saját magát, Iniesta az utódját látja benne

Az újdonsült tréner Ernesto Valverde ugyan még nem nyilatkozott a konkrét elképzeléseirõl, ám egybehangzó lapértesülések szerint a spanyol tréner a jobbhátvéd és a középsõ középpályás pozíciójára akar mindenképpen egy-egy igazolást a kezdõcsapatba. Mindeközben Marco Verratti tett egy apró lépést a Barça felé, mely az olasz árát látva döntés elõtt áll: kiad egy rekordösszeget az apró termetû középpályásért, vagy más labdarúgó után nézve elosztja az átigazolási költségvetését a két pozíció között?

A Barcelona régóta érdeklõdik az olasz Marco Verratti iránt, ám az elmúlt években a Paris Saint-Germain rendre elzárkózott az itáliai futballista eladásától. Ugyan a PSG most sem akar megválni tõle, de Verratti ezúttal az ügynökén keresztül közölte a francia klubbal, hogy távozni szeretne. Ezt az elmúlt években nem volt hajlandó megtenni, és ennek a lehetséges értelmezésérõl már írtunk is.

Ebben az írásunkban azonban azt vizsgálnánk meg, hogy Verratti valóban az a játékos, akire a Barcelonának szüksége van? Ár-érték arányt nézve ténylegesen az olasz középpályás az a futballista, akire a Barçának ki kellene adnia nagyságrendileg 100 millió eurót? Ha pedig igen, mi lesz a jobbhátvéd pozíciójával?

A Real Madrid Európa trónján, a Lucho Team eltávolodott a Cruyff féle stílustól

Kezdjük a kontextussal: a Real Madrid történelmi tettet végrehajtva megvédte a Bajnokok Ligája elsõségét, Európa trónján ül sorozatban másodszorra és a középpályáján olyan játékosok játszanak, mint Toni Kroos vagy Luka Modric. Néhány évvel ezelõtt fordított volt a helyzet: a Barçában futballoztak a világ legjobb középpályásai, Xavi és Iniesta kontrollálták a ritmust és a játékot, rajtuk keresztül futott át minden. Ugyanez a helyzet most a Real Madriddal: Kroosnak alig van rossz passza, nyomás alatt is alacsony marad a pulzusa, igazi irányító, míg Modric az elõre játékban mutat klasszis kvalitásokat újra és újra.

Mindeközben Luis Enrique vezetõedzõ arra építette fel a koncepcióját, hogy abban Messi kezében legyen minden: az irányítás, a játék kontrollálása és a befejezés is. A támadóhármas köré van építve a csapat, õket szolgálja ki minden csapatrész. Ez az elsõ évben történelmi triplázásban mutatkozott meg és szenzációs összjátékokban, noha hozzá kell tenni: a Lucho Team a három idény alatt fokozatosan adta át a kezdeményezést és vált kevésbé domináns tényezõvé a pályán, nem kis részben Xavi 2015-ös távozásának köszönhetõen. Az ellenfelek továbbá fokozatosan ismerték ki a módosított rendszert, a mögöttünk hagyott idényben pedig a Barcelona már sansztalan volt a Bajnokok Ligája elhódítására. Ez a Juventus elleni párharc során tökéletesen megmutatkozott. Guardiola filozófiája az, hogy tegyél be minél több középpályást a csapatodba, õk garantálják, hogy nálad van a labda, kontrollálod a játékot, és a kezedben tartod a mérkõzést. Ez érezhetõen nem volt meg a Barcelonánál, ha pedig Messi mégis próbálta lassítani a játékot, olyan mélyre vissza kellett jönnie, ami pedig a támadójátékban éreztette negatív hatását. Zárójeles megjegyzés: az argentin világklasszisát mutatja, hogy még úgy is Aranycipõs lett, hogy az irányító szerepkörét is magára kellett vállalnia…

Tehát Verratti a megoldás?

Mint már oly sokszor az elmúlt 20-25 évben, a Barcelona válaszút elõtt áll: a Cruyff által bevezetett játékstílust választja vagy marad az ettõl némileg eltávolodó ösvényen, melyet most éppen Luis Enrique épített ki az elmúlt három évben. Ennek az eldöntése parttalan és szubjektív, jelen anyagunkban annyi lenne a feltevésünk, hogy amellett, hogy a Cruyff-féle vonal hozta el eddig a klubtörténelem legnagyobb sikereit – ehhez ide számoljuk Enrique elsõ évét is, amikor Xavi csereként beszállva a mérkõzés utolsó szakaszában rendre visszaadta a csapatnak a kontrollt -, az intelligens középpályások kulcsfontosságúak a dominancia szempontjából. Domináns akar lenni a Barcelona Európa legjobbjai ellen is?

„Amikor Marco a gyepen feküdt, mert úgy nézett ki, hogy megsérült, odamentem Iniestához, és azt mondtam neki, hogy szerintem éppen az utódod fekszik a földön. Õ úgy válaszolt, hogy õ is pontosan ugyanezt gondolja” – így Blaise Matuidi, a PSG francia középpályása arról a jelentrõl, ami még a 4-0-s PSG-sikerrel végzõdõ odavágón játszódott le közte és Iniesta között a Bajnokok Ligája nyolcaddöntõjében.

„Úgy gondolom, hogy Verratti az ideális igazolás lenne a Barcelona számára. Olyan, mint én: mélyen hátramegy a labdáért, diktálja a játékot, és felépíti a csapat támadásait. Ráadásul sosem veszíti el a labdát. A technikája egészen elképesztõ. Õ az a játékos, akit nagyon szeretnék a Barcelonában látni” – ezt már Xavi Hernández, a katalánok korábbi legendás játékosa mondta róla az elmúlt hónapokban.

Ha Messinél marad a karmesteri pálca, a játék hasonlóan közvetlen marad. Ez teljesen természetes, akármennyire is képes irányítani Messi, õ egyben egy vérbeli góllövõ is, akinek az elsõ gondolata rendre az lesz, hogy minél hamarabb el kell jutni az ellenfél kapujáig. Egy klasszikus irányító azonban más szempontokat is mérlegel. Ismét Guardiolára visszautalva: „Minél kevesebb passzal jutsz el az ellenfél kapujáig, annál gyorsabban jön majd vissza a labda a térfeledre.”

Zidane jelenleg gyakorlatilag két sorral rendelkezik, és a Madrid kerete sosem volt még ilyen fiatal az elmúlt évtizedben. Kroos nem holnap fog visszavonulni, Modricban pedig még szintén van egy-két év, ráadásul Isco megérni látszik, Asensio pedig a legújabb spanyol tehetség szerepkörét betöltve tör egyre feljebb és feljebb. Bármennyire is fáj kimondani a culéknak: Madridban jelenleg remek döntéseket hoznak, melyek akár egy-egy domináns korszakot is elhozhatnak a spanyol fõvárosba.

Szóval, szüksége van a Barcelonának Verrattira? Meggyõzõdésem, hogy igen, mert az olaszhoz hasonló irányító vagy nincs jelenleg a piacon, vagy a Barça engedte el (Thiago) vagy az õsi riválisnál játszik. Verratti lehetõvé tenné, hogy a csapat újra proaktív legyen, és maga alakítsa a mérkõzés képét, nem mellesleg Iniesta újbóli kivirágzásához és Busquets képességeinek az ismételt kihasználásához is jelentõsen hozzájárulna.