2017.10.18 | Lukács napja van
Főoldal > Labdarúgás
COUTINHO, DEMBÉLÉ, INIGO, SERI | A PIAC INFLÁLÓDIK, DE GYORSAN IGAZOLNÁNAK
Bartomeu nyomás alatt
Baranyai Tamás | 2017. 08. 08., 12:23
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Az FC Barcelona első embere, Josep María Bartomeu jelen pillanatban a regnálásának a legnehezebb napjait éli, melyek hasonlíthatóak azokhoz a pillanatokhoz, amikor 2015 elején Luis Enrique menesztéséről szóltak a hírek. Neymar távozásával sztárigazolást akar az elnök a pártoló tagoknak prezentálni, a piac azonban inflálódott, a Barça pedig a 222 millió euróból nem csak igazolásra költene.

Bartomeu a szurkolói klubok világszintű konferenciájára volt hivatalos a hétfői napon, ahol természetesen megszólalt a Barcelona aktualitásainak az ügyében is. Az elnök fő üzenete az volt, hogy mindenképpen klasszis játékost fognak a 222 millió euróból vásárolni, ám vannak feltételek.

„Nem úgy búcsúzott, ahogy az illik, szerettük volna, ha átláthatóbban ment volna le ez a folyamat. Neymar nagy szerepet játszott az elmúlt négy évben a Barcelona sikereiben, de ő már a klub történelmének a része. Egyetlen egy játékos sem lehet nagyobb az egyesületnél, és egyéni szempontok nem állhatnak a klub érdekei felett. Amikor tudomásunkra jutott, hogy távozhat, nem voltunk idegesek, mert ha maradt volna, egy kiváló játékost tudhattunk volna a keretünkben. Ha pedig távozik, mint ahogy történt is, a kivásárlási árából tudunk új, versenyképes sztárokat igazolni.”

„Hogy mit fogunk kezdeni a 222 millió eurós összeggel? Természetesen a csapat megerősítésébe fogjuk fektetni, de egyben a klub gazdasági erejét is növelni fogjuk vele. Józan ésszel, nyugalommal és körültekintően fogunk költekezni.”

Sztárokat igazolni, olcsón, gyorsan – komoly kihívás

Bartomeu fenti szavai természetesen az eladó kluboknak szóltak, hogy jelezze az elnök: a Barcelona nem pánikol, és nem fog irreálisan magas összegeket kiadni csak azért a célpontjaiért, mert a brazil játékos az idény kezdete előtt másfél héttel távozott a csapattól.

Ennek ellenére a vezetőség pontosan tisztában van egy olyan sztárjátékos szerződtetésének a fontosságával, aki lelkesíti, és izgalomba hozza a culékat. Miért van erre szükség? A jelenlegi vezetőség most veszítette el a legfontosabb sztárigazolását, azt a Neymart, akiért a klub megannyi büntetést és a törvény előtti bűnösséget is felvállalta az adócsalás ügyében. A bizalmatlansági indítványról szóló aláírásgyűjtés nagyjából egy hónapon belül kezdődik, a sportszakmai sikerek és a játék élvezeti foka tavaly elmaradt a várttól, a klub játékospolitikája pedig messze áll attól, amit tervszerű stratégiai kivitelezésnek lehet nevezni.  Az elégedetlenséget mi sem jelzi jobban, minthogy Bartomeut a helyszíni beszámolók szerint kifütyülték az említett konferencián.

A Barça több alternatívával is felvette a kapcsolatot, ám a fenti szavak után kizárt dolog, hogy mindegyiket meg akarja szerezni. Ez inkább szintén az eladó kluboknak szól, hogy van a katalán egyesületnek B-terve, és nem fog csillagászati összegeket kiadni egyetlen egy játékosért.

Ami Neymar posztját illeti, Coutinho és Dembélé az első számú jelöltek. Mindkét játékossal sikerült is már megállapodni, mind a brazil, mind a francia a Barçában folytatná, ám egyik sem akar rossz szájízzel elválni a jelenlegi klubjától, vagyis a Liverpool és a Dortmund hozzáállása kardinális az esetükben. A Barcelona szempontjából pedig nem kezdődtek jól a dolgok: a Liverpool lapértesülések szerint nem is akar találkozni az Angliába készülő katalán delegációval, egy 80 millió eurós ajánlatot már visszautasított az angol csapat, és valószínű, hogy még egy 100 millió eurós összegre sem bólintana rá a ’Pool. Jürgen Klopp ugyanis ragaszkodik a brazilhoz, a tulajdonsok pedig egyelőre nem szédültek meg a kínált összegektől. Ha a Barça elmenne 120 millió euróig, talán ez megváltozna, ám kérdéses, hogy hajlandó-e a katalán klub ennyit kifizetni. Dembélével kapcsolatosan ismét a piac inflációja okozza a gondot: tavaly 15 millió euróért váltott a támadó, a nyár elején a legfrissebb hírek szerint 80 millió euróért engedte volna a Dortmund, ám Neymar váltása, valamint Mbappé helyzete láttán – a Monaco a franciáért több, mint 100 millió eurót kér, egyes források szerint 180 millió eurót – a németek sem válnának meg Dembélétől 100 millió alatt.

A Barcelona mindeközben Valverde kérését is teljesíteni kívánja, és meg akarja szerezni Inigo Martinezt a Real Sociedadtól. A védő kivásárlási ára 32 millió euró, ezt első körben megpróbálja lealkudni a klub, ám végső esetben hajlandó lenne akár ezt az összeget is vállalni, hogy teljesítse Valverde kérését. Arról, hogy a trénert melyik hátvéd nem győzte meg az előszezon során, nincsenek információk, a legvalószínűbb az, hogy Marlonnal kapcsolatban vannak kétségei Valverdének.

Végül, de nem utolsó sorban a Barça keres egy szervező középpályást is. A nyarat ugye Verrattival kezdték a katalánok, majd Paulinhóra váltottak, ám Neymar távozása keresztbe tett, így a brazil középpályás az utóbbi napokban jelentős hátrányba került a többiekkel szemben. A Barcelona figyelme a Nizza középpályása, Jean Michel Seri felé terelődött. Az elefántcsontpartit, aki 26 éves, már régóta figyeli a klub, legutóbb az Ajax elleni BL-selejtezős szereplésével tűnt ki, és 30-40 millió euró közötti összegért lenne megszerezhető. A Nizza a napokban igazolta le Wesley Sneijdert, és ugyan a két játékos nem összeférhetetlen egy csapatrészben, de lehetséges, hogy a holland szerződtetésének az oka az volt, hogy a Barcelona felvette a kapcsolatot az elefántcsontparti képviselőjével. Seriért több klub is érdeklődik, ám a környezetéből származó információk alapján a Barça előnyt élvez a többiekkel szemben. 

A nyomás tehát nagy, hiszen egyszerre kellene a culék elégedetlenségét csillapítani egy "sztárigazolással", a sportszakmai szempontokat figyelembe venni Valverde edző kéréseinek a teljesítésével, valamint az inflálódó piacon a lehető legolcsóbban igazolni. Ez pedig óriási kihívás, amelynek a sikeres leküzdését nem segíti, hogy a Barça szemmel láthatóan nem számolt Neymar távozásával, nem rendelkezik kidolgozott stratégiával, és az átigazolási ablakból már csak néhány hét van hátra. 


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 18. Szerda (20:45)
Bajnokok Ligája csoportkör
TV: Paulaner Sörház | Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu