Frusztráló döntetlen a Celta ellen: 2-2

Kimaradt helyzetek sokasága | Ismét csökkenhet az előny a tabella élen

A valenciai túra után újabb pontokat veszített a Barcelona a bajnokságban, ezúttal hazai pályán nem sikerült győznie a Celta Vigo ellen, így tovább csökkenhet az előnye a tabella élén. A Barça játékára nem lehetett panasz a mérkőzésen, mert jól játszott, rengeteg helyzetet alakított ki, minden esélye megvolt a győzelemre. Messi és Piqué is azonban kapufát rúgott, Paulinho több helyzetet is kihagyott, Suáreznek nem adták meg egy gólját, így a játékosok csakis magukra lehetnek dühösek a döntetlen után, hogy az utolsó passzoknál és lövéseknél nem sikerült higgadtnak maradniuk…

A két csapat egymás elleni meccsei sok gólt és komoly ütésváltásokat hoztak az elmúlt években: tavaly a Barcelona hazai pályán nagyon simán legyőzte a Celtát, de az előtte lévő két szezonban kétszer is 4 gólt kapott idegenben, 3 éve pedig a Camp Nouban sikerült elbuknia. Az eredmények alapján nyugodtan lehetett mumusnak nevezni a vigóiakat, akik idén is szépen termelik a gólokat, a meccs előtti 24 lőtt góljukkal a bajnokság 5. leggólerősebbje volt Unzué csapata. A Barcelona védelme viszont idén minden tekintetben stabil lábakon áll és csak 5 gólt kapott a meccs előttig.

De hiába a hazai pálya, Valverde újra egy gyémánt 4-4-2-ben küldte pályára a csapatot, most már sokadik alkalommal: Paulinho újra kezdő volt középen, Sergi Roberto újra jobbhátvédként játszott, elöl pedig Messi és Suárez voltak csak a klasszikus támadók.

A Celta gyors passzokkal és agresszív letámadással kezdte a meccset, de az első helyzetek a Barçáé voltak: előbb Messi száguldott végig a pályán egy köténnyel indítva, majd 4-5 embert lesprintelve akart lőni a 16-oshoz érve, ám az utolsó pillanatban szerelték, majd Suárez csinált magának lövőhelyzetet, de csak gyengén a kapusba lőtt. Az viszont már hamar látszott: itt komolyan meg kell dolgoznia a Barcelonának a győzelemért, hiszen a Celta az első negyedórában többet birtokolta a labdát (48-52%) és pontosabb is volt vele (82-84%), mint a hazai pályán lévő Iniestáék, ráadásul nem csak kontrákból voltak veszélyesek, hanem a labdát is tudták tartani a Barça letámadása ellenére is.

A félidő közepe aztán gyors gólváltást hozott: a 20. percben fantasztikus indítást kapott Iago Aspas Alba mögött, centerezése után Maxi Gomez lövését ter Stegen a szezon védésével hárította, ám a kipattanót Aspas simán bepasszolta, 0-1! Két perccel később a Barça középen tört át a Celta védelmén, Paulinho passzát Suárez tudatosan vagy sem, de elengedte, ami így Messi elé került, ő pedig laposan belőtte az egyenlítést, 1-1! A bekapott gól után egyértelműen élesebb lett a Barcelona, nagyobb nyomás alá helyezte a Celtát, a szabályos egyenlítő gól után pedig sikerült még egy szabálytalant is szereznie, de Suárez gólját les miatt érvénytelenítették, hiába látszott a felvételekről, hogy az uruguayi nem volt előrébb védőinél.

A Barcelona jól pörgött tovább a félidőben, a 30. percben Suárez lövését blokkolták, a kipattantót pedig Messi tette a kapufára, nem sokkal később pedig Rakitic tökéletes beadását Paulinho fejelte Ruben Blanco kezei közé. A félidő második felére egyértelműen fölénybe kerültek Messiék, jól is játszottak, de a Celta nagyon komoly kontrákat vezetett, így folyamatosan veszélyes helyzetek alakultak ki mindkét kapu előtt. Amit viszont ki kell emelni az elmúlt hetek fényében: Suárez messze eddigi legjobb félidejét hozta a szezonban, megjátszható volt, helyzetei voltak és társait is a legtöbbször jól hozta helyzetbe – csak a gól hiányzott tőle.

A fordulás után hasonlóan alakult a játék képe, mint a mérkőzés elején: a Celta eleinte újra többet birtokolta a labdát, a Barcelona kicsit visszaállt – talán Valverde kérése is volt, hogy mivel a rohanásból nem fog jól kijönni a csapat, ezért próbálják meg kontrollálni a játékot. Paulinho révén így is majdnem sikerült gyorsan előnybe kerülni: a brazil még a kapust is kicselezte a 16-osra betörve, kisodródva viszont csak az üres kapu mellé gurított. Ezen kívül csak a labdajáratás ment hosszú perceken át, és sokkal lassabb volt a játék, mint korábban. Ha az „altatás” tudatos terv volt, jól sült el: egy gyors iramváltás, Messi ütempassz Albának, centerezés Suáreznek, előnyben a Barça, 2-1!

A gól után újra felpörgött a meccs, a Barcelona kis szerencsével újabb gólt-gólokat rúghatott volna, mert kétszer is csúnyán eladta a labdát a Celta, de egyszer Busquets is könnyelmű volt aminek egy gyenge Aspas lövés lett a vége. A 70. percben aztán újra lecsapott a Celta: Aspas lépett meg a jobb oldalon, Umtiti ráadásul meg is sérült a versenyfutásban, kivételesen nem a bal lábára, hanem az alapvonal felé cselezett Alba mellett, így a középre adott labdáját Maxi Gomez bevágta a hálóba, 2-2, a sérült Umtit helyett pedig Vermaelen érkezett. A Barcelona újra fel kellett, hogy álljon, ami ezen a meccsen valóban benne volt, ráadásul nagyon hamar megvoltak erre a helyzetei is. Paulinho egy beadás után bombázott fölé, majd Piqué egy szabadrúgás kombinációból a kapus mellett eltolva csak kapufára tudott lőni.

A Celta folyamatosan húzta az időt, akár sárga lapok árán is próbálták megakadályozni a Barcelonát, Messi viszont így is megszerezhette volna a vezetést újra, ha egy lepattanó lövést néhány méterről nem fejel mellé. Az is igaz viszont, hogy ter Stegen is kellett, hogy hátrány se legyen a 2-2-ből, a német kapus Sistóval szemben például megint parádésan védett 1 az 1-ben. A hosszabbításban nagyon nyomott a Barcelona, Paco be is fejelhette volna a győztes gólt, de sem ő, sem Messi időntúli szabadrúgása nem járt sikerrel.

A Barcelona, ha nem is simán, de egy góllal legalább meg kellett volna, hogy nyerje a meccset, mert a helyzetei megvoltak hozzá, de ezúttal a védelem ter Stegenen kívül nem tudta hozni magát, így nem volt meg a szükséges plusz ahhoz, hogy a támadásbeli pontatlanságokat kompenzálni tudják. Bosszantó az újabb pontvesztés, mert így zárkózhatnak a riválisok, ráadásul Umtiti biztosan kiesik hetekre, ami három héttel a Clasicó előtt nem jó jel… Folytatás jövő héten a BL-ben a Sporting ellen, majd egy hét múlva újabb komoly meccs Villarrealban.

FC Barcelona – Celta Vigo: 2-2 (1-1)
Barcelona, Camp Nou
63.208 néző
Vezette: Melero López

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Umtiti (Vermaelen 72’), Alba – Busquets, Rakitic (Alcácer 78’), Paulinho, Iniesta (Denis Suárez 53’) – Messi, Luis Suárez.

Celta Vigo: Ruben Blanco – Wass, Gomez (Cabral 5’), Fontás, Mallo – Brais (Roncaglia 64’), Lobotka, Jozabed (Pablo Hernandez 84’) – Sisto, Aspas, Maxi Gómez.

Gólok: Aspas 20’, Messi 22’, Luis Suárez 62’, Maxi Gomez 70’.