Feledtették a hétközi vereséget: 2-0 a Betis ellen

Magabiztos gyõzelem | Messi hamis 9-esként 3 kapufát lõtt

Nem hagyott látható nyomot a Real Madrid elleni vereség a csapaton, mivel magabiztosan verte Valverde csapata a Betist a bajnoki nyitányon. A 2-0-s gyõzelem nagyobb is lehetett volna, Messin ugyanis háromszor is kifogott a kapufa, a Betisnek pedig csak elvétve voltak lehetõségei. Több jó egyéni teljesítmény is volt a csapatban, Messi pedig újra hamis kilencesként játszott – annak minden elõnyével és hátrányával. 

Szomorú esemény árnyékolta be a mérkõzést, hiszen csütörtökön Barcelona központját, a La Ramblát terrortámadás érte, amiben többen meghaltak, és sokan megsebesültek. A tragédia miatt így rövid gyászszünettel kezdõdött a meccs, valamint az áldozatok emlékének adózva a csapat játékosai egységesen a Barcelona nevet viselték a hátukon a sajátjuk helyett. A csapat játékával kapcsolatban sem volt sok öröm az elmúlt egy hétben, hiszen oda-vissza kikaptak Messiék a Real Madridtól a Spanyol Szuperkupában, aztán kiderült, hogy Iniesta, Surárez és Piqué sem fog szerepelni a bajnoki nyitányon sérülés miatt.

A Barcelona agresszívan kezdte a meccset, folyamatosan letámadta ellenfelét, akiknél így alig-alig volt a labda, jobbára csak kontrákkal és elõreívelésekkel próbálkoztak. Sergi Roberto különösen agilis volt, több jó megindulása volt a félidõben, és Umtiti is sok labdát szerzett, majd az elsõ percek után az is kiderült, Messi az MSN korszak után újra támadósor közepén szerepelt. Az elsõ negyedóra végére két helyzetecskét lehetett feljegyezni, elõbb egy Sergi Roberto-megindulás után Deulofeu lõtt mellé a védõk szorításában, majd Messi lõtt 20 méterrõl szabadrúgásból fölé.

Messi középen játszatása egyébként érdekes eleme volt a Barça játékának, mivel nagyon hasonlított az évekkel ezelõtti helyzethez, amikor rengetegszer tudott helyzetbe kerülni szemben a kapuval kis területen történõ háromszögelések után Xaviék oldalán. A 24. percben jó példát láttunk arra, milyen, amikor mûködik a dolog: Messi középen kicsiben kényszerítõzte végig a Betis védelmét Busquetsszel, majd a végén egy csel után, 16-ról lõtt éppen mellé. Már most látszik azonban a szerepkör újraélesztésének árnyoldala: mivel mindenki õt keresi a labdával, csak rövid passzokkal (általában kettõs védelmi falon keresztül, néha 6-8 ember között) próbálják átverekedni magukat középen, egy jól védekezõ, a széleket teljesen feladó, „buszt a 16-osra parkoló” csapat ellen hasonló szenvedés lehet a vége, mint Luis Enrique érkezése elõtti idõkben láttuk sokszor.

(Messi hõtérképe – balra az Alavés elleni kupadöntõ májusból, jobbra a mai, Betis elleni meccs)

A Barcelona egyértelmûen kézben tartotta a meccset, a fölénye pedig a félidõ hajrájára gólokká is érett. A 35. percben a kapufát találta el Messi, majd két perccel késõbb már a vezetés is megvolt: Messi vezette rá a Betis védelemre a labdát, tökéletes ütemben passzolt a jobbján érkezõ Deulofeunak, akinek az egybõl középre tett labdájába az argentin elõl Tosca ért bele, így öngól lett, 1-0! A 38. percben Mascherano ritkán látható mentést mutatott be, a ter Stegenre egy az egyben labdát vezetõ Sergio Leónt a 16-oson belül hátulról szerelte szabályosan. A 39. percben Deulefeu harcosságának köszönhetõen érkezett a következõ gól, miután labdát szerzett az ellenfél alapvonalánál, centerezését pedig az érkezõ Sergi Roberto bombázta a kapuba, 2-0, magabiztos elõnnyel mehetett a szünetre a katalán csapat.

A második félidõre megtartotta a Barça az agresszivitását, és többször is nyomás alá helyezte a Betist, a vendég csapat néha a saját térfelén adta el a labdát emiatt. Az egyik ilyen helyzet eredménye lett Messi második kapufája a 61. percben, de pechjére ezúttal is kifelé pattant a labda. A Betis próbálkozott, de helyzetbe csak akkor került, amikor a Barcelona hibázott – egyszer Sergi Roberto rövid passzát fülelték le, de csak egy veszélytelen lövésre futotta belõle a vendégek erejébõl. A 71. percben beállít Aleix Vidal, aki Deulofeut váltotta, így régi posztján, a jobbszélen támadhatott, két perccel késõbb pedig Messi szólója és passza után gólt is szerezhetett volna, de Adán megelõzte a kapuból kifutva. A második félidõ végére már sokszor lassította a játékot a Barcelona, egy-egy felgyorsítás után azonban voltak még lehetõségei, Messi például egy harmadik helyen is szétlõtte a kapufát. A 88. percben még egy nagy helyzete akadt a Betisnek is, a pár perccel korábban beálló Digne készített le egy szereléssel gyakorlatilag az ellenfélnek, Nahuel azonban fölé bombázott tiszta helyzetben középrõl.

A Barcelona végig kézben tartva, magabiztosan nyerte meg végül a meccset, és szerencsére a gyõzelem mellett több remek egyéni teljesítménynek is lehetett örülni. A jobb szárny Semedóval és Deulofeuval jól nézett ki, Robertót hatalmas hiba lenne nem játszatni, ma a csapat egyik legjobbja volt, de Alba és persze Messi is jól játszottak. A mérleg másik oldalán viszont ott van Paco Alcacer, aki értékelhetetlen meccset játszott, és ha Messi tartósan középen ragad, akkor mindenképpen Denis Suáreznek kellene a balszélen játszania helyette…

Valverde tehát gyõztesen mutatkozott be a bajnokságban, hasonló játékkal pedig a jövõ is egy fokkal reményteljesebbnek tûnik szerdához képest. A meccs egyébként valószínûleg negatív csúcsot döntött a nézõszámban: alig több mint 56 ezren látogattak ki csak a 98 ezres Camp Nouba.

FC Barcelona – Real Betis 2-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou

56.480 nézõ

Vezette
: Jesús Trujillo Suárez:

Barcelona: Ter Stegen; Semedo, Mascherano, Umtiti, Alba (Digne 87’); Busquets, Rakitic, Sergi Roberto; Messi, Paco (Denis Suarez 81’), Deulofeu (Vidal 71’).

Betis: Adán, Barragán, Mandi, Feddal, Tosca, Camarasa (Fabian Ruiz 78’), Joaquín, Guardado, Juanjo Narváez (Javi Garcia 68’), Nahuel, Sergio León.

Gólok: 1-0: Tosca (öngól, 35’), 2-0: Sergi Roberto (39’).

A mérkőzés összefoglalója videón: