6.580 aláírás már van Bartomeu ellen

Vita arról, meddig is tart az aláírásgyűjtés | Pénteken sajtótájékoztató

Javában zajlik a bizalmatlansági szavazás elindításához szükséges aláírások gyűjtése, amióta múlt hét pénteken Agustí Benedito átvette a klubtól az íveket. Teljesen pontos számok még nincsenek, ám Benedito annyit már elárult, hogy 6.580 pártoló tag írta alá az íveket az eddigi két meccsnapon.

16.570 aláírásra van szükség ahhoz, hogy a pártoló tagok kötelezzék a klubot a bizalmatlansági szavazás kiírására. Azt természetesen Benedito is tudta, hogy ez történelmi feladat, hiszen korábban ennek a harmada is elegendõ volt, ám Sandro Rosell elnöksége megváltoztatta ezt a szabályt, így most már a pártoló tagok 15%-nak kell támogatnia a kezdeményezést. A kérvény benyújtásának a pillanatában 110.648 pártoló tagja volt az egyesületnek.

Amint azt a bevezetõben írtuk, pontos számok még nincsenek, ugyanis a gyûjtés folyamatosan zajlik, ám Benedito csupán a két meccsnapot illetõen közölt információkat a leadott ívek számáról. A korábbi elnökjelölt állítása szerint az Espanyol elleni, szombati esti mérkõzés napján 2.920 pártoló tag írta alá az ívet, míg a Juventus elleni, kedd esti összecsapás alkalmával 3.660 leadott ívet számoltak össze a szervezõk.

Összességében tehát 6.580 aláírásról számolt be eddig Benedito, ennyien már bizonyosan ott állnak a kezdeményezés mögött, ám ez a szám nagyobb is lehet, ugyanis egyrészt vannak fix pontok, melyekhez a meccsnapokon kívül is odamehetnek a pártoló tagok, másrészt pedig helyi értesülések szerint sokan csak elvitték az ívet a nagy sorok miatt, és majd a hét folyamán adják azt le a szervezõknek.

Ráadásul nem szabad elfelejteni azt sem, hogy szeptember 11-én volt Katalóniában a Diada, mely egy nemzeti ünnep a katalán függetlenség elveszítésére emlékezve. Ezen a napon több tízezren vonultak Barcelona fõ utcáin, Benedito és csapata pedig ekkor is jelen voltak a stadion valamint a város egy-egy forgalmasabb pontján is, hogy a culék aláírhassák a kezdeményezést. Ezen felül egyébként amennyiben egy pártoló tag kéri, úgy a szervezõk házhoz is mennek, és elhozzák az aláírt íveket a culéktõl, ezzel is elõsegítve az aláírások maximalizálását.

Az aláírásgyûjtés végkimenetele tehát még egyáltalán nem dõlt el, ugyanakkor befolyásoló tényezõ lehet az, hogy mi lesz a vége a klub és a Benedito közötti jogi vitának. Az egyesület ugyanis elsõ körben azt állította, hogy az aláírásgyûjtésnek szeptember 19-én be kell fejezõdnie, ekkor jár le ugyanis a 14 napos határidõ. Benedito ezzel szemben azt az álláspontot képviseli, hogy október 2-ig van ideje aláírásokat gyûjteni.

A nézeteltérés két pontból ered: az egyik az, hogy mikortól számítandó a 14 napos határidõ, a másik pedig a munkanapok definíciója. Az alapszabály úgy fogalmaz, hogy a 14 napos határidõ egy nappal azután kezdõdik, amikor a bizalmatlansági indítványt kezdeményezõ pártoló tagok átvették az íveket. Ez szeptember 8-án történt meg, mivel a klubnak maximálisan öt napja volt ezek kiadására, így Benedito csak ezen a napon vette át õket. Ezzel szemben az egyesület a közleményében úgy fogalmazott, hogy már a kérvény leadásának a napján, vagyis szeptember 1-jén a szervezõk rendelkezésére bocsátotta az íveket a klub székházában, így a határidõ szeptember 2-tõl számítandó. A klub az elmúlt évek választásokon alkalmazott gyakorlatára hivatkozik. A másik vitatott pont a munkanapok kérdésköre. A klub szerint a szombat is munkanapnak számít, míg Benedito ezt vitatja.

A vitás pontokat illetõen voltak már megbeszélések, ám egyezségre nem jutott még a két fél. Bár ez nem hivatalos álláspont, de a katalán média értesülései szerint annyi változás történt, hogy az egyesület hajlott volna arra, hogy a határidõ szeptember 9-tõl kezdõdjön, tehát ténylegesen egy nappal azután, hogy Benedito a kezében tartotta elõször az íveket, ám attól elzárkozott a vezetés, hogy a szombati napot ne tekintsék munkanapnak.

A kérdésnek azért is van jelentõsége az indítvány sikeressége szempontjából, hiszen amennyiben szeptember 19-én ér véget a gyûjtés, úgy már csak egy mérkõzés, az Eibar elleni hazai találkozó maradt hátra Beneditónak, hogy egy helyen nagyobb tömegben lehessenek a pártoló tagok. Ha a határidõ szeptember 26-án jár le, úgy még a Girona elleni, idegenbeli találkozó is játszhatna, mint potenciális aláírásgyûjtõ helyszín, hiszen a katalán város mindössze 100km-re fekszik északra Barcelonától. Gironában egyébként fix aláírásgyûjtõ pontokat is felállítottak a meccsnapoktól függetlenül. Ha pedig az október 2-i idõpont lenne végül a befutó, úgy Benedito az október 1-jén rendezendõ, Las Palmas elleni hazai bajnokit is kihasználhatná arra, hogy még több embert nyerjen meg a kezdeményezésének.

A jogi vita állásával, valamint az eddig leadott ívek számával kapcsolatosan Benedito pénteken délelõtt 11 órakor tart sajtótájékoztatót.