Enrique: „Azt hittem, Xaviból nem lesz futballista…”

"...és láss csodát!" | Bízik a Barçában, és a Madrid ellenfeleiben is

Miután az FC Barcelona fél tucat góllal terhelte meg a Getafe hálóját, Luis Enrique mester sem fukarkodott a dicsérettel a csapatot illetõen. A tréner lassan kifogy a jelzõkbõl Xavi teljesítménye kapcsán, beszélt a rotációról, illetve a taktikai sokszínûségrõl és a szezon során tapasztalt fejlõdésrõl is. Bár a pillanatnyi eufória csodálatos, Lucho óva intett mindenkit attól, hogy ebbe hosszú távon bárki beleélje magát, ugyanis továbbra is kemény munka szükséges a sikerekhez.

A meccsrõl és a rotációról

„Ha egy csapat ennyire eredményesen és hatékonyan támad, minden riválisnak nagyon nehéz dolga van ellene. Kemény mérkõzésre volt kilátás, de az elsõ félidõben lezártuk az alapvetõ kérdéseket. Gyönyörû gólokat szereztünk, látványosan futballoztunk, és a védelem is kimagasló munkát végzett. Most úgy láttam jónak, hogy kicsit rotálni kell a csapatot, és a játékosaim megtették, amit ez a színvonal megkövetel. Mindig nagyon át kell gondolnod, hogy kiket vetsz be egy mérkõzésen, de nagyszerû futballisták alkotják a csapatot, szerencsés vagyok, van kikbõl válogatnom.”

Visszafogott magabiztosság szükséges

„Most mindenki eufórikus állapotban van, futballista és szurkoló egyaránt, ami nagyszerû érzés. De ki tudja garantálni azt, hogy ez a fantasztikus eredménysor így fog folytatódni? A futballban bármi megtörténhet, nagyon gyorsan megfordulhatnak a dolgok. Van még négy bajnoki találkozónk, csak a következõ meccsig szabad elõre gondolkodnunk, hiba lenne a távoli jövõbe tekinteni. Magabiztos, kemény munka szükséges. Kellõ magabiztosság hiányában nem lehet nyerni, de ez visszafogottsággal és alázattal kell, hogy párosuljon. Fizikálisan, mentálisan és taktikailag is sokat fejlõdtünk a szezon során, be kell fejeznünk a megkezdett munkát!”

Xavi és a csatárhármas

„Xavit tinédzserkora óta ismerem, és hát mit mondjak… pályája elején nem úgy tûnt, mint aki nagy futballista lesz, vézna volt és aprócska, egy szemet sem hasonlított egy igazi focistára, és láss csodát… ma az egész Camp Nou azt akarja, hogy a csapattal maradjon. Fantasztikus játékos, egy ösztönös zseni, aki egy másik bolygóról jött. Az életkorára és a mögötte hagyott pályafutásra való tekintettel ma már minden perc ajándék, amit velünk tölt. A csatárhármasunk fantasztikus gólokat szerez, remekül sikerült erõsítenünk. Én soha nem tudtam ilyen látványos találatokat szerezni, mint õk.”

Írta: Debreczeni Márk