Stabil csapatjáték, könnyed siker: 3-1

A görögök csak védekezni tudtak | Piquét kiállították | Messi és Digne

Az FC Barcelona együttese könnyedén nyert 3-1 arányban a görög Olympiakosz ellen a Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik játéknapján a Camp Nouban. A katalánok végig szervezetten futballoztak, ellenfelüknek alig engedtek gólszerzési lehetõséget, és még az sem változtatta meg a meccs képét, hogy Gerard Piquét az elsõ félidõ vége elõtt kiállították. Az Olympiakosz erejébõl csak a rendezett védekezésre futotta.

Valverde szakvezetõ nem forgatta fel a kezdõcsapatát, az eddigiekhez képest csupán a kedd este combizomsérülést szenvedõ Jordi Alba helyett futballozó Digne valamint Deulofeu játéka hathatott újdonságként.

Az Olympiakosz taktikája az egész mérkõzésen abból állt, hogy a saját térfelén zártan védekezzen, és próbálja olyannyira leszûkíteni a területet, amennyire csak lehetséges, megakadályozva Messi és a kreatív támadók kibontakozását. Nyilvánvalóan a görögök többet is akartak, ám ebbõl csak ennyit sikerült megvalósítaniuk, ráadásul a helyzet akkor sem javult, amikor emberelõnybe kerültek.

A Barcelona egyébként jól kezdett, agilis volt, és ha nem is volt minden passz pontos, veszélyesen futballozott. Ennek meg is lett az eredménye viszonylag hamar, noha egy csipetnyi szerencsére is szükség volt a vezetõ találathoz. 1-0, Deulofeu kapott egy labdát a jobb oldalon, a támadó átvétel nélkül középre adta azt, a tisztázni igyekvõ Nikolaou lábáról pedig a kapuba pattant a játékszer.

Ambivalens érzései lehettek a szurkolóknak a katalánok játéka láttán. Suárez és Messi elõtt is adódtak lehetõségek, alapvetõen nem is játszott rosszul a csapat, de a pontosság illetve talán sokszor a kreativitás is hiányzott. Pozitívum volt ellenben, hogy a csapatjáték ismét nagyon fegyelmezett volt, a csapatrészek egymáshoz közel helyezkedtek el, és labdavesztés után kiválóan támadott vissza a gárda, így történhetett meg az, hogy az elsõ félidõ derekán az Olympiakosznak még nem volt kapura lövési kísérlete.

A második játékrészben ugyanebben a mederben folytatódott  mérkõzés, azzal a különbséggel, hogy Piqué jogos kiállítása miatt a 42. perctõl emberhátrányban kellett futballoznia a Barçának. Valverde a szünetben reagált is a kiállításra, Mascherano állt be Deulofeu helyére. A saját nevelésû támadó jó elsõ félidõn volt túl, de a védelem tengelyét nyilvánvalóan rendezni kellett.

A hazaiak az emberhátrány ellenére is türelmesek maradtak, nem akarták lezárni a találkozót az elsõ két percben, és ez meg is hozta a gyümölcsét. 2-0, egy, a kaputól nagyjából 20 méterre, középen megítélt szabadrúgást küldött a hálóba Messi a 61. minutumban. Nem volt helyezett a lövés, különösebben nagy erõvel sem lõtte meg az argentin, de talán Proto, a vendégek kapusa késõn látta meg a labdát, így nem tudott hárítani.

Ez valószínûleg végleg megtörte az addig sem sok eséllyel bíró vendégeket, mert pár percre rá már ismét gólnak örülhetett a Camp Nou. 3-0, Messi beadása eljutott a támadással felérkezõ Digne-hez, a francia pedig megszerezte az elsõ BL-találatát. Ezek után a katalánok elõtt adódott jó pár helyzet a különbség növelésére, ám e helyett az Olympiakosz szépített nem sokkal a lefújás elõtt. 3-1,  az elõbb öngólt rúgó, majd a 2-0-hoz vezetõ szabálytalanságot elkövetõ Nikolaous szép fejessel kozmetikázta az eredményt a görögök számára.

Valverde alapjátéka egyre stabilabb, ez látszik abban, hogy az ellenfeleknek nem sok esélyt ad a Barcelona, ugyanakkor a támadósorban hiányoznak a tartós, magas színvonalú teljesítmények – természetesen Messi kivételével.

FC Barcelona – Olympiakosz: 3-1 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou
55.026 nézõ
Vezette:
William Collum (skót)

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Digne, Busquets (André Gomes, 80’), Paulinho, Iniesta (Rakitic, 67’), Messi, Suárez, Deulofeu (Mascherano, 46’).

Olympiakosz: Proto, Elabdellaoui, Botía, Nikolaou, Koutris, Gillet (Djurdjevic, 55’), Romao, Zdjelar, Carcela-González (Pardo, 65’), Odjidja (Fortounis, 72’), Androutsos.

Gólok: 1-0, Nikolaou (öngól, 18’), 2-0, Messi (61’), 3-0, Digne (64’), 3-1, Nikolaou (89’).

Kiállítva: Piqué (42’).