Valencia: sebzett vadként a visszavágóra?

A legutóbbi öt meccsét elveszítette a Turia-parti alakulat | Guedes játéka kérdéses

Csütörtök este rendezik a Valencia – Barça kupapárharc visszavágóját, melyen papíron a katalánok tűnnek esélyesebbnek, ám a hazai játékosok pontosan tudják, hogy a Mestalla átlendítheti őket a nehéz pillanatokon. 

A Valencia kiválóan kezdte az idényt, sokáig tapadt a Barcelonára, és a Ligában 1-1-es döntetlent játszott a Barçával az őszi fordulóban. A januári sorozatterhelés azonban láthatóan megviselte Marcelino együttesét, hiszen a Turia-parti alakulat a legutóbbi öt meccsét elveszítette, ráadásul csak három gólt tudott lőni ezeken a találkozókon. Marcelino mester alatt először fordult elő, hogy a Ligában egymás után három találkozón is kikapott a gárda.

Az Alavés elleni vereség a Copa del Rey negyeddöntőjének visszavágóján még csak-csak belefért, hiszen végül továbbjutott a csapat, ám a kiesés elől menekülő Las Palmas elleni betli kifejezetten bosszantó lehet egy olyan gárda számára, mely a Bajnokok Ligájára aspirál. Ráadásul Marcelino csapata viszonylag simán kapott ki otthon az idén nagyon gyengén teljesítő Real Madridtól 4-1-re.

Apró pozitívum lehet a Valencia számára, hogy a legutóbbi két meccsen a védekezése nagyon magas színvonalú volt, és mind a Barcelona, mind az Atlético Madrid ellen csupán egy góllal kapott ki. Erre lehet építeni a csütörtök esti visszavágón, sőt, kell is, hiszen ha a katalánok betalálnának a Mestallában, úgy várhatóan el is dőlne a párharc, hiszen ebben az esetben Zazáéknak három gólt kellene lőniük – pontosan annyit, mint amennyit az utolsó öt meccsen szereztek.

A támadásokat illetően valami megakadt a ‘Denevéreknél’, hiszen a korábban életveszélyes támadósor az Atlético Madrid ellen egyetlen egy kapura lövést sem tudott felmutatni. Az Atlético kiválóan védekezik, ez tény, és még jó formában, vagyis ősszel sem ficánkolt a Valencia az Atlético kapuja előtt a két csapat akkori találkozóján, de a tendencia mindenképpen aggasztó lehet a Turia-parti alakulatnál.

A viszonylag masszív védekezés mellett a Mestalla nyújthat segítő kezet a Valenciának, mely pokoli hangulatot szokott teremteni, és ez hatványozottan igaz lesz csütörtök este, amikor a tét a döntőbe jutás. További reménysugár lehet még a PSG-től kölcsönvett, és idén kiválóan futballozó Gonçalo Guedes játéka, aki jelenleg sérüléssel bajlódik, ám lehetséges, hogy felépül a találkozóra. Rá nagy szüksége lehet Marcelino mesternek, ha fel akarja dobni az együttese támadójátékát.

A Valencia tehát egyértelműen a lehető legrosszabb pillanatban várhatja az idei szezonjának egyik legfontosabb mérkőzését, ám ha a Barcelona elhiszi, hogy már eldőlt a párharc, úgy egészen biztosan ki fog esni, mert a fenti sorozatban az alapvető hibák mellett az is közrejátszik, hogy Fortuna istenasszony kevésbé fogja a Valencia kezét. Az alapok azonban rendben vannak, Marcelino vezetőedző stabil alapokat rakott le, vagyis a ‘Denevérekkel’ számolni kell.