„Motivál, hogy barátok ellen játszhatok”

Fábregas úgy érzi, továbbjuthatnak | Interjú

Cesc Fábregas különös figurája a Barcelona – Chelsea párharcnak azzal, hogy korábban már játszott a Barçában, és ezer szállal kötődik is a katalán klubhoz. De most már a Chelsea-t szolgálja, és úgy érzi, bőven van is esélyük arra, hogy továbbjussanak szerdán a párharcból. A középpályással a Marca készített interjút.

Mit jelent önnek, visszatérni abba a városba, amit hosszú éveken keresztül a sajátjának tekinthetett?

„Sikeréhesen és játékkedvvel térek vissza. Nehéz, kemény meccs lesz. 90 perc a Camp Nouban hosszú lehet mindenkinek, és biztosan most is nehéz lesz. De jól dolgozunk és tele vagyunk játékkedvvel. Tudjuk, hogy a továbbjutáshoz meglepetést kell okoznunk, de késznek érezzük magunkat erre.”

És a másik oldalon egy csomó barátja áll majd, Messitől Piqué-ig

„Szeretek barátok ellen játszani. Extra motivációd van. Ez logikus.”

Milyen élményei voltak, amikor a Barcelona ellen játszott?

„Én szeretem, mindig jó élményeim voltak. Az Arsenallal már csináltam, most a Chelsea-vel is, és jó volt. Nem kényelmetlen nekem a múltam ellen játszani, barátok ellen játszani. Éppen ellenkezőleg, ez motivál. És őket is motiválja. Végül pedig senki se kételkedjen benne, a legjobbat akarom majd a csapatomnak.”

Milyen fogadtatást vár a közönségtől?

„Ez a legkevesebb. Ez egy Barça – Chelsea, a visszatérésemnek nincs olyan nagy jelentősége. Ami velem történik, abszolút másodlagos. Amit szeretnénk az a továbbjutás, semmi több.”

Az odavágón jó néhányszor összetalálkozott a pályán a barátjával, Leo Messivel…

„Ha van szerencsém játszani, akkor az igaz, hogy hasonló zónákon bukkanunk fel. Őt nagyon nehéz megállítani, de meg fogjuk próbálni a legjobbunkat hozni, hogy kényelmetlenül érezze magát, ne tudjon úgy játszani, ahogyan szeret, de ez nem csak rá igaz, hanem mindenkire.”

Mit gondol róla, mikor éppen ellene játszik? Ellenségként vagy barátként tekint rá?

„Egy riválist látok benne, aki le akar győzni engem, én pedig őt. Más csapatokban játszunk, mindenki a legjobbat szeretné magának és a csapatának. De mindig tisztelettel vagyunk egymás iránt, azzal a tisztelettel, amit megérdemel, és amilyen sok gondot tud okozni nekünk, amilyen veszélyes, ha a lábán van a labda. De mindig igyekszünk a saját meccsünket játszani, és így gondot okozni nekik.”

Ha megáll egy kicsit és gondolkozik, az sem lenne olyan lehetetlen, hogy a Chelsea szerez egy gólt és előnybe kerül a párharcban. Legalábbis voltak már inkább lehetetlennek tűnő, de megvalósuló célok, amiket már elértek, nem?

„Igen, igen. Nehéz lesz, a Camp Nou nagy pálya, sokat kell futni, jol dolgozni és együtt mozogni. A kulcs az, hogy használjuk ki a lehetőségeinket. Mert biztosan lesznek. A saját meccsünket kell játszanunk, de nagyon fontos, hogy ki tudjuk használni a lehetőségeinket, amikkel bírunk majd, hogy gondokat okozzunk nekik és hogy ők érezzék, nem nyerték meg. Itt nagyon sokat dolgozunk, soha nem edzettem még úgy, mint itt, ezt észre lehet venni a pályán.”

Múlt héten a Juventus a Tottenham ellen hasonló szituációban kezdett, ha nem rosszabb helyzetből indult, mint a Chelsea, és végül ki tudta ejteni a Tottenhamot.

„Ezekben a párharcokban alapvető fontosságú, hogy legyél hatékony, mert ez rengeteget ér. A Juvénak nem volt sok helyzete, de az a kettő, ami kapura ment, gól lett. A párharc egy pillanat alatt meg tud változni, és itt jön annak a jelentősége, hogy használd ki azt a pillanatot, ami adódik. Mindenképpen gólt kell lőnünk, és ahogy csak tudjuk, meg kell sebeznünk őket. Az ilyen meccseken, ilyen szituációkban okos kell legyél és tudnod, hogy nem ronthatsz ajtóstul a házba, nem lehetsz túl támadó az első pillanattól kezdve, mert ők ezt megbüntetik. Nagyon nagy tudású játékosok, gólt lőnének. Tudni kell játszani a saját kártyáinkkal.”

Utólag az 1-1-es eredmény a Stamford Bridge-en nem volt igazságos, figyelembe véve a pályán látottakat? Milyen érzései voltak a meccsről?

„Alig volt helyzetük. Az igaz, hogy a labda a Barcelonánál volt, de nem tudtak veszélyt okozni vele. Ugyanakkor amikor mi felértünk a kapujukig, igenis veszélyesek voltunk. Jó meccset játszottunk, amelyben elkövettünk egy kis hibát, ami megtörténhet mindenkivel, ebből pedig kaptunk egy gólt. Egy döntetlen a Barça ellen soha nem rossz eredmény. Úgy kell Barcelonába mennünk, hogy gólt lövünk, és meg tudjuk csinálni. Ez a Barcelona egy nagyon stabil csapat, és ott van neki Leo Messi is.”

Ünnepelné, ha gólt szerezne Camp Nouban?

„Igazság szerint nem gondolkoztam rajta. Ebben a szezonban két gólnál járok, és jó ideje nem lőttem gólt. Ezek olyan szituációk, amik egy adott pillanatban eldőlnek, nem mondhatom azt, hogy nem ünnepelném, de alapvetően úgy állnék hozzá, hogy nem ünneplem…

Tudja, hogy a fociban nagyon sok fordulat rejlik…

„Azon a poszton, amin most is játszom (a védelem előtt kihozva a labdákat) nem hiszem, hogy sok lehetőségem lenne. Ahogyan az edzőnk szeret játszani, az aki ezt a posztot játssza, igen nehezen szerezhet gólt. Soha nem lehet tudni persze, mert a foci valóban kiszámíthatatlan, és bárcsak így lenne, de egyelőre nem gondoltam rá.”

Nem gondolom, hogy lehetetlen lenne kiejteni a Barcelonát. Hasonlóan látja?

„Ez kell legyen a mentalitásunk, amivel kimegyünk a Camp Nouba. Nem indulhatunk negatívan, pesszimistán. Éppen ellenkezőleg, élveznünk kell a meccset, ez egy nagy meccs, egy BL-nyolcaddöntő, óriási helyszínen, és úgy kell nekimennünk, mint egy nagy csapat, amilyen vagyunk, és ahogyan játszottunk az elmúlt években.”

Miért igazolt a Chelsea-be?

„Mourinho győzött meg. Annyira egyértelműen mondta… Voltak más ajánlataim is, de meggyőzött amikor beszéltem vele.”

Aki nem hibáz a Bajnokok Ligájában az elmúlt években az a Real Madrid. Látta a PSG elleni meccsüket? Várta, hogy ilyen fölényben lesz a Madrid?

„Párizsban nagy meccset játszottak. Nagyon tetszett, ahogyan két négyes vonalban álltak fel, és indultak neki a kontráknak, nagyon rendezettek voltak, remekül védekeztek. Megérdemelték, hogy továbbjutottak.”

Mi rejlik Messiben és Cristiano Ronaldóban, hogy évről évre kiemelkednek?

„Olyan játékosok, akik mindig többet akarnak, jobban akarják csinálni, és ezt minden évben. Lehetetlennek tűnik, hogy minden évben fejlődnek, mert már eleve olyan magas szinten voltak. Érdemesek arra, hogy csodáljuk őket. Jobbá teszik saját magukat, és az igaz, hogy megtiszteltetés közelről megélni a karrierjüket.”

Közeledik a Világbajnokság, de most úgy tűnik, hogy nem szerepel Julen Lopetegui terveiben.

„És nagyon szívesen mennék, ha kapnék lehetőséget. Nem zártam be a kaput a válogatott előtt. Lopetegui-nek úgy tűnik, hogy más tervei vannak, de én dolgozom nap mint nap, hogy egy nap visszatérjek. Rajtam nem múlik, mindent beleadok, hogy ismét magamra ölthessem a válogatott mezét. Mindig élveztem futballozni a válogatottban.”

Továbbra is motivált a fociban?

„Nagyon. Minden edzést élvezek, minden meccset szintén. Még van hátra néhány évem a profi fociból, amit 16 éves koromtól űzök.”