„A dominancia fontos, de nem lehetsz puha sem”

Valverde elismeri: nem a látványosság a fő erényük

Ernesto Valverdének magyarázkodnia kellett a Leganés ellen elért győzelem után, mert több újságíró is számon kérte az edzőn a csapat kevésbé látványos játékát. A tréner szerint azonban figyelembe kell venni az adott meccs nehézségeit is, nem lehet ugyanis minden szituációban látványos meccset játszani. 

Milyen volt a meccs?

„Jók a benyomásaim, nyertünk. Nehéz meccs volt, akadtak nehéz pillanatok. Jól visszazártak, nem véletlen, hogy eddig összesen kaptak 2 gólt 5 forduló alatt. Nagyon tudnak védekezni. Nem ment könnyen, meg kellett küzdenünk érte. A második félidőben ráadásul még egy lépést tettek előre, többet kockáztattak, ez adott nekünk is lehetőséget, így tudtuk eldönteni a meccset. Jónak minősítem az eredményt. Tudjuk, hogy bizonyos időszakokban nem játszottunk látványosan, de nagyon is értékeljük, amit elértünk.”

Csalóka az eredmény

„Az eredmény talán azt mondja, hogy jobban domináltuk a meccset, mint amennyire ez igaz volt. Nekik is megvoltak a lehetőségeik. Mi tudtunk szenvedni, és jól támadni a döntő pillanatokban.”

Hatékonyak, de nem látványosak

„Ez az adott csapattól függ. Ma nehéz dolgunk volt, bizonyos pillanatokban brillíroztunk. Tudni kell itt játszani, ezen a pályán, ilyen körülmények között, olyan ellenféllel, amelyiket hajtja a közönsége. Kell fejlődnünk dolgokban, de az ilyen pályák azok, ahol nem veszíthetünk pontokat.”

Piqué eltiltást kap

„Ez benne volt a pakliban és meg is történt. Nem értékelem semmilyen módon. Bekövetkezett, az igaz, hogy még nagyon sok volt hátra. Most a mai meccs volt a fontos, a Valenciát majd meglátjuk.”

Megérdemelt sárga volt?

„Én reklamáltam miatta, mert Amrabat nagyon is keresi a kontaktust, megtámogatni magát az ellenfél által. A közönség is gyakorolt nyomást… számomra szabálytalanság volt. Attól függ, hogy ezt egyik vagy másik edző hogyan látja, de az biztos, hogy a bíró az, aki dönt.”

Hatékonyság

„A foci ezen alapszik, hogy domináld a játékot. Ha dominálod a játékot a középpályán, az rendben van, de végeredményben nem lehetsz puha sem a saját tizenhatosodon belül, sem a másik oldalon. Tudjuk, hogy olyan játékosaink vannak, akik megoldják ezeket a szituációkat, mint Paulinho vagy Luis Suárez.”

Ön őszinte vagy megtart magának valamilyen titkot?

Őszinte vagyok. Lehet, hogy néha dühös vagy valami miatt, de azon vagy, hogy ne mutass meg magadból sok hibát. Különösen Ti felétek, akik kevésbé ismertek. Azon vagyok, hogy csak kicsit fedjem fel magam és mindemellett legyek többé kevésbé őszinte.”

Suárez és Ter Stegen

„Beszéltünk arról, hogy a büntetőterületeken belül meg kell oldani a szituációkat. Ebből a szempontból az egyik meghatározó pont Luis Suárez, a másik Marc, aki nagyon nagy szezont fut, számunkra egy igazi életbiztosítás. Magabiztosságot, fölényességet sugároz magából, ma is volt két nagy védése. Ezt adja át a játékban is, a labdakihozatalban, és a kapuban is.”

Túlzás az eredmény

„A 0-3 túlzás volt, de a foci ilyen. Nekünk sikerült pontosnak lennünk a kapu előtt, nekik nem. Elismerem a Leganés erőfeszítéseit, amit tettek, amilyen meccset játszottak, és amit eddig az egész szezonban produkáltak.”

Ilyen csapatot szeretne?

„Ott vagyunk a tabellán, ahol akartunk lenni természetesen. Ez egy nehéz meccs, nem voltunk olyan látványosak, mint amit az eredmény mutat. Volt jó néhány fontos meccsünk, mint a Sevilla, a Juve, az Atlético… meg kell érteni a nehézségét is ezeknek a meccseknek a szezon folyamán. Tudjuk, hogy a jó eredmények mindig segítenek, hogy előre lépjünk. Vannak dolgok, amiket csinálhatunk jobban, ebben nincs semmi kétségem.”