Óriásplakát az érintettek nélkül

Nem fogadták el a meghívást | Hiányolják az erőteljesebb kiállást

Sem a Katalán Nemzetgyûlés, sem az Ómnium Cultural szervezet nem fogadta el a katalán egyesület meghívását a ma esti, Olympiakosz elleni találkozóra.

Amint arról már beszámoltunk, a Barcelona vezetõsége megpróbálta betölteni a mediátor szerepkörét, és a tervezett óriásplakát mellett meghívta az érintetteket az Olympiakosz elleni BL-meccsre, hogy felhívja a figyelmet a feszült katalóniai helyzetre.

Az érintettek azonban nem fogadták el a meghívást, és ennek értelmében nem is fognak elmenni a Camp Nouba a 20 óra 45 perckor kezdõdõ összecsapásra. A visszautasítás hátterében az áll, hogy mind a Katalán Nemzetgyûlés, mind az Ómnium Cultural szervezet erõsebb üzenetet, és ezáltal erõteljesebb kiállást szerettek volna látni a klub szervezésében.

A két szervezet ugyanis a plakáton szerette volna tudni a letartóztatott Jordi Sánchez valamint Jordi Cuixart arcképét, ám ezt az UEFA, mely kirívóan kényes a politikai üzenetekre, nem engedélyezte. A Barcelona nyilvánvalóan ezért állt elõ egy olyan tervezettel, mely alapján a plakáton a ”Párbeszéd, tisztelet, sport” felirat lesz olvasható.

Az egyesület egyesek szerint egyik oldalra sem állt a jelenlegi kérdésben, és a függetlenséget ugyan nem támogatja, de egy globális, a polikától távolmaradó klubtól is messze áll. Ezt a véleményt támaszthatja alá a két szervezet reakciója.

A hivatalos Twitter csatornájukon a szervezetek a követezõképpen indokolták a távolmaradásukat:

Katalán Nemzetgyûlés: „Úgy gondoljuk, hogy az FC Barcelona üzenete nem képviseli a többség érzelmeit, ezért visszautasítjuk a meghívást.”

Ómnium Cutural: „Nagyra értékeljük, hogy az FC Barcelona szolidaritást vállal a szervezetünk elnökével, ám  – a lehetõ legnagyobb tisztelettel fordulva a klub felé – azt szeretnénk közölni, hogy a ma esti mérkõzésen számunkra fenntartott helyek üresen fognak maradni, így terelve a figyelmet Jordi Cuixart letartóztatására.”