Valverde gondolkozik a folytatáson?

Az elnökség egy nappal a döntő előtt adott neki ultimátumot "közvetett módon" | A csapat mögötte áll

Egy 103 éves rekord beállítása és egy fényes kupagyőzelem után nem kellene kérdésesnek lennie, hogy ki vezeti majd a következő szezonban is a csapatot, ám Barcelona különleges éghajlattal bír, és madridi lapértesülések szerint Ernesto Valverde gondolkozik a folytatáson. Az ok a bizalom hiánya az elnökség részéről, mely a szombati napon a szócsövének számító ‘El Mundo Deportivo’ napilapban megszellőztette, hogy akár a duplázás sem mentheti meg Valverde pozícióját a római kudarc után. 

Természetesen nem lehet készpénznek venni az értesüléseket, ám a két madridi lap egymástól függetlenül számolnak be különböző verziókról, így ha nem is tudjuk pontosan, hogy mi van a háttérben, az biztosnak tűnik, hogy nem felhőtlen a tréner és a vezetőség kapcsolata. A ‘Marca’ szerint hiába a duplázás, a vezetőség nem tudja felejteni a római kudarcot, így Josep María Bartomeu elnök továbbra is gondolkozik azon, hogy változtatásokat eszközöljön a nyáron a sportszakmai struktúrában. Hogy ez a változás pontosan kit érintene, azt nem nevezi meg a lap.

A másik madridi sajtótermék, az ‘As’ ennél már konkrétabb, és úgy értesült, hogy maga Ernesto Valverde is gondolkozik erőteljesen az elmúlt napok történéseinek függvényében.

Szombaton kezdődött ez a történet

Az ‘El Mundo Deportivo’ sportnapilap a pénteki számában, tehát mindössze egy nappal a finálé előtt azt közölte, hogy értesülései szerint Valverdét akár a duplázás ellenére is menesztheti majd a vezetőség, miután a klub nem tudja elfelejteni neki a Roma elleni kiesést. A katalán sportnapilap továbbá hozzátette, hogy ha pedig esetleg nem nyerne a csapat a Sevilla ellen szombaton este, akkor egészen bizonyosan munka nélkül marad a spanyol tréner.

Ez normális esetben lehetne egy lapértesülés a sok közül, ám köztudott, hogy az ‘El Mundo Deportivo’ a jelenlegi vezetőség szócsöve, ahol az aktuális történéseket mindig úgy állítják be, hogy azok hatásai az elnökségre nézve ne legyenek negatívak. Ez a jelenség a tavaly nyáron folytatott átigazoláspolitika kapcsán volt a legszembetűnőbb, amikor is gyakorlatilag itt arról szólt a fáma, hogy minden szép és jó, a klubon belül pedig tudatos tervezés folyik. Visszatérve a mostani esetre, nyilvánvaló, hogy az esetleges kudarc felelősségét akarta a klubvezetés áthárítani teljes mértékben Valverdére, így hangolva már a közvéleményt is.

Ezzel azonban tisztában vannak a játékosok és a tréner is, akiknek nem igazán tetszett ez a lépés. Sőt, a csapat vezérei a maximális támogatásukról biztosították a trénert a fenti „lapértesülések” után, és ledöbbenve álltak a klubvezetés ily módon megfogalmazott ultimátuma előtt. Az ‘As’ szerint főként Pep Segura klubmenedzser a leghangosabb kritikusa a római kiesésnek, illetve annak, hogy a Ligában a megszerzett előny ellenére sem forgatta a keretét a tréner, és noha Valverde ezekkel még nem is vitatkozna, ám igazságtalannak érzi, hogy a szezon többi szakaszáról nem is tesznek említést. Márpedig addig kiváló munkát végzett az edző azok után, hogy a csapat váratlanul a szezon kezdete előtt pár nappal elveszítette Neymart, hiszen a bajnokságban még veretlen a Barça, a kupát pedig végül behúzta, nem is akármilyen módon.

Ennek következtében nem csak a klubvezetés fontolgat változtatásokat a nyáron a sportszakmai struktúrában – Pep Segura klubmenedzser és Robert Fernández pozíciója sem teljesen szilárd a vezetőedzői poszt mellett – , hanem maga Valverde is elkezdett kételkedni a folytatást illetően. Fontos megjegyezni, hogy döntés még nincs az ügyben egyik oldalon sem, ám érdemes a színfalak mögé tekinteni, mert ott jelen pillanatban is zajlanak az események.