2017.10.23 | Köztársaság kikiált., Gyöngyi napja van
Főoldal > Labdarúgás
VALVERDE ALATT MESSI TÜNDÖKÖL, SUÁREZ CSAK SZENVED
Visszavezet a csúcsra a hamis kilences?
Adravetz Ákos | 2017. 10. 08., 20:23
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Történelme legjobb bajnoki startját hozta a Barça idén ősszel az első hét fordulót követően, többek között annak köszönhetően, hogy Messi ismét a támadósor középén játszik és szórja a gólokat. A jó sorozat kapcsán visszatekintünk a közelmúltba, hogyan sikerült Messi utolsó két szezonja hamis kilencesként Villanova és Martino idején, ami ráadásul közelebb visz minket ahhoz is, miért szerepel idén gyengébben és lő kevesebb gólt Luis Suárez...

Soha nem kezdte még jobban a bajnokságot a Barcelona, mint idén Ernesto Valverdével a vezetőedzői poszton: 7 győzelem és 23-2-es gólkülönbség áll a csapat neve mellett az első hét forduló után. Ez kicsivel ugyan, de jobb még a 4 évvel ezelőtti, Gerardo 'Tata' Martino vezette csapat teljesítményénél is, amikor 7 forduló alatt szerzett 7 győzelmekor 24-et lőtt és 5-öt kapott az együttes.

Négy éve egyébként zsinórban 8 győzelem után érkezett az első botlás (0-0 az Osasuna ellen), azt követően viszont újabb 5 győzelem jött, közte egy Clásico sikerrel, így egészen decemberig kellett várni az első vereségre. Hiába nézett ki nagyon bíztatóan az az idénykezdet (hasonlóan az egy évvel korábbihoz, amikor a 20. fordulóban jött csak az első vereség), a szezon második felére a csapat teljesen elvesztette a lendületét, játékban egyre kiszámíthatatlanabb lett és a rotációja sem működött, aminek nem várt vereségek és sorozatos döntetlenek lettek az eredményei.

Tata Martino figyelemre méltó sorozatot produkált a csapattal azon az őszön, azonban a legfontosabb pillanatokban sorozatosan elbukott, ebből pedig tanulnia kell Valverdének, több szempontból is hasonlóan indult ugyanis az akkori és a mostani történet.

Amikor anno Guardiola középre vonta Messit és hamis kilencest „gyártott" belőle, elképesztő teljesítményt kezdett el kihozni belőle: a 2011-2012-es szezonban 73 gólt szerzett, Villanova alatt egy évvel később 60-at, Martino alatt viszont már „csak" 41-et. Utóbbi sem kevés, de saját magához képest jelentős visszaesés volt, még ha sérülések is hátráltatták az évben. Luis Suárez érkezése miatt és a korábbi években sokat emlegetett Messi-függőség miatt a következő idényben Luis Enrique feláldozta Messi központi pozícióját a pályán, az argentin így régi helyéről, a jobbszélről játszott ismét. A szerepe azonban nem változott, csak közelebb játszott a vonalhoz, Suárezzel és Neymarral együtt pedig olyan erős egységet alkottak, ami abban az évben triplázásig repítette a csapatot.

A brazil távozása idén új helyzetet hozott, Valverde pedig részben szándékosan, részben kényszerűségből újra középre helyezte Messit. Kényszerűségből, mivel amíg Neymar a csapatban volt, a balszélről indulva rengeteg helyzet az ő egy-egy elleni játékából alakult ki, helyette viszont nincs most senki, aki hasonló színvonalon tudná megbontani az ellenfél védelmét a szélen - Dembélé visszatérése ebből a szempontból érdekes lehet majd. És részben szándékos is Messi középre helyezése, mivel közelebb játszva Busquetshez, Iniestához, könnyebben hozzák a klasszikus gyors, lapos passzos, labdabirtoklásra épülő játékot és gólokat is könnyebben tud szerezni szemben a kapuval - idén újra szép termelésbe kezdett, 11 meccsen 14 gólos már.

Sok összetevője volt a Tata Martino-féle összeomlásnak (rossz edzői döntések, nem megfelelő rotáció, sérülések), de egy dologban mindenképpen látni kell a párhuzamot a 4-5 évvel ezelőtti és a jelenlegi helyzet között: Messi van a csapatjáték központjában, a legtöbb támadás rá van kihegyezve, így a csapat sikere is nagymértékben múlik rajta. Van azonban Valverde előtt példa arra, hogyan tud ez működni: Tito Villanovával a csapat folytatta a Guardiola által kitaposott utat és minden idők legtöbb bajnoki pontjával lett első a csapat - Messi pedig a bajnoki gólok több mint 40%-át szállította egymaga.

Na de mi lesz így Suárezzel?


Az idei szezon másik nagy kérdése a Messi köré épített játék hosszú távú sikeressége mellett az, hogyan lesz képes ebben a játékrendszerben megélni Luis Suárez. Ha csak a számokat nézzük, egyelőre nem áll jól: eddig 8 meccsen 2 gólt szerzett csak, ez ráadásul elég látványosan frusztrálja őt, a Las Palmas elleni zártkapus meccsen még a mezét is széttépte a lefújás előtt. Messi középpontba tétele azonban akarva-akaratlanul hozza magával azt, hogy az uruguayi csatár kénytelen messzebb játszani a „természetes élőhelyét jelentő" 16-ostól: nem látványosan, de látszik, hogy többször kapja a pálya bal részén a labdát, míg Messi sokkal inkább játszik középen, mint egy évvel korábban.


A fentieket egyelőre csak statisztikai érdekességként érdemes elemezgetni, messzemenő következtetéseket még korai lenne levonni belőlük, hiszen a győzelmek jönnek és valószínűleg Valverde is folyamatosan elemzi a jelenlegi helyzetet. Az is látszik a korábbi meccsek alapján, hogy a spanyol edző tud, és ha kell, fog is alkalmazkodni az ellenfelekhez és a rendelkezésére álló lehetőségekhez, mindenesetre érdekes látni az evolúciót ami Messivel és a csapattal történik az elmúlt évek fényében, ahogy az is érdekes lesz, Villanova vagy Martino útját fogja-e bejárni Valverde a következő hónapokban.

Az bebizonyosodott korábban, hogy a csapat Messi pozíciójától függetlenül is sikeres tud lenni, így csak Valverdén múlik, hova helyezi őt és a hangsúlyokat játékban, de az egyértelműen látszik, hogy Messi középen a leggólerősebb. Ráadásul most van valószínűleg pályája csúcsán, így nem tűnik olyan rossz ötletnek a lehető leginkább kiaknázni a világ (egyik) legjobb játékosának képességeit. Kérdés csak az, kell-e és ha igen, megéri-e feláldozni vagy adott esetben alárendelni mindent annak, hogy Messi ennyire kiteljesedhessen.

A válaszhoz egy lépéssel biztosan közelebb leszünk egy hét múlva, hiszen az Atletico Madridhoz kell utazni (a jó óment csak ritkán jelentő válogatott forduló után...), ami igazi fokmérője lesz annak, hol is áll a csapat és az említett változások-változtatások menyire válnak-váltak be. Mihez fog kezdeni Messi a madridi védők között és Suárez vajon megtalálja-e a helyét, vagy legalább a góllövő cipőjét...


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
Október 24. Kedd (21:30)
Király Kupa, 1/16-os döntő
TV: Paulaner Sörház | Digi Sport 1
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu