Nem lő gólt, nem irányít, de nagy veszteség

15 év után távozik a klubtól Raül Sanllehi | Túlélte az elnökváltásokat

Szinte példátlan dolog, ha egy fizetett pozíciót elfoglaló, vezetõséghez közel álló ember egymást követõ elnökségek ideje alatt kap megbízást az aktuális elnöktõl. Raül Sanllehi esete ilyen, 2002 óta ugyanis õ a Barcelona egyik legfontosabb tárgyaló embere, akinek számos átigazolásban volt döntõ szerepe. Már nem sokáig marad, a tél elõtt távozni szeretne.

Raül Sanllehit azért nem érdemes sosem számonkérni, hogy kit igazolt le éppen a Barcelona, mert a döntést, hogy ki legyen a kiszemelt, sosem õ hozta meg. Õ tárgyalt, és az esetek többségében nagyon jól. Még 2002-ben került a klubhoz akkor még az FCBMerchandising felelõseként, és hamar elnyerte a vezetõk megbecsülését. 2003-ban a választásokat megnyerõ Joan Laporta megtartotta a klubnál, sõt 2008-ban már szakosztály igazgatónak is kinevezte. Amikor 2010-ben Sandro Rosell megnyerte a választásokat, a fontos pozíciókat tekintve nagytakarítást tartott az azóta már elõzetes letartóztatásban lévõ elnök, szinte mindenkinek mennie kellett, de Raül Sanllehit õ sem távolította el a klubtól. Ez így maradt Bartomeu idején is, egészen eddig.

Persze most sem a klubvezetés volt elégedetlen a Sanllehivel, hanem inkább Sanllehi elégedetlen a vezetõséggel, és különösen azzal, hogy átalakult fölötte a sportszakmai vezetés hierarchiája. Pep Segura már általános menedzsere a klubnak, alatta ott van Robert Fernández is, Jordi Mestre a sportszakmai alelnök, Albert Soler pedig a profi szakosztályok igazgatója… Hogy ez a felépítés mennyire lesz sikeres, egyáltalán szükség van-e ennyi emberre, majd az idõ eldönti, de Sanllehi nem találja benne a helyét, ezért föláll.

A távozásában állítólag szerepet játszhat Neymar távozása is, a brazil megszerzésében ugyanis döntõ érdemei voltak 2013-ban, és még idén nyáron is mindent megtett, hogy maradásra bírja a támadót. Neymar apjával is neki volt a legjobb kapcsolata a vezetésbõl. Hasonlóképpen benne lehet a döntésében az is, hogy õ már Nizzában volt idén nyáron, hogy lezárja Jean-Michaël Seri átigazolását, amikor jött a hír Barcelonából, hogy a klub meggondolta magát, és mégsem igazolják le a középpályást.

15 év szolgálat után máshol keres majd munkát, és ilyen tapasztalattal, kapcsolatrendszerrel ez aligha lesz nagy kihívás a számára. Bartomeu fontos embert veszít, még ha ez nem is olyan látványos rövid távon, mint egy játékost elveszíteni.