Umtiti: ígéretből kulcsember

Mára már kihagyhatatlan | 60 millió a kivásárlási ára | 10 évre megoldás lehet

Samuel Umtiti volt a tavalyi szezonban az egyetlen, aki friss igazolásként azonnal fontos tagja tudott lenni a Barcelonának, ami súlyos kritika az átigazolások egészére nézve, de nagy dicséret egy fiatal játékosnak, aki ráadásul egy olyan posztra került, ahol talán a legnehezebb jól beilleszkedni.

A Barcelona nagyon sok középsõ védõt kipróbált az elmúlt egy évtizedben, és a többség nem vált be. Nem vált be, mert a Barçában valamelyest más ezeknek a játékosoknak a feladatuk: jelentõs szerepet kell vállalni a támadások felépítésében, a labda járatásában, és mivel a csapat különösen támadó szellemû, jóval többször kell kontrákat, nem várt szituációkat lekezelni. Nem csoda, hogy sok középsõ védõ „bicskája” beletört ebbe a feladatba, és nem csoda az sem, hogy igazán tartósan csak a saját nevelésû játékosok, mint Carles Puyol vagy Gerard Piqué tudták magukénak tudni ezt a posztot, mert õk olyan képzést kaptak a La Masíában, ami ehhez nagy segítséget nyújtott.

Umtiti a Lyonból jött mindössze 22 évesen 25 millió euróért, és már akkor is ígéretes volt, amikor bemutatkozott a csapatban. A szezon folyamán azonban még tovább fejlõdött, mára már nem kérdés, hogy kezdõ vagy nem kezdõ a Barçában, sõt immár a francia válogatottban sem – ahol a 2016-os Eb-n még csak csere volt, alig néhány válogatottsággal.

Mostanra Javier Mascheranónak kell elfogadnia, hogy csak harmadik számú megoldás a védelemben, és a Barcelona idei kapott gól statisztikái (11-bõl 7 meccs kapott gól nélkül) egyelõre mindenképpen azt mutatják, a védelem jobban rendben van, mint volt az elmúlt években.

Jobban óvni kellene?

Erre a kérdésre, könnyû a válasz: egészen biztosan igen. Umtiti 2021-ig írt alá a Barcelonával tavaly nyáron, 25 millió euróért érkezett, nem volt sztárigazolás, és nem is keres kifejezetten jól a keret átlagához képest. Ez a klubnak jelen pillanatban elõnyös, egészen addig, amíg más klubok nem próbálják meg leigazolni õt.

És mivel a kivásárlási ára nem megfizethetetlen, 60 millió euró, ennek az esélye nem is zárható ki. Miután Umtiti eddigi barcelonai idõszakában rendkívül kiegyensúlyozott volt, reális úgy gondolkozni, hogy akár még egy évtizedig megoldás lehet a középsõ védõ posztra. Éppen ezért nagyon fontos lenne, hogy a klub az õ szerzõdését is vizsgálja felül – ahogy azt jó eséllyel meg kellene tenni más esetekben is, hogy biztosan megtartsa az értékeit.