Bartomeu nyomás alatt

Coutinho, Dembélé, Inigo, Seri | A piac inflálódik, de gyorsan igazolnának

Az FC Barcelona elsõ embere, Josep María Bartomeu jelen pillanatban a regnálásának a legnehezebb napjait éli, melyek hasonlíthatóak azokhoz a pillanatokhoz, amikor 2015 elején Luis Enrique menesztésérõl szóltak a hírek. Neymar távozásával sztárigazolást akar az elnök a pártoló tagoknak prezentálni, a piac azonban inflálódott, a Barça pedig a 222 millió euróból nem csak igazolásra költene.

Bartomeu a szurkolói klubok világszintû konferenciájára volt hivatalos a hétfõi napon, ahol természetesen megszólalt a Barcelona aktualitásainak az ügyében is. Az elnök fõ üzenete az volt, hogy mindenképpen klasszis játékost fognak a 222 millió euróból vásárolni, ám vannak feltételek.

„Nem úgy búcsúzott, ahogy az illik, szerettük volna, ha átláthatóbban ment volna le ez a folyamat. Neymar nagy szerepet játszott az elmúlt négy évben a Barcelona sikereiben, de õ már a klub történelmének a része. Egyetlen egy játékos sem lehet nagyobb az egyesületnél, és egyéni szempontok nem állhatnak a klub érdekei felett. Amikor tudomásunkra jutott, hogy távozhat, nem voltunk idegesek, mert ha maradt volna, egy kiváló játékost tudhattunk volna a keretünkben. Ha pedig távozik, mint ahogy történt is, a kivásárlási árából tudunk új, versenyképes sztárokat igazolni.”

„Hogy mit fogunk kezdeni a 222 millió eurós összeggel? Természetesen a csapat megerõsítésébe fogjuk fektetni, de egyben a klub gazdasági erejét is növelni fogjuk vele. Józan ésszel, nyugalommal és körültekintõen fogunk költekezni.”

Sztárokat igazolni, olcsón, gyorsan – komoly kihívás

Bartomeu fenti szavai természetesen az eladó kluboknak szóltak, hogy jelezze az elnök: a Barcelona nem pánikol, és nem fog irreálisan magas összegeket kiadni csak azért a célpontjaiért, mert a brazil játékos az idény kezdete elõtt másfél héttel távozott a csapattól.

Ennek ellenére a vezetõség pontosan tisztában van egy olyan sztárjátékos szerzõdtetésének a fontosságával, aki lelkesíti, és izgalomba hozza a culékat. Miért van erre szükség? A jelenlegi vezetõség most veszítette el a legfontosabb sztárigazolását, azt a Neymart, akiért a klub megannyi büntetést és a törvény elõtti bûnösséget is felvállalta az adócsalás ügyében. A bizalmatlansági indítványról szóló aláírásgyûjtés nagyjából egy hónapon belül kezdõdik, a sportszakmai sikerek és a játék élvezeti foka tavaly elmaradt a várttól, a klub játékospolitikája pedig messze áll attól, amit tervszerû stratégiai kivitelezésnek lehet nevezni.  Az elégedetlenséget mi sem jelzi jobban, minthogy Bartomeut a helyszíni beszámolók szerint kifütyülték az említett konferencián.

A Barça több alternatívával is felvette a kapcsolatot, ám a fenti szavak után kizárt dolog, hogy mindegyiket meg akarja szerezni. Ez inkább szintén az eladó kluboknak szól, hogy van a katalán egyesületnek B-terve, és nem fog csillagászati összegeket kiadni egyetlen egy játékosért.

Ami Neymar posztját illeti, Coutinho és Dembélé az elsõ számú jelöltek. Mindkét játékossal sikerült is már megállapodni, mind a brazil, mind a francia a Barçában folytatná, ám egyik sem akar rossz szájízzel elválni a jelenlegi klubjától, vagyis a Liverpool és a Dortmund hozzáállása kardinális az esetükben. A Barcelona szempontjából pedig nem kezdõdtek jól a dolgok: a Liverpool lapértesülések szerint nem is akar találkozni az Angliába készülõ katalán delegációval, egy 80 millió eurós ajánlatot már visszautasított az angol csapat, és valószínû, hogy még egy 100 millió eurós összegre sem bólintana rá a ’Pool. Jürgen Klopp ugyanis ragaszkodik a brazilhoz, a tulajdonsok pedig egyelõre nem szédültek meg a kínált összegektõl. Ha a Barça elmenne 120 millió euróig, talán ez megváltozna, ám kérdéses, hogy hajlandó-e a katalán klub ennyit kifizetni. Dembélével kapcsolatosan ismét a piac inflációja okozza a gondot: tavaly 15 millió euróért váltott a támadó, a nyár elején a legfrissebb hírek szerint 80 millió euróért engedte volna a Dortmund, ám Neymar váltása, valamint Mbappé helyzete láttán – a Monaco a franciáért több, mint 100 millió eurót kér, egyes források szerint 180 millió eurót – a németek sem válnának meg Dembélétõl 100 millió alatt.

A Barcelona mindeközben Valverde kérését is teljesíteni kívánja, és meg akarja szerezni Inigo Martinezt a Real Sociedadtól. A védõ kivásárlási ára 32 millió euró, ezt elsõ körben megpróbálja lealkudni a klub, ám végsõ esetben hajlandó lenne akár ezt az összeget is vállalni, hogy teljesítse Valverde kérését. Arról, hogy a trénert melyik hátvéd nem gyõzte meg az elõszezon során, nincsenek információk, a legvalószínûbb az, hogy Marlonnal kapcsolatban vannak kétségei Valverdének.

Végül, de nem utolsó sorban a Barça keres egy szervezõ középpályást is. A nyarat ugye Verrattival kezdték a katalánok, majd Paulinhóra váltottak, ám Neymar távozása keresztbe tett, így a brazil középpályás az utóbbi napokban jelentõs hátrányba került a többiekkel szemben. A Barcelona figyelme a Nizza középpályása, Jean Michel Seri felé terelõdött. Az elefántcsontpartit, aki 26 éves, már régóta figyeli a klub, legutóbb az Ajax elleni BL-selejtezõs szereplésével tûnt ki, és 30-40 millió euró közötti összegért lenne megszerezhetõ. A Nizza a napokban igazolta le Wesley Sneijdert, és ugyan a két játékos nem összeférhetetlen egy csapatrészben, de lehetséges, hogy a holland szerzõdtetésének az oka az volt, hogy a Barcelona felvette a kapcsolatot az elefántcsontparti képviselõjével. Seriért több klub is érdeklõdik, ám a környezetébõl származó információk alapján a Barça elõnyt élvez a többiekkel szemben. 

A nyomás tehát nagy, hiszen egyszerre kellene a culék elégedetlenségét csillapítani egy „sztárigazolással”, a sportszakmai szempontokat figyelembe venni Valverde edzõ kéréseinek a teljesítésével, valamint az inflálódó piacon a lehetõ legolcsóbban igazolni. Ez pedig óriási kihívás, amelynek a sikeres leküzdését nem segíti, hogy a Barça szemmel láthatóan nem számolt Neymar távozásával, nem rendelkezik kidolgozott stratégiával, és az átigazolási ablakból már csak néhány hét van hátra.