“A trófeákat akkor értékelik sokra, amikor elbukják őket”

Valverde szerint nyerni kell, mert veszíteni nagy kudarc lenne

Sok érvet felhozott Ernesto Valverde amellett, hogy miért kell nagyon komolyan vennie, és végsősoron miért kell megnyernie a Barcelonának a Király Kupa döntőjét a Sevilla ellen. Többek között azért, mert egy olyan kiesés után, amilyen a Roma elleni volt, olyan siker kell, mint amilyen egy trófea megnyerése. 

A Sevilla már megmutatta, mit tud

“Meghatározó csapat és egy figyelmeztető jel. Nagyon jó játékosaik vannak, akik meg tudnak fordítani vagy le tudna zárni egy meccset bármelyik pillanatban. A Ligában nyújtott teljesítményükre jelentős hatással volt a Kupa és a BL súlya. De a legutóbbi bajnokinkon sokkal inkább arra számítottunk, hogy kikapunk, semmint, hogy döntetlen lesz. A csapat, amelyik legközelebb állt ahhoz, hogy nyerjen, az a Sevilla volt. Vannak dolgok, amiket ki kell javítanunk.”

Mi változik a felkészülésben?

“Kevés dolog változik. Nincs semmid most, a trófeáért játszanod kell, és meg kell nyerni a döntőt. Olyan helyzetből jövünk, ahol mindenki minket tartott favoritnak, és nem jutottunk tovább. Ebből tanulni kell.”

Duplázás

“A Barçánál kötelezettség nyerni. A nagyoknál ez van.”

A Kupának van szerepe abban, hogy a BL-ben kiestek?

“Nem, nem hoznám fel ezt kifogásként. Az igaz, hogy januárban voltak döntetlenjeink, de aztán a BL-ben nem. Ott más kérdések miatt veszítettünk.”

La Coruñában megnyerhetik a Ligát

“Amikor eljön a döntő pillanat, újra pillantást kell vetned arra, amit tettél a szezonban. Most itt vagyunk, és nem azért vagyunk itt, mert csak úgy idepottyant az égből ez a döntő. Most egy meccslabdánk van, és szeretnénk kihasználni.”

Különleges lehet, mert neki ez lenne az első trófeája

“Kereshetjük az okokat, legyenek azok bármilyenek. Az Athleticcel nyertem egy Szuperkupát, és ez is valami különlegeset jelentett. Játszottam egy európai kupadöntőt a Sevilla ellen és elveszítettem. Az nyilvánvaló, hogy számomra ez egy különleges meccs lesz.”

Az Athleticcel csodát tett, mikor döntőbe jutott

“Soha nem gondoltam, hogy akkor, abba a döntőbe bejutni csoda lett volna. Nehéz szituáció volt, mert a Barça nagyon magas szinten játszott, ráadásul az ő otthonában játszottunk. Megismételhetetlen lehetőség volt. Most szólnak érvek amellett, hogy bajnokok lehetünk, és a Sevilla is fel tud ilyeneket mutatni.”

Bizonyítási kedv van?

“Ez nyilvánvaló. Ezt a kérdést akkor szokták feltenni, amikor veszítesz. Ebben az esetben, egy jelentős vereség után keresel egy jelentős győzelmet. Most meg van a lehetőségünk, hogy ezt az ügyet lezárjuk. Jelentőségteljes lenne a klub számára, mert sorozatban jó néhány éve nyeri ezt a trófeát.”

A Sevilla kontrázni fog?

“Nem tudom. Az a helyzet, hogy nagyon sokféle játékhoz rendelkezésükre állnak játékosok. Nagyon sok szempontból veszélyes csapat.”

Mi lesz, ha veszítenek?

“Félek, hogy a nap felkelne-e keleten, és lemenne-e nyugaton. Azon kell gondolkoznod, hogy nagyon sok dolgot nyerhetsz, de soha nem gondolhatod, hogy valamit már megnyertél előre. Olyan csapattal találkozunk, amelyik le tud győzni bennünket. Ez a döntő azért van, hogy megnyerjük. Ez egy játék, és bármi megtörténhet.”

Kevésbé értekelik a Kupát a nagyok?

“A trófeákat akkor értékelik sokra, amikor elveszítik. És most a nagyokra gondolok. Azokra, akik gyakrabban eljutnak döntőkig. Például az Alavés… számukra ez egy ünnep, és egy lehetőség kétségtelenül, mert ez nagyon nehéz dolog. Talán ha folyamatosabban eléred ezt az eredmény, az emberek szemében veszít az értékéből. De nekünk, akik benne vagyunk, pontosan tudjuk, hogy ez egy döntő, és nem gondoljuk, hogy kevesebbet érne. Tudjuk, hogy meg kell nyerni, mert elveszíteni egy kudarc lenne mindenki számára.”