„Láttam, hogy a bizalmatlansági elbukik”

Laporta Beneditóról, Messiről, referendumról | Piquével Ramost is meggyõznék

Joan Laporta ex-Barcelona elnök a ‘Sport Congress’ weboldalának bemutatásán nyilatkozott a Barcelonát érintő aktualitásokról, így a héten elbukó bizalmatlansági indítványról, Messi ügyérõl, és a Katalóniában zajló függetlenségi népszavazásról is.

A Barça a Ligában maradna, ha Katalónia függetlenné válna?

„A Barça – Madrid meccs egy nagyon vonzó termék. Ezt eltörölni nagy hiba lenne a kormány, a Liga vagy a szövetség részérõl.”

Jelölteti magát még választásokon?

„Ha ez rövid távon lenne, akkor igen. Az ehhez szükséges erõ megvan bennem, hogy egy olyan modellt állítsak fel, amelyik mûködik, mûködött, és volt hosszú távú kifutása. Ez a klubvezetés nem áll készen arra, hogy megalkossa a jövõ Barçáját.”

Piqué és az állásfoglalása a katalán függetlenségi referendum mellett

„A ‘Votarem’ (szavazni fogunk) tükrözi azt a közös elhatározást, ami most Katalóniában uralkodik, hogy döntsünk a jövõnkrõl, és hogy legyen egy jobb jövõnk. Ezen felül megmutatja azt, amirõl egy függetlenségi referendum szól. Itt már a demokráciáról van szó. Ha egy olyan játékos, mint Gerard Piqué megnyilatkozik nyilvánosan, az szerintem normális, és én osztom ezt a nézetét. Nem hiszem, hogy bárkit meglepett volna. A kritikákkal kapcsolatban pedig, ez is egy vélemény, amit tiszteletben kell tartani. Õ egy profi játékos, tartozik a klubjának, és mivel a Ligában játszik, és létezik a Spanyol Szövetség, kötelessége menni a válogatottba. Amíg ez a folyamat nem fejezõdik be, ez így van rendjén, és õ is mindig azt mondta, hogy nagyon szívesen megy.”

Meggyõznék Sergio Ramos a referendumról?

„Azt gondolom, hogy mivel õ egy értelmes srác, végül megértené a dolgot. Biztosan meg tudnánk gyõzni Piquével együtt. Addig a pontig nem, hogy szavazzon igennel, de arról, hogy értse meg a dolgot. És a maga módján õ tiszteli is ezt. Nagyon mélyen, de biztosan tiszteli.”

Bizalmatlansági indítvány

„Nem én voltam a szervezõje ennek a bizalmatlansági indítványnak, nem vezettem semmit. Az aláírásomat adtam, mert mindent meg kell próbálni, hogy ez az igazgatótanács ne folytassa. De magáról a bizalmatlansági indítványról már elmondtam a véleményemet. Nagyon nehezen kivitelezhetõnek, sikerre vihetõnek láttam, és ezt meg is mondtam Beneditónak. Õ viszont belement a dologba, és neki kell magyarázatot adnia erre. Szerintem lehetett látni elõre, hogy nem lehet sikeres, és ezért tartottam magamat távol ettõl. Szerintem ennek az lehet a hatása, hogy a klubvezetés még inkább legitimálva érzi magát, annak ellenére, hogy milyen rémes dolgokat csináltak. A Barcelona szurkolóknak el kell gondolkozniuk, hogy mi másnak kell még bekövetkeznie, hogy ezek az egyének elhagyják a Barçát.”

Messi hosszabbítása

„Én nem fogok Messi nevében beszélni. De mint szurkoló azt szeretném, hogy folytassa a klubnál, és õ mindig is kimutatta a klub felé a szeretetét, és a hajlandóságát a folytatásra. Meg vagyok róla gyõzõdve, hogy szeretne maradni. Lehetséges, hogy Leonak szüksége van arra, hogy érezze, egy olyan csapat van körülötte, amelyik képes mindenre, mindent megnyerni. És én most azt gondolom, hogy az idei csapat többre képes, mint a tavalyi, különösen Valverde módosításaival, terveivel. De ha azt szeretnénk, hogy Leo jól érezze magát, ahhoz el kellene érnünk, hogy ez a klubvezetés ne vezesse tovább a Barcelonát. Más klubvezetéssel a játékosok is jobban éreznék magukat és boldogabbak lennének.”