Van rendszer, és tudnak szenvedni: 0-2

Messi és Paulinho góljaival gyõzelem egy kiváló Athletic ellenében

Az FC Barcelona együttese a spanyol bajnokság tizedik fordulójában 2-0 arányban legyõzte a baszk Athletic Bilbao csapatát a San Mamés stadionban. A végig kiegyenlített erõk küzdelmét hozó mérkõzésen Messi szerezte meg a vezetést a vendégeknek, és ugyan az Athletic közel járt az egyenlítõ találat megszerzéséhez a második félidõben, Paulinho végül a hosszabbításban eldöntötte a mérkõzés kimenetelét Ernesto Valverde szakvezetõ korábbi csapata ellen.

A katalánok kezdõcsapatát nehéz volt megjósolni, hiszen Valverdének elõször kellett szembesülnie azzal egy rangadó elõtt, hogy a csapatkapitány Andrés Iniestára nem számíthat. A combizomsérüléssel bajlódó középpályás helyét Paulinho vette át, a támadósorba André Gomes került be, vélhetõen azért, hogy kompenzálja a fegyelmezettségével azt a védekezésben, amit támadásban és a játék irányításában veszít a csapat Iniesta hiányával.  Habár az Aranylabda esélyesévé nem lépett elõ a portugál, egy pozitívan értékelhetõ teljesítményt rakott le az asztalra, és a védekezésbeli munkája mellett már a támadásokból is hasznosan ki tudta venni a részét. Egy kis lépés, de legalább elõre felé.

Ami a találkozót illeti, az összecsapás mindvégig kiegyenlített volt. Ez nem azt jelenti, hogy a két csapat mindenféle probléma nélkül tudott kialakítani helyzeteket a másik kapuja elõtt, ugyanis mind a hazaiak, mind a vendégek viszonylag stabilan álltak a lábukon. Ahogy azonban várni lehet két ilyen kvalitással bíró csapatnál, helyzetek adódtak, amibõl végül a Barça jött ki jobban, köszönhetõen elsõsorban a német ter Stegen bravúrjainak valamint egy kiváló támadásnak és Messi hatékonyságának. 1-0, az argentin Paulinhóval kényszerítõzött a hazaiak térfelének közepén, a visszakapott labdát rögtön kiadta a felfutó Jordi Albának, aki egybõl lekészítette a játékszert Messinek, aki végül a kapu bal oldalába helyezett. Kiváló támadásépítés és pozíciós játék, remek idõzítés és helyzetkihasználás, noha az argentin korábban tõle nem megszokott módon egy ajtó-ablak helyzetet hagyott ki.

A gól természetesen nem tett jót a hazaiak lelkének, akik újabb gólt kaphattak volna egy újabb szép katalán támadás után, ám Paulinho lövése a kapufán csattant, így maradt az egygólos elõny a szünetre. A második játékrészben aztán kiütközött a keret hiányossága: nincs a csapatban irányító, akivel a Barcelona képes lenne dominálni a találkozókat. Paulinho hasznos futballista, Rakitic szintén, ám egyikõjük sem képes ritmust adni a találkozónak, mint ahogy azt tette Xavi Hernández a fénykorában és azon túl is. A második félidei összkép ennek tudható be: a katalánok fegyelmezetten igyekeztek védekezni, nem is adódott rengeteg lehetõség az Athletic elõtt, ugyanakkor könnyû elismerni azt is, hogy kisebb szerencsével egalizálhatott volna a hazai gárda.

Raúl Garcia például egy szögletet követõen a kapufára fejelt, de Aduriz lövésénél, amikor a baszk csatár a baloldalról húzott befelé, is ter Stegenre volt szüksége a vendégeknek. Valverde vezetõedzõ rendszert adott a csapatnak, aminek köszönhetõen könnyedébben és stabilabb csapatvédekezéssel tud futballozni, ugyanakkor a jobb csapatok ellen már nem feltétlenül képes egyértelmû dominanciára. A második játékrészben ugyanis – ahogy azt fentebb említetük – inkább az Athletic akarata érvényesült, noha egy-két ellentámadásból a Barcelonának is voltak lehetõségei. Ez azonban egy Barçától nyilvánvalóan kevés, jóllehet a keret jelenlegi középpályás lehetõségeit elnézve bõven reális.

A baszkok – szokásukhoz híven – küzdöttek a végéig, ám ter Stegen és a szerencse most a Barcelona pártján állt. 0-2, a hosszabbításban, amikor már kinyílt a hazai együttes, Messi készített elõ Suáreznek egy kontratámadás után, az uruguayi lövését még védeni tudta Kepa, ám a kipattanó labdát Paulinho pofozta a hálóba.

A Barcelona így továbbra is eredményes a Ligában, és vezeti a tabellát. A gyõzelem egyrészt jogos, hiszen Valverde vezetõedzõ hihetetlen ügyességgel sakkozva próbálja elrejteni a keret hiányosságait. Másrészt azonban az Athletic rávilágított a vendégcsapat gyengeségeire, melyeket Európa legjobbjai ellen már el kell tüntetni, amennyiben a Barça a legkomolyabb trófeákért akar küzdeni idén is.

Noha a fenti kritikát továbbra is jogosnak tartjuk, illik hozzátenni, hogy a San Mamésben a legkiválóbb Barcelona is meg szokott szenvedni. Folytatás kedden, Görögországban.

Athletic Bilbao – FC Barcelona: 0-2 ( 0-1 )
Bilbao, San Mamés

43.570 nézõ

Vezette:
Martínez Munuera

Athletic Bilbao: Kepa; Bóveda, Unai, Laporte, Lekue; San José (Beñat, 68′), Iturraspe; Williams (Susaeta, 83′), Raúl García, Córdoba és Aduriz.

FC Barcelona: ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Jordi Alba; Busquets, Rakitic, Paulinho; André Gomes (Semedo, 82′), Messi és Luis Suárez.

Gólok: 0-1, Messi (36′); 0-2, Paulinho (91′).