2017.11.19 | Erzsébet napja van
Főoldal > Labdarúgás
A FELHÍGULT KÖZÉPPÁLYA, AVAGY A KREATIVITÁS HANYATLÁSA
EurobarçaBlog: Kincs, ami nincs
 | 2017. 11. 12., 13:56
ESZKÖZÖK:   |  |  |   |     

Sokan nem értenek egyet az FC Barcelona jelenlegi elnöksége által képviselt irányvonallal, melyet az ugyan végül elbukó, de történelmi aláírásszámot produkáló szeptemberi aláírásgyűjtés mellett az #EurobarçaBlog következő írása is hűen tükröz. A szakmai koncepció elhibázottsága az alábbi írás szerint a középpálya összetételén figyelhető meg a leginkább.

Xavi Hernandez távozása, Andres Iniesta kiöregedése, a karmesterek méltatlan pótlása. Röviden talán így foglalható össze a Barcelona középpályájának az utóbbi években egyre jobban húzódó és megoldatlan problematikája.

Sokan érezhetjük azt joggal, hogy Xavi 2015-ös távozásával egy új korszak vette kezdetét a csapat centrumában. Eligazolása utáni első szezonban rögtön érzékelhető volt, hogy töredékére csökkentek a középpályán az elegáns, könnyed, finom megmozdulások, a védelem mögé belöbbölt kulcspasszok.

A vezetőség Xavi pótlásának a megoldását a középpálya fiatalításában látta. Úgy gondolták, hogy a fiatal lendületesség, a tanulási és bizonyítási vágy megreformálja, és újraértelmezi középpályánk játékát. Ekkor még senki sem gondolta, hogy a közeljövőben mekkora problémahullámot indít el Xavi és lassacskán Don Andres pótlásának nehézsége.

A cél a fiatalítás volt, egy régi sikerkorszak lezárása, és egy új, talán még sikeresebb korszak elindítása. Egy Barcelona szintű klubnál, ha a fiatalítás szóba kerül, elsőször mindenkinek a híres és sikeres La Masia jut eszébe, ahol maga Xavi és Iniesta is korszakalkotó játékossá nőtt ki. Azonban a jelenlegi szakmai vezetőség számára a fiatalítás nem állt szimbiózisban az akadémiás tehetségek térnyerésével. Itt követte el talán az egyik legnagyobb hibát a vezetőség. A La Masia kikerült a figyelem középpontjából és más klubok fiatal játékosaiért kezdtünk euró milliókat kidobálni az ablakon eredményesség és siker nélkül.

Érkezett Denis Suarez és André Gomes, mint lehetséges kulcsemberei a Barcelona következő, virágzó középpályájának. Az átigazolási szezon lezártát mindenki nagy elégedettséggel és büszkeséggel nyugtázta, várva az „új Xavi” születését. Teltek a mérkőzések és látva Denis valamint Gomes játékát kezdtek kételyek felmerülni a szurkolók körében. Gomes teljes mértékben elmaradt a valenciai teljesítményétől és egyfajta fásultság, lomhaság jelei kezdtek mutatkozni a játékán. Nem tudott teljes mértékben beilleszkedni, és nem tudta felvenni a barcelonai játék utazósebességét. Bátran mondhatom szurkolótársaim nevében is, hogy a tőle várt lendület és kreativitás, ami valenciai karrierjét jellemezte, itt megbukott, és első Barçás szezonjának a végére egyértelművé vált, hogy nem lesz meghatározó személy, szimplán egy elbaltázott igazoláspolitika végterméke. Denis teljesítménye szintén megosztja a Barcelona szurkolók véleményét. Suarez első szezonja jobban sikerült és érezhető volt benne az akarás, küzdésvágy, de az áttörés nála is elmaradt. Így a kreativitás pótlására kiszemelt és leigazolt fiatalok nem tudták feledtetni Xavit a Barcelonánál.

Mindezek mellett Rafinha sérülések hada miatt nem tudta huzamosan bizonyítani, hogy alkalmas lenne a jövő Barçájának karmesterévé válni, és Sergi Roberto teljesítménye is sokkal inkább hullámzó, mintsem kiegyensúlyozott tendenciát mutat/mutatott. Így elfogytak azon játékosok az első keretnél, akik alkalmasak lennének tartósan is a csapat irányítására.

Látva e játékosok kicsapongó teljesítményét, a teher ismét az egyre öregedő Iniesta nyakába szakadt. Azonban Iniesta sem lesz már fiatal, és Xavi pótlásának problémájához hasonlóan egyre inkább kopogtat Andres helyettesítésének a megoldása is. Iniestától már nem várható el az évi 50-60 meccses szezonok teljesítése. Maradtak a karmesteri cím betöltésére a középpálya igavonói, brusztolói, zongoracipelői. Gondolok itt Busquetsre, Rakiticre és a frissen igazolt Paulinhora. Azonban egy szezonon keresztül egy személyben kreatívan segíteni a csapat „előrejátékát” és közben tökéletesen szűrni az ellenfél támadásait szinte lehetetlen, és emberfeletti erőnlétet valamint koncentrációt igényel. Apropó koncentráció, a szezon döntő szakaszához érve tavaly is többször észrevehető volt, hogy e fontos készség Rakiticnél és Busquetsnél is alább hagyott. Teljesen egyértelmű, hogy egy Barcelona méretű és szintű klubnál pedig szükség van mindkét poszt harmonikus betöltésére az év végi sikerek elérése érdekében. Busquetsből és Rakiticből sosem lesz Xavi kvalitású irányító, ahogy Xavinak sem az ellenfelek szűrése volt a fő feladata.

Egy szó, mint száz, a szezonközi hullámvölgyek elkerülése és a jövőbeli sikerek érdekében kulcsfontosságú a régóta hiányzó kreativitás és könnyedség pótlása a középpályánkon. Talán bíztató jel lehet számunkra a jövőre nézve, hogy az idei nyári átigazolási szezonban már nem egy Andre Gomesban látták a lehetőséget, hanem egy Coutinho kaliberű játékosban.

Írta: Krupánszki Máté

Amennyiben kedvet érzel ahhoz, hogy bármilyen témában – aktualtiás, klubtörténelem vagy riválisok – kifejtsd a véleményedet, kérjük, küldd el az írásodat az eurobarca@eurobarca.hu e-mail címre! A szerkesztőség fenntartja a jogot magának arra, hogy csak a nyelvtanilag és stilisztikailag egy bizonyos szintet meghaladó írásokat közölje az oldalon.


 
Következő meccsek
Labdarúgás  
-
X
-
November 22. Szerda (20:45)
Bajnokok Ligája csoportkör
TV: Paulaner Sörház | M4 Sport
 
 
Barcelona Szállás
 
 
Eurobarca FaceBook
 
Eurobarca Google+
Eurobarca Twitter
 
 
Bejelentkezés
Felhasználó:
Jelszó:
 
 
Fórum ajánló
 
 
Keresés
 
 
 
 
A NAP képe
 
 
Impresszum Foci EB 2016 © 2003 - 2017, www.eurobarca.hu