„Neymar érkezésével átgondolnám Messi eladását”

Cruyff 2013 júniusában figyelmeztetett | Ismét szimbolikus ügy

Hacsak valami óriási fordulat nem történik, Neymar várhatóan a Paris-Saint Germain csapatához fog igazolni. A váltás személyes okai egyelõre nem ismertek, a különbözõ sajtótermékek csak bizonyos értesülésekre hivatkoznak, melyek szerint Messi árnyékából lépne ki a brazil. Ha ez igaz, Johan Cruyff sokadik alkalommal mérte fel a helyzetet ragyogóan, amikor 2013 júniusában arról kérdezték, hogy jó ötletnek tartja-e Neymar leigazolását. 
 
Cruyff akkor a madridi ‘Marca’ napilapnak nyilatkozott, és – a többséggel ellentétben – nem helyeselte a brazil szerzõdtetését. A holland klublegenda, aki elõbb játékosként, majd edzõként is történelmit alkotott Katalóniában, úgy vélekedett, hogy Messi mellett nem fog megférni Neymar a csapatban, mert mindketten vezéregyéniségek, a kvalitásaik alapján pedig mindketten különleges elbánást és jogokat érdemelnek. 
 
A holland tehát nem Neymar képességeit vonta kétségbe, pontosan ellenkezõleg: lévén, hogy Messihez hasonlóak az adottságai, ugyanarra a szerepkörre a csapathierarchiában a szerzõdtetésével már két játékos lesz. Ez pedig konfliktusokhoz és problémákhoz vezethet. Cruyff persze hozzátette, hogy sok múlik majd a játékos mentalitásán. 
 
Erre pedig nem lehetett panasz, azaz Neymar tökéletesen illeszkedett be az együttesbe, és fogadta el Messi „elsõ az egyenlõk között” státuszát a barcelonai karrierjében. A pályán mutatott teljesítménye összességében szenzációs volt, és a csapattársaival való viszonyára nem lehetett panasz.
 
Ugyanakkor valamiért mégiscsak távozni fog, és valószínûleg az áll a háttérben, hogy most már nem akar Messi alatt szerepelni. Párizsban õ lesz a vezér, a viszonyítási pont. Ha valaki érkezik majd a PSG-hez, az lesz a kérdés, van-e olyan jó, mint Neymar. Barcelonában ez a pozíció már foglalt a történelem egyik legjobbja által, akit úgy hívnak, hogy Messi. 
 
Ez csak egy a sok közül, de pontosan az ilyen helyzetfelismerések miatt volt különösen szomorú, hogy a Barcelona 2010 óta eltávolodott a holland legendától és annak szellemi örökségétõl.