Miért nem debütált még Mina a Barçában?

Valverde már előre jelezte: időre van szüksége a hátvédnek | Sűrű versenynaptár

Yerry Mina már 20 napja a Barça játékosa, hiszen január 13-án írta alá a szerződését és mutatta be őt az egyesület mint az új igazolását, ám a kolumbiai hátvéd a sűrű versenynaptár ellenére még mindig nem debütált a gránátvörös-kék mezben. A meccsszámot tekintve tehát lett volna alkalom a szerepeltetésére, ám Valverde vezetőedző előre jelezte, hogy nem fogja elsietni a kolumbiai beillesztését az együttesbe. 

Mina egy olyan posztra jött, ahol rajta kívül csak három játékos bevethető, ráadásul Thomas Vermaelen nem sokkal az érkezése után ki is dőlt, vagyis a már említett magas meccsszámot legfőképp Umtitivel és Piquével abszolválja Valverde vezetőedző. Mi lehet ennek oka? Vélhetően semmi komoly, legalábbis ilyen rövid idő alatt nem vonnánk még le messzemenő következtetéseket Mina képességei kapcsán.

Egy teljesen eltérő futballkultúrába érkezett

A futball Brazíliában és Európában teljesen más, főleg, ami a szervezettséget illeti. Ehhez ráadásul hozzájön az is, hogy a Barça játékstílusa még ebben a Mina számára teljesen új európai futballközegben is egyedinek számít. Mi több, a bajnokság és ezáltal az ellenfelek színvonala is magasabb, vagyis egyetlen egy másodpercre sem engedhet ki Mina, ami egy új jelenség lesz a számára Brazíliához képest.

Kiélezett januári mérkőzések

A január a Király Kupa miatt mindig is sűrű Spanyolországban, ráadásul az Espanyol elleni derbik között Sevillába látogatott a csapat, ahol az őt évek óta rendre megtréfáló Betis ellen kellett bizonyítania, vagyis a Benito Villamarín nem az ideális helyszín volt a bemutatkozásra. A múlt hétvégi, Alavés elleni hazai találkozó az előzetes várakozások szerint ugyan már megfelelőbb lehetett volna Mina számára, ám a mérkőzés nem úgy alakult, ahogyan azt a csapat tervezte, ezáltal pedig vélhetően a kolumbiai bemutatkozása is későbbre tolódott.

A középső hátvéd poszt Barcelonában különleges

Valverde számítani fog a játékosra, mert két középhátvéddel lehetetlen végigcsinálni a szezont, Vermaelen fizikai állapotára pedig szintén oda kell figyelni, vagyis szükség van Minára. Ugyanakkor a spanyol tréner azzal is tökéletesen tisztában van, hogy Barcelonában égtek már meg a kolumbiainál érettebb, az európai futballban már megedződött hátvédek is, akiknek aztán a hátsó ajtón kellett távozniuk Katalóniából. Magyarán ez nem az a poszt, ahol kísérletezni lehet, itt egy hátvédnek begyakorolt és kiforrott automatizmusokra van szüksége, hogy meg tudjon felelni az elvárásoknak.

Mina tehát meg fogja kapni a lehetőséget, ám eleinte minden bizonnyal csak akkor, amikor előre láthatóan az adott mérkőzésen nem lesz különösen magas nyomásnak kitéve.