A klub kiállt a referendum mellett

Közleményben ítélte el a letartóztatásokat és a szavazás akadályozását

Az FC Barcelona egyesülete hivatalos közlemény formájában állást foglalt a katalán népszavazás valamint az elmúlt napok történéseivel kapcsolatosan.

Amint az ismeretes, a katalán függetlenségi népszavazást a spanyol Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minõsítette, azaz a referendumot nem ismeri el a madridi kormányzat. Az elszakadást kezdeményezõk azonban az ítéletet nem fogadták el, és tovább szervezték a referendumot, arra készülve, hogy azt a döntés ellenére is megtartják Katalóniában október 1-jén.

A spanyol rendõrség azonban a szerdai nap folyamán letartóztatott több, a népszavazás szervezésével kapcsolatba hozható személyt, akik között a katalán kormányzat magas rangú tagjai is megtalálhatóak. A rendõrség továbbá a referendumhoz szükséges dokumentumokat és szavazólapokat is lefogalta a katalán kormányzat érintett minisztériumaiban, ám ennek az elszállítását katalán demonstrálók megpróbálták megakadályozni, ez pedig még több személy elõállításához vezetett.

A fenti események tükrében az FC Barcelona vezetése úgy határozott, hogy állást foglal az ügyben hivatalos közlemény formájában, melyet az alábbiakban szerkesztetlen formában közlünk.

A 13:01-kor kiadott kommüniké:

Az elmúlt napok eseményeit látva, valamint különösen a mai napon a katalán politikai helyzetet érintõ történések tükrében az FC Barcelona – hû maradva ahhoz a történelmi kötelességéhez, hogy kiálljon a nemzet, a demokrácia, a szólásszabadság illetve a szabad önrendelkezés jogának védelme mellett – elítél minden olyan cselekedetet, melyek e jogok szabad gyakorlása ellen irányulnak.

Ennek következtében az FC Barcelona kifejezi a támogatását az összes olyan embernek, csoportnak vagy intézménynek, melyek azon dolgoznak, hogy ezeket a jogokat gyakorolni lehessen Katalóniában.

Az FC Barcelona – figyelembe véve a pártoló tagjainak a sokszínûségét – továbbra is támogatni fogja a katalán emberek többségének az akaratát, és teszi majd mindezt polgári, békés és példás módon.