Túljelentkezés a középpályán

Kilenc játékos három posztra | Sportszakmai és gazdasági szempontok

Ernesto Valverde vezetõedző árgus szemekkel figyeli majd az előszezonban a játékosai teljesítményeit, különösképpen a középpályások produkcióját, mivel ennek a csapatrésznek a létszámát mindenképpen szűkíteni kell majd az átigazolási időszak lejárta előtt. Három pozícióra kilencen jelentkeznek, és akkor a kiszemelt Paulinhót vagy Verrattit nem is vettük számításba.

Két szempontot kell alapvetõen figyelembe venni akkor, ha a probléma megoldását tárgyaljuk: egyrészt a klubnak bevételre van szüksége, hogy a célpontjait, így a brazil Paulinhót vagy az olasz Verrattit meg tudja szerezni. Másrészt a keretben már nélkülük is túljelentkezés van a középpályán, kilenc labdarúgó természetes posztja szól ezekre a pozíciókra, ez pedig értelemszerûen túl sok, ami konfliktusokhoz vezethetne a szezon folyamán.

A fenti két aspektust figyelembe véve kell mérlegelni a játékosok szituációját, melyet most meg is teszünk egyenként.

Busquets

A saját nevelésû játékos, aki a vasárnapi napon töltötte be a 29. életévét, kulcsembere a csapatnak, nélkülözhetetlen a középpályáról. Mára már a személyiségét nem kedvelõk is elismerik duzzogva, hogy ha hiányzik a csapatból, azt az együttes stabilitása és labdabiztossága meg fogja szenvedni. Korunk egyik legintelligensebb játékosa, a csapatkapitányok egyike.

Sergi Roberto

Luis Enrique munkáját a sikeresség mellett azért is lehet dicsérni, amiért sikerült beépítenie a csapatba a saját nevelésû futballistát. Sergi Roberto 2014 nyarán már-már távozott, ám Enrique bízott benne, és elõbb Busquets alternatívájaként találta meg a helyét, majd a jobbhátvéd pozícióban is elfogadható színvonalú teljesítményt nyújtott. A nyártól visszakerül a középpályára, ahol tehát vagy Busquets cseréjeként vagy Rakitic posztján lehet rá számítani. Valverde biztosan számolni fog vele a sokoldalúsága miatt, ha pedig ez a tavalyi önbizalmával párosul, akkor további fejlõdésre is képes lehet a 25 éves játékos.

Rakitic

A horvát középpályás 2014 nyarán érkezett, és azóta folyamatosan magas színvonalon teljesít. A tavalyi szezonja a csapathoz hasonlóan neki sem volt tökéletes, és több gyengébb periódusa is akadt, ám a szezon végén a Bernabéuban megmutatta, hogy bõven tud még hasznára lenni a csapatnak. Kivételes munkabírással rendelkezik, és noha a technikai képzettséget illetõen vannak nála jobbak, nem kell félni, ha a társak beveszik az összjátékba. Számos klub a soraiban látná, de Valverde számít rá.

Rafinha

A brazil középpályás jelenleg a sérülésébõl lábadozik, el sem utazik majd a csapattal az Egyesült Államokbeli túrára, hogy teljesen felépülhessen. Rafinha tavalyi szezonja nem úgy sikerült, ahogy tervezte, többet akart játszani, és mindenképpen beszélni fog Valverdével a felépülése után, hogy idén mire számíthat. Annál is inkább, mert a jövõ évi világbajnokságon ott akar lenni, márpedig erre kevesebb esélye van, ha csak annyi lehetõséget kap, mint amennyit az elmúlt idényben. Számtalan klub hívja, többek közt például az Arsenal, mely a hírek szerint elõnyös pozícióból indul, amennyiben a klub és Rafinha a távozás mellett döntenének.

Iniesta

A világklasszis középpályást a múlt szezonban sérülések gyötörték, ezért volt hullámzó a teljesítménye, ám a képességeit és a teljesítõképességét tekintve még nem lehetnek kétségek. A szerzõdése 2018-ban lejár, egyelõre kérdéses a jövõje, ugyanakkor a most kezdõdõ szezonban betöltött szerepe megkérdõjelezhetetlen: ha egészséges, alapember, csapatkapitány és az öltözõ egyik vezére.

Denis Suárez

A 2016 nyarán a Villarrealtól érkezõ játékos elsõ szezonja felemásan sikerült az elsõ csapatban: voltak jobb periódusai, ám folyamatos játéklehetõséget nem kapott Luis Enrique vezetõedzõtõl. Valverde azonban számít rá, a játékos elárulta, hogy a klub közölte vele: nem akar megválni tõle. A potenciál egyértelmûen benne van, új edzõ, tiszta lap, csakis rajta múlik a jövõje.

André Gomes

A portugál középpályás eladásából rengeteg bevételt generálhatna a klub, mely már három ajánlatot is visszautasított. Gomest rengetegen kritizálták az elsõ évében, többségében jogosan, ám nem szabad elfelejteni, hogy egy nem mûködõ csapatba kellett beilleszkednie, ráadásul el-vissza rakosgatta õt Enrique – hol jobbhátvédként, hol Busquets helyén, hol eggyel feljebb kapott lehetõséget. Mindenképp fejlõdnie kell, de Valverde és a klub bíznak benne. Meg fogja kapni a második esélyt.

Aleñá

Nemrég hosszabbított, egyelõre a másodosztályba visszajutó B és az elsõ keret között fog ingázni. Valverde szeret a fiatalokra építeni, így amennyiben magas színvonalú teljesítményt fog nyújtani, egészen biztosan meg fogja kapni a lehetõséget.

Samper

A saját nevelésû játékosban rejlõ tehetség megkérdõjelezhetetlen, ám a granadai kölcsönadás nem úgy sült el, ahogy tervezte. Az elõszezonban mutatott teljesítménye sok mindenrõl dönt majd. Mellette szól, hogy Busquets pótlását megoldhatná, ellene, hogy Sergi Roberto is képes erre, illetve hogy a legmagasabb szinten még nem bizonyíthatott, így lehetséges, hogy a klub egy újabb kölcsönadás mellett dönt majd.