Neymar fontolgatja a távozás lehetõségét?

A PSG kifizetné a kivásárlási árát is | Messi árnyékából lépne ki

Hétfõ este olyan értesülések láttak napvilágot, melyek alapján Neymar da Silva mérlegeli annak a lehetõségét, hogy távozzon Barcelonából. Megbízható források szerint a Paris Saint-Germain akár a játékos 222 millió eurós kivásárlási árát is hajlandó lenne kifizetni, ám sokkal nagyobb kérdés a játékos hajlandósága a váltásra, mert alapvetõen ez az, ami meghatározhatja a klubváltás valószínûségét.

Amennyiben igazak a hírek, úgy a Paris Saint-Germain a tavalyi három sikertelen próbálkozása után idén ismét Neymart veszi a célkeresztjébe, és megpróbálja leigazolni a brazil támadót. A PSG tulajdonosa, Nasser Al-Khelaifi már régóta szeretne a csapatában tudni egy világklasszist, akivel a francia klub joggal aspirálhatna a Bajnokok Ligája elnyerésére.
 
Tavaly az építkezésé volt a fõszerep, Emery vezetõedzõ szabad kezet kapott, ugyanakkor a projektje nem igazán vált be egyelõre, így Al-Khelaifi egy olyan játékost akar szerzõdtetni, aki a különbséget jelentheti a PSG számára. Egyes hírek szerint a francia klub akár a játékos kivásárlási árát, mely július 1-jétõl emelkedett 200-ról 222 millió euróra, is hajlandó kifizetni. Ezt az elméletet erõsíti, hogy a kivásárlási árak aktiválása esetén a tranzakció áfamentes.
 
Természetesen így is nagyon nagy összegrõl van szó, de ez nem elhanyagolható szempont, hiszen amennyiben a Barça végül tárgyalna Neymar eladásáról, úgy a garantáltan 100 millió euró feletti összeget még növelné az áfa értéke is. Adódik azonban a kérdés, hogy miért válna meg a Barcelona az egyik legjobb támadójától, aki ténylegesen világklasszis szintet képvisel? 
 
Egyrészt Neymar fizetése hatalmas teher a klub számára, hiszen az egyesület most kezd bele a 600 millió euróra becsült Espai Barça-projektbe, emellett pedig az elsõ keret megerõsítésére is költenie kellene. Másrészt maga a játékos az, aki elvágyódhat Barcelonából, mert ugyan a városban és a csapatban jól érzi magát, a hírek szerint kilépne Messi árnyékából, és elsõ számú vezérré akar válni. Erre a csúcsformában levõ argentin mellett kevés esélye van a brazilnak. Ez nem azt jelenti, hogy Neymarnak rossz a viszonya Messivel, csupán azt, hogy a brazilnak vannak olyan ambíciói, melyek Messi mellett nem biztos, hogy elérhetõek és beteljesíthetõek.
 
Végül, de nem utolsó sorban pedig akár az is növelheti az elsõre elképzelhetetlennek tûnõ transzfer valószínûségét, hogy a Barça éppen az olasz Marco Verrattit akarja leigazolni. A PSG, melynek az olasz a vezére, nyilván könnyebben lemondana a karmesterérõl és a sportszakmai projektjének a szimbólumáról, amennyiben egy világklasszis támadóval tudná pótolni a Verratti esetleges távozásával keletkezett ûrt. 
 
Természetesen kellõ óvatossággal kell kezelni az értesüléseket, hiszen a transzfer értéke rekordösszegû lenne, és alapjaiban rengethetné meg a piacot. Hatalmas mennyiségû pénzösszegrõl van szó még a PSG esetében is, így a tranzakció realizálásához bátor és nagy döntéseket kell meghoznia a feleknek. 

Fontos azonban azt is hangsúlyozni, hogy nem csupán a madridi AS szokásos, a Barcelonát mint klubot destabilizálni igyekvõ törekvésérõl vagy a szenzációhajhász bulvármédia tevékenységérõl van szó, hiszen a katalán ‘Sport’ is hasonló információk birtokába jutott, valamint a megbízható forrásnak minõsülõ Sky Sports riporter, Gianluca Di Marzio is azt közölte a Twitter csatornáján, hogy a PSG készen áll kifizetni Neymar kivásárlási árát.

Továbbá arról sem szabad elfeledkezni, hogy Neymar édesapja az elmúlt évben leült tárgyalni a PSG vezetõivel, ahogy azt a játékos is beismerte már, és végül csak a találkozók után döntött a Barcelonában való maradás mellett. Hogy ezt Neymar azzal a szándékkal tette, hogy jobb kondíciókat harcoljon ki a szerzõdésének a meghosszabbításával kapcsolatosan, vagy tényleg komolyan foglalkoztatta a távozás gondolata, természetesen nem ismert. Azt azonban mutatja, hogy a brazil nem esne kétségbe, ha a jövõje nem csak Barcelonában íródna.