Alcácer duplájával gyõzelem: 2-1

A Sevilla csak egyszer tudott egyenlíteni | Hullámzó játék, pontatlanság

Az FC Barcelona együttese 2-1 arányban legyõzte hazai pályán a forduló rangadóján a Sevilla gárdáját a Liga 11. fordulójában. A katalánok az elsõ félidõben irányították a játékot, ekkor több góllal is vezethettek volna, ám csak Alcácer volt eredményes, így a Sevilla találata a második játékrész elején az egyenlítést jelentette. Alcácer végül duplázott, a Barcelona pedig egy kevésbé domináns második félidõ ellenére is nyerni tudott, így vezeti a tabellát négy ponttal a Valencia elõtt, az õsi rivális Real Madrid pedig – eggyel kevesebb meccsel a háta mögött – 11 pontra van lemaradva a katalánoktól.

Az elmúlt mérkõzéseken a játék képe hagyott némi kivánni valót maga után, ezt talán érzékelte Ernesto Valverde vezetõedzõ is, és ennek szellemében igyekezett változtatni a kezdõcsapatán. Alcácer került be ennek következtében a támadósorba, méghozzá Suárez mellé, így klasszikus szélsõ támadók hiányában fõként a fellépõ Jordi Alba és Semedo feladat volt a szélsõ területek bejátszása.

Alapvetõen jól is mûködött a gyakorlatban a spanyol tréner elképzelése, hiszen a pontatlanságon túl számtalan helyzetet kidolgozott a Barcelona – mindezt úgy, hogy a Sevilla nem nagyon jutott el komoly helyzetig. Odaért a kapu elé, de nem döntött jól Messi, Suárez vagy Iniesta is, utóbbi nagyjából 20 méterrõl eleresztett lövése nem sokkal tévesztett csak célt. A vendégek ezzel szemben nem jártak közel a gólhoz, csupán Muriel lehetõségét lehetne kiemelni, mely azonban valóban csak kicsivel ment a kapu mellé.

A katalánok végül a 23. percben szerezték meg a vezetést. 1-0, az elsõ félidõ során többször is helyzetbe kerülõ Alcácer ezúttal higgadt volt a kapu elõtt, és Suárez kiugratása után a kifutó Soria kapus mellett elgurította a játékszert. A találat után nem változott a játék képe, a Barcelona dominált, és ezúttal ez helyzetekben is megmutatkozott, ám az eredmény már nem változott a félidõig.

Ahhoz azonban a kisebb mértékû szerkezetváltás sem volt elég, hogy a Barcelona a mérkõzés nagyobb szakaszában is képes legyen dominálni. A Sevilla ugyan nem jött ki nagy elánnal a második játékrészre, de a hazai csapat sem, és ezt a csendet törte meg az egyenlítõ találat. 1-1, egy szöglet után Pizarro volt eredményes, ter Stegen tehetetlen volt a fejesnél. A gólnak köszönhetõen vagy sem, az andalúz gárda sokkal kezdeményezõbbé vált a második játékrészben, és már képes volt megtartani a labdát, valamint felépített támadásokat vezetni.

Az mindenképpen pozitívum, hogy a Barçát különösképpen nem zavarta meg a bekapott gól, pár percre rá elõbb Piqué vállalkozott átlövéssel, a labda a kapufáról vágódott az alapvonalon túlra, majd Alcácer a 64. minutumban már ismét megszerezte a vezetést a hazaiaknak. 2-1, Rakitic adott be kiválóan jobb oldalról, a spanyol remekül érkezett a labdára, és a kapuba pörgetett.

Ekkor egyébként már a pályán volt a brazil Paulinho, aki a sérülésébõl felépült Iniestát váltotta, de a második találata után Alcácert is lehozta Valverde vezetõedzõ, a támadó helyére Deulofeu állt be. Érdekes módon ezek után már nem forogtak veszélyben úgy a kapuk, mint azelõtt, sõt, feltûnõ volt az, hogy Leo Messi döntéshozatala ezen a napon elmaradt az általa megszokott szinttõl, amit azon vehetett észre a nagyérdemû, hogy N’Zonzi például több alkalommal is képes volt õt leszerelni. Ez persze nem azt jelenti, hogy az argentin nem volt hasznos, de hosszú idõ után volt egy csendesebb, átlagosabb mérkõzése, ahol a jó döntéseire jutott egy-egy rossz is.

A Barcelona végül 2-1 arányban gyõzött a Sevilla ellen a forduló egyik rangadóján, és továbbra is folytatja a kiváló idénykezdetét. A szoros eredményhez az is hozzá tartozik, hogy a játékvezetõ több büntetõtõl megfosztotta a Barcelonát – amit a visszajátszások alapján meg kellett volna ítélni. Most jön a válogatott szünet, a következõ megmérettetés a Leganés elleni, idegenbeli bajnoki összecsapás lesz a katalánok számára november 18-án, két hét múlva.

FC Barcelona – Sevilla CF: 2-1 ( 1-0 )
Barcelona, Camp Nou
70.723 nézõ
Vezette:
González González

FC Barcelona: ter Stegen, Semedo, Piqué, Umtiti, Alba, Busquets, Rakitic (Mascherano, 89’), Iniesta (Paulinho, 62’), Messi, Suárez, Alcácer (Deulofeu, 66’).

Sevilla: Soria, Corchia, Kjaer (Geis, 74’), Lenglet, Escudero, N’Zozni, Pizarro, J. Navas, Banega, Sarabia (Nolito, 62’), Muriel (Ben Yedder, 76’).

Gólok: 1-0, Alcácer (23); 1-1, Pizarro (59’); 2-1, Alcácer (64’).