Valverde: „A San Mamésben mindenkinek szenvednie kell”

Tudatos volt, hogy csak egyet cserélt | Értékes a gyõzelem

Pályafutása során elõször nyert a San Mamésben Ernesto Valverde az ellenfél edzõjeként, a visszatérése pedig érzelmesre sikerült, amit maga az érintett is bevallott. Emellett elmondta, a gyõzelemnek természetesen nagyon örül, még ha a csapatának sokat is kellett szenvednie a meccsen, de mint megjegyezte, „ez a San Mamés, itt mindenkinek szenvednie kell vendégként.”

A mérkõzés és a Bilbao ereje

„Ahhoz, hogy nyerj itt, szenvedned kell érte, mindig így volt ez. Ez a San Mamés törvénye. Amikor a másik oldalon voltam, akkor is a végletekig megszenvedett itt minden ellenfél. Az elsõ félidõ jobb volt, jobban domináltunk és sokszor tudtunk veszélyt okozni, mikor át tudtuk passzolni a középpályát. Két kapufát is szereztünk, úgyhogy elõnyünk is lehetett volna, de Aduriz révén nekik is megvolt a lehetõségük. A második félidõ szoros volt, bizonytalanok voltunk a kezdéskor, sokszor eladtuk a labdát és keményen kellett dolgoznunk, mert nem volt kényelmes a helyzet. Nem volt sok helyzetünk, a labda sokszor veszélyesen járt a 16-osunk környékén, Marcnak Aduriz fejesét is védenie kellett. A Bilbao szeret játszani és megfojtani az ellenfelét. Jó meccset játszott az Athletic, egy jó csapatnak láttam õket, a szokásos lendülettel és lelkesedéssel.”

A Barça számára mindig a gyõzelem a cél

„A léc mindig magasan van a Barcelona számára, mindig dominálni akarunk, és olyan támadásokat és játékot bemutatni, mint Messi góljánál. Néha ez sikerül, néha nem. A védekezésünk megfelelõ csapatszinten, de a játékunk a támadásokról kell, hogy szóljon és ebben nem voltunk annyira sikeresek. De ennek nagy értéke van, mikor az ellenfél nehéz helyzetbe hoz és összeszorított foggal sikerül helyt állni.”

Csak egyet cserélt a meccsen

„Mindig van idõ változtatni. Vannak, akik elsietik õket, vannak akik sokat változtatnak, de jól meg kell fontolni a cseréket. A végéig vártam vele, mert tudtam, hogy az Athletic több szögletet is fog rúgni, sokat fog beívelni, nekünk pedig a levegõben kellett védekeznünk. Akik a pályán voltak, velük tudtuk ezt a legjobban megvalósítani.”

André Gomes

„Elõre játékban és védekezésben is nagyon erõs, sokat tud segíteni emiatt a csapatnak, több pozícióban is képes játszani, ami nagy elõny.”

Messirõl csak szuperlatívuszokban

„Két hihetetlen helyzetet kialakított… Nagy szerencsénk, hogy nálunk játszik a világ legjobb játékosa.”

Visszatérés a San Mamésbe

„Az az igazság, hogy sokkal furcsább volt, mint képzeltem. Nagyon más volt ez a nap, mert eddig hozzá voltam szokva, hogy a közönség velem van… de ez van, ezen át kell esni egyszer. A meccs után most van lehetõségem kicsit beszélgetni az ismerõs arcokkal, amit a meccs elõtt nem akartam, mert nem ezért érkeztünk ide. A meccs után most már nyugodtabb minden, úgyhogy be tudjuk pótolni.”