Barça, a kupák királya

4 kupagyőzelem zsinórban | 30 összességében

A 30. kupagyőzelem után az FC Barcelona növelte az előnyét a hazai kupasorozatok rangsorában, és az európai topbajnokságokat figyelembe véve is kimagaslóak a számai. Amint az ismeretes, a Barcelona szombat este meglepően simán egy 5-0-ás győzelmet követően biztosította be a 30. Király Kupa győzelmét a Sevilla ellen a Wanda Metropolitano stadionban.

Csatlakoztak a 30-as klubhoz

A kupagyőzelmet követően elmondhatják magukról a katalánok, hogy ők a nyolcadik klub a világon, akik legalább harmincszor megnyerték a hazájuk legnívósabb kieséses trófeáját. A rangsorban az FC Vaduz vezet, akik eddig 45 alkalommal hódították el a Liechtenstein Kupát. Őket követi a Linfield (Észak-Írország, 43), a Celtic (Skócia, 37), az Al-Ahly (Egyiptom, 36), a Muharraq (Bahrein, 33), a Rangers (Skócia, 33), illetve a Selangor (Malajzia, 33).

Az öt legerősebb európai bajnokság élén

A fenti számok esetén azonban természetesen hozzá kell tenni, hogy a Copa del Rey a világ egyik legversenyképesebb kupaversenye, mígnem – nem lebecsülve ezeket a sorozatokat, de – a skót vagy az egyiptomi nemzeti kupák alacsonyabb színvonalat képviselnek. Ha csak a topbajnokságok rekordereit nézzük tehát, a Barça utcahosszal vezet a többiek előtt, hiszen Németországban a Bayern eddig 18 alkalommal, Angliában az Arsenal 13-szor, Olaszországban a Juventus 12-szer, míg Franciaországban a PSG 11 alkalommal volt képes a kupasorozatban a csúcsra jutni.

Ami a spanyolországi rangsort illeti, a második a listán a baszk Athletic Bilbao 23 trófeával, míg az ősi rivális Real Madrid a harmadik legtöbb kupasikerrel rendelkezik, egészen pontosan 19-szer hódították el a kupát a fővárosiak.

Egymás után a negyedik

Az idei volt a Barça negyedik Király Kupa-győzelme megszakítás nélkül, beállítva a Real Madrid és az Athletic Bilbao korábbi rekordját. Hogy ez mennyire nem mindennapos teljesítmény, azt az mutatja, hogy az említett három csapaton kívül senki nem volt még képes megnyerni hazája legnívósabb kupasorozatát egymás után négyszer. Illik azonban megjegyezni, hogy erre meglesz a lehetősége mind a Juventus, mind a PSG együttesének májusban, akik az AC Milan, illetve a Les Herbiers ellen játsszák a döntőt.