Abidal visszatér a klubhoz

Nagykövetként a klub értékeit fogja közvetíteni és népszerûsíteni

A csapat egykori kedvence, Eric Abidal tegnap állapodott meg arról Josep María Bartomeu elnökkel, hogy a klub nagykövetévé válik, és például Ronaldinhóhoz hasonlóan bekapcsolódik a klub intézményeinek munkájába, és az egyesület értékeit fogja képviselni különbözõ eseményeken szerte a világban. Abidal hosszú utat tett meg, hogy elérjen idáig, mivel nem ápolt túl jó viszonyt a jelenlegi vezetéssel – a cikk végén fel is elevenítjük az évekkel ezelõtti történéseket…  

Eric Abidal azzal, hogy a klub nagykövetévé válik, csatlakozni fog a Barcelona Legends projekthez is, amiben a klub egykori játékosai népszerûsítik a Barça brandet, emellett szerepet vállal a Social Area feladataiban és az FCBEscola, azaz a Barça-suli tevékenységeibe is bekapcsolódik majd. Februárban Ronaldinhóval sikerült megállapodnia a Barcelonának arról, hogy nagykövetként viszi a klub hírét, de hamarosan még Belletti és Rivaldo is ebbe a pozícióba kerülhet a Mundo Deportivo beszámolója szerint.

„Remélem, hogy a lehetõ legjobban fogom tudni képviselni az egész szervezetet Ázsiában, a Közel-Keleten és Európában, attól függõen, hogy a klub hol és miben számít rám. Bár sok évet játszottam itt, nem tartom magam legendának, de a Legends tagjaként mindig öröm lesz közös élményeket átélni. A múltam sokakban nyomot hagyott a klubnál, nem csak a foci, hanem a betegségem miatt is. Megtiszteltetés lesz képviselni a klubot, és hirdetni az értékeit, ez mindennél fontosabb” – nyilatkozta Abidal a klub hivatalos oldalának.

A francia 2007 és 2013 között játszott a Barcelonában, ez alatt több bajnokságot, és két BL címet is nyert, melyek közül a 2011-es londoni finálé volt a legemlékezetesebb: márciusban tumort találtak a májában, a sikeres mûtét után pedig csodával határos gyorsasággal épült fel, májusban már a pályán volt, végül a Manchester United elleni BL-gyõzelem után Puyol átengedte neki a csapatkapitányi szalagot, és így õ emelhette fel a serleget.

Késõbb, 2012-ben a betegsége kiújult, transzplantációra volt szüksége, és bár egy évvel késõbb újból pályára léphetett a felépülése után, óriási akaraterõrõl tanúbizonyságot téve, a klubnál már nem tartották eléggé egészségesnek a profi futballhoz. A búcsúja emiatt nem sikerült túl szépre, a klub nem hosszabbított vele szerzõdést, aztán a betegsége alatti fizetésével kapcsolatban is érkeztek ellentmondásos hírek, és a szomorú, utolsó sajtótájékoztatója után elmondta azt is, hogy csalódott a vezetõségben. Abidal 2015-ben Joan Laporta oldalán tért vissza Barcelonába, mivel az ex-presidente megválasztása esetén õ töltötte volna be a sportigazgatói pozíciót.

Akkor nem járt sikerrel, most viszont úgy néz ki, Bartomeuval rendezték a korábbi, Rosell-éra nézeteltéréseit és szívesen fog ismét munkába állni a klubnál. Ez a lépés egyébként Baromeu részérõl is jelzésértékû lehet, mivel az ellene benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal szemben minden lehetõséget meg kell ragadnia, hogy növelje a népszerûségét a sociók körében. Ronaldinho, Abidal és a további legendák visszacsábításával pedig erre nagyon jó esélye lesz, és így mindenképpen nagyobb esély mutatkozik arra, hogy nem kerül majd veszélybe az elnöki széke…